NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Jaar 1 zit er op

Sticky post

Gisteren stonden de media uitgebreid stil bij de dag dat het coronavirus Nederland bereikte, inmiddels precies een jaar geleden. Hoe graag we ook ‘terug naar normaal’ willen; het is de vraag of die dag ooit nog komt.

Live COVID-19 statistics for
Netherlands
Confirmed
1,092,452
Recovered
0
Deaths
15,584
Last updated: 6 minutes ago

Waar staan we nu? Hierboven de meest actuele cijfers. Op de drempel tussen het eerste en tweede coronajaar, blik ook ik even terug. Meestal doe ik dat door de foto′s te bekijken die ik heb gemaakt. In dat overzicht zijn onmiskenbaar trekjes van een plots veranderende wereld te ontdekken.

Het jaar begon nog ver buiten de landsgrenzen, maar alras werd ook mijn wereld kleiner en kleiner. Dus even geen herinneringen aan exotische bestemmingen. Die liggen – slik – voorlopig even niet meer in het verschiet.

Strak campagnefilmpje

Ook vanaf deze plek heb ik al een paar keer geschreven over de stormachtige ontwikkeling van AI en Deepfake-technologie waardoor straks misschien wel niets meer is wat het lijkt. Vooral de gevaarlijke kanten daarvan krijgen nu de aandacht, maar je kunt er natuurlijk ook leuke dingen mee.

Zo stuitte ik op een geweldige video van het politieke trio Jesse, Wopke en Mark dat zich op de Newbeats-klassieker ‘Bread and Butter’ heeft gestort. De maker gaat schuil onder de naam Skydam33hoezee en kan – zo te zien aan zijn videokanaal nog best wat bekendheid – gebruiken. Dat zou dik verdiend zijn, want hij/zij heeft al meer geslaagde beeldmanipulaties op zijn/haar naam staan. (doorhalen wat niet van toepassing is)
De zijn wat mij betreft de beste:

3 – Hugo de Jonge als Elvis Presley

Uit de film ‘Viva Las Vega’ met – ook fijn om weer eens terug te zien – Ann-Margret

2 – ‘Greed is Good’. Toespraak uit de film ‘Wall Street’ (1987)

Spookachtig gewoon

1 – ‘Bread and Butter’ door Jesse, Wopke & Mark

Het origineel stond één week in de Top 40 en dat op de 36ste plaats (januari 1965)


Allemaal klassiek(ers)

Zelf doe ik als liefhebber al mijn hele leven lang verwoede pogingen om ook open te staan voor klassieke muziek, maar ik kan de aandacht er maar niet bij vasthouden. Het zal niet verbazen dat mijn aandacht werd getrokken door een playlist op Spotify onder de naam ‘I Don′t Like Classical Music, but I Really Like This’, een overzicht dat is opgezet als een dubbel-CD.

Het begint met ‘Sonnenaufgang’ van Straus, vooral bekend van de film 2001: A Space Odyssey. Zoals eigenlijk alles wel bekend en vertrouwd in de oren klinkt. Zonder het te beseffen is klassieke muziek veel meer in ons leven verweven dan je zou denken.

Klaar om de wereld te bestormen

Op de site Designyoutrust zijn een paar unieke foto′s geplaatst van een dan nog piepjonge George Harrison, ook wel ‘de stille Beatle’ genoemd. Het is 1961, met de veerboot op weg naar Hamburg als Jurgen Vollmer zijn camera richt op  de toen 18-jarige gitarist uit Liverpool. ‘Het was chemisch’, vertelt Jurgen. ‘Ik mocht George het meest. Hij was erg stil en verlegen, net als ik, en ook een dromer.

Vollmer had nog nooit eerder een fotosessie gedaan en gebruikte een Rolleicord-camera. Hij vuurde een rol van twaalf zwart-witfoto′s af op de Alster-veerboot en de beste daarvan staan nu online op het genoemde foto- en design-platform.

18-Year-Old Teddy Boy George Photographed by Friend Jurgen Vollmer in 1961 at Rabenstraße Stop in Hamburg

De beste muziek hoorde je op je 14e

Zelf heb ik altijd gedacht dat de muziek die ik op mijn tiende hoorde, de meeste indruk op me heeft gemaakt. Onderzoekers vroegen zich af hoe dat eigenlijk komt.

Ze lieten 470 volwassenen tussen de 18 en 82 jaar 111 popsongs horen uit de hitlijsten van 1950 tot 2015. De muziek die in hun tienerjaren populair was gaf hen ‘een vertrouwd gevoel’ en werd het meest gelinkt aan herinneringen. De piek lag in de uitkomsten van dit onderzoek overigens rond de 14 jaar.

top-40-1969-wk-33

Vooral 40-plussers vonden muziek uit hun tienerjaren ook echt beter dan nieuwere muziek, klinkt het in de studie die in vakblad Music and Science verscheen. Dat zou kunnen komen, doordat we in deze periode meer nieuwe ervaringen opdoen, maar ook doordat herinneringen mogelijk anders worden opgeslagen door biologische en hormonale veranderingen die in de pubertijd plaatsvinden. Het complete artikel

Zwarte sneeuw

Wat een goed pak witte sneeuw wel niet kan doen. Toen Nederland ineens was omgetoverd in een winterwonder-landschap, verstomde even het gejammer over de almaar voortdurende coronamaatregelen.

Het zal anders geweest zijn voor mensen die de pech hebben dat hun huis in de buurt van Tata Steel in IJmuiden staat. Al jaren proberen zij aandacht te krijgen voor hun klachten over de onfrisse uitstoot van het staalbedrijf. Met tot nu toe weinig succes.

Het zou zo maar kunnen dat ze wel gehoord worden na publicatie van de foto′s die ze kort na de plotselinge sneeuwval in hun omgeving maakten. De parelwitte sneeuw kleurde in korte tijd smerig zwart. Ze staan als ultiem bewijs voor hun gelijk op het Twitteraccount van milieuactiegroep Frisse Wind Nu.

Het is vermoedelijk gruis van de opslag van ijzererts en steenkool dat over de sneeuw is gewaaid, schrijft de IJmuider Courant. Normaal gesproken wordt het gruis nat gespoten om verwaaiing te voorkomen. Door de vorst is dat onmogelijk.
‘Dit is enorm confronterend. Nu zie je het op de sneeuw, maar wij zien dit ook vaak op onze vensterbanken, auto’s en noem maar op. Hier leven wij dus in’, zegt één van de buurtbewoners.

De andere kant van dit jaar

Wat is het toch een bijzonder jaar. Nú pas heb/neem ik de tijd om op de fiets te ontdekken hoe mooi de stad is waar ik al zo lang woon. En nu fietsen vanwege alle pakken sneeuw even te riskant is, wandelde ik vandaag in no-time vanaf m′n huis de bossen in, waar ik nog nóóit heb rondgelopen.
En het was er prachtig.

In Dubai is het nog 2019

We zitten wereldwijd in hetzelfde schuitje. Behalve dan in Dubai natuurlijk, want onder druk van groot geld, haalt men daar de neus op voor corona. En viert de jetset het leven alsof het nog 2019 is. En dus was behalve onze nationale sneue sukkel Lil’ Kleine ook David Guetta in Dubai. Om daar een snelle set te doen vanaf het luxueuze hotel Burj al Arab.

De gevolgen zijn inmiddels duidelijk. ‘How Dubai has become the Covid superspreader capital of the world‘, kopte The Sun afgelopen week. Vertaald: Dubai is inmiddels koploper als het gaat om wereldsteden waar dat Cvirus zich inmiddels weer het snelst verspreid. Let′s Dance!

Pagina 1 van 69

Gemaakt met WordPress & Ontwerp: Anders Norén