NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Tussen kunst en quarantaine

Sticky post

Natuurlijk werd Arjen Lubach in een door dagblad Trouw georganiseerde verkiezing uitgeroepen tot ‘Influencer van het Jaar’. Maar het scheelde niet zoveel of deze titel was gegaan naar Anneloes Officier, die op de tweede plaats eindigde, nog voor de nationale coronaheld Diederik Gommers. Uh, … Anneloes wie?

De 31-jarige Anneloes Officier is van het Instagram-account Tussen kunst en quarantaine. Ze bedacht hiervoor de opdracht om in de verveling thuis je favoriete kunstwerk na te maken met alledaagse attributen. Photoshoppen is daarbij niet toegestaan.

Zo verschenen in de donkerste dagen van de coronacrisis op Instagram opeens de verrassende replica’s van ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer en ‘De schreeuw’ van Edvard Munch.
De deelnemers gingen aan de slag met pannen, gordijnen, kinderen en huisdieren. Voor ‘doomscrollers’, mensen met een tijdlijn vol treurig nieuws, was en is het nog steeds een vrolijke en fleurige afwisseling. Het account heeft inmiddels meer dan 270.000 volgers. bronartikel

Aardbeving in beeld

Ik ben op heel wat plekken geweest – toen reizen nog kon – die bekend staan als aardbevingsgebied. Maar nooit op momenten dat moeder Aarde de boel even liet schudden. Dus moet ik me aan de hand van televisiebeelden proberen een voorstelling te maken hoe dat natuurgeweld dan voelt. En dat lukt dus niet, want bij het wiebelende beeld denk je eerder aan iemand de de camera gewoon teveel beweegt (waar het internet mee is vergeven).

Anders is het met deze beelden die afgelopen week werden gemaakt in het Kroatische Petrinja. Tijdens een persmoment daags na de eerste aardbeving, beantwoordt de burgemeester vragen als zich ineens een heftige naschok aandient. Huiveringwekkend!

We krijgen ‘roaring twenties’

“Epidemieën zijn niet nieuw voor onze soort. Ze zijn alleen nieuw voor ons”, zegt dr. Nicholas Christakis. Hij is professor aan de universiteit van Yale en sociaal epidemioloog en voorspelt dat we binnenkort opnieuw een ‘roaring twenties’ beleven, net als na de Spaanse griep van 1918. “Vaak volgt een periode van uitbundige sociale interactie.”

Ontkenning
“Tijdens epidemieën zie je dat mensen religieuzer worden, soberder gaan leven, geld sparen en risico mijden. Dat gebeurt al honderden jaren als er ziektes uitbreken en dat zie je ook nu,” aldus de hoogleraar. Zelfs de desinformatie, verdeeldheid en ontkenning zijn typisch of zelfs nodig tijdens een pandemie, zegt Christakis.

Losbandigheid
Als straks de scherven van de pandemie zijn opgeveegd, zo tegen 2024 verwacht de professor, dan breekt een feestelijke tijd aan. Alles wat lang niet kon, gebeurt dan overmatig. bron

Foto: Berlijn(?), ca. 1928. Originele foto @ Sterneck*Archive

Zelfportret

Nog niet zo lang geleden schreef ik hier over de ongekende mogelijkheden van artificiële intelligentie. Maar zorgen zijn er ook. Ik noem de problematiek van steeds knappere ‘deepfakes’, waardoor we binnenkort echt geen idee meer hebben waar we naar zitten te kijken. Is het nou echt of niet?

Het staat allemaal nog een beetje in de kinderschoenen. Zo probeerde ik afgelopen week Portrait AI uit. Alweer zo′n handige app op de telefoon. Die maakt met behulp van artificiële intelligentie op basis van je selfie een serie schilderijen op basis van het portret, in verschillende stijlen.
Ik ben normaal gesproken niet zo van het delen zelfportretten op internet, maar deze durf ik wel aan. Ik kijk er gefascineerd naar, maar ze lijken gelukkig voor geen meter. Toch?  

Vertier in Finland

Fotograaf Jussi Puikkonen legde in afgelegen Finse stadjes jongeren vast in hun opgevoerde auto’s. Dag in dag uit komen die samen op dezelfde parkeerplaatsen. Het leverde een prachtige serie op.

Over Finnen wordt vaak geconstateerd dat ze spaarzaam zijn met woorden en niet houden van al te innige toenadering tot de medemens. In een befaamde Finnen-grap komen twee leden van dit volk elkaar tegen op straat. ‘Drinken?’, vraagt de een. ‘Ja’, zegt de ander. De eerste fles wodka legen ze in stilte. Bij het openen van de tweede fles vraagt de een: ‘Hoe gaat het?’ De ander: ‘We zouden toch drinken?’

uit de volkskrant

Dat typisch Finse fenomeen schijnt ‘Pilluralli’ te heten, ofwel hoe Finse jongeren invulling geven aan het begrip ‘socializen’. Bij het bekijken van het fotomateriaal van Puikkonen schoot direct weer die videoclip van de Porkka Playboys in mijn herinnering.
De clip staat gelukkig nog steeds online. Volgens mij is dit hardcore Pilluralli. Zie hoe deze Finnen op een grauwe, zonloze dag in hun roestige Volkswagen Polo de Bohemian Rhapsody uitvoeren.

Slim is in

De meeste Nederlanders kennen haar van waarschijnlijk alleen van haar hysterische gegil na de Eurovisie-overwinning van Duncan Laurence. Maar afgelopen week ontpopte Emma Wortelboer zich ineens als dé revelatie van de TV-hit ‘De Slimste Mens’.

Met een beetje geluk won ze uiteindelijk het maximale aantal van zeven ronden. Vijf keer plaatste ze zich rechtstreeks en twee keer via een finaleronde, waarin ze haar mannelijke tegenstanders, Guus Meeuwis en Farid Azarkan, ontregelde.

Wat goed werkte was om haar tegenstanders langdurig stak aan te kijken als zij ‘aan zet’ waren. Mooi in beeld gebracht door de regie.
Dat móet Wortelboer wel hebben afgekeken van de nóg slimmere Beth Harmon die in de Netflix hitserie Queens Gambit precies hetzelfde deed aan het schaakbord.

Eenzame kerst bij Feyenoord

Mooie actie van de communicatie-afdeling van Feyenoord die in de donkere dagen voor de kerst besloot een bijzondere video te maken. Daarin werden enkele (buitenlandse) spelers verrast met videoboodschappen van familie en vrienden.

Met name Marcos Senesi liet al vrij snel bij het zien van de beelden zijn tranen de vrije loop. „Het is soms moeilijk om ver weg te zijn van je familie”, stelde de getalenteerde verdediger vast.
Niettemin heeft hij duidelijk zijn draai gevonden in Rotterdam, want hij kan meer dan alleen maar verdedigen. Van de vijf doelpunten die de 23-jarige Argentijn in zijn profloopbaan scoorde, deed hij dat vier keer in dienst van Feyenoord.

https://twitter.com/Feyenoord/status/1342131694195847169?s=20

Het jaar in foto′s

Ik heb de jaaroverzichten dit keer bewust overgeslagen omdat ik helemaal geen behoefte voelde aan terugblikken op 2020. Hetzelfde geldt voor het bekijken van de mooiste nieuwsfoto′s van het jaar. Een uitzondering maak ik graag voor de fotocompetitie die in het Hongaarse Budapest werd uitgeschreven.

Wat opvalt is dat de jury nadrukkelijk oog heeft gehad voor alle andere onderwerpen die óók bij 2020 horen. Ofwel, waar voorbij de mondkapjes is gekeken. Hier enkele voorbeelden.

Familie ijsberen in hun smeltende wereld – Roie Galitz

Vertrouwen – Istvan Kerekes

Vrijheid in Wit Rusland – Hanna Rozava

Wachten op een nieuw leven – Valerio Nicolosi

Hier nog meer foto′s die de Hongaarse jury niet onberoerd liet.

Pagina 1 van 68

Gemaakt met behulp van WordPress & Ontwerp Anders Norén