NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Kermis in Den Haag

Sticky post

Op het Malieveld staan tot 11 oktober even geen trekkers van boze boeren, maar zeker honderd attracties, waarmee Den Haag de grootste kermis van dit coronajaar binnen de gemeentegrenzen heeft staan. Dan is 1,5 meter afstand natuurlijk geen sinecure. Gewapend met een mondkapje én camera struinde ik er gisteravond even rond.

Hier meer foto’s
Draaien aan het chocoladerad
Eindelijk weer wat inkomsten voor deze kermis-exploitanten

Nederland waterland

De tijd dat ik naar allerhande timelapse-filmpjes verwijs ligt achter me, maar deze valt op. Opgenomen tijdens een transport over water van Rotterdam naar Amsterdam. Op 30 meter hoogte werd een camera geïnstalleerd.

Het transport volgt de bekende vaarwateren, dwars door het Hollandse polderlandschap. Beginnend bij de Rotterdamse Hefbrug in de Nieuwe Maas wordt via de Hollandse IJssel de Gouwe bereikt, waar bijzondere hefbruggen doorgang verlenen. Via de Oude Rijn bereiken we Gouda. De pittoreske dorpjes langs de verschillende Weteringen vliegen voorbij.
De bijna 30.000 beelden zijn gemaakt met een interval van 3 seconden en allemaal in deze nog geen elf minuten durende video verwerkt.

Alicia pakt de draad weer op

Het zevende album van Alicia Keys was bedoeld om begin dit jaar al te verschijnen. We weten allemaal waarom dat niet gebeurde. Omdat platenmaatschappijen de investeringen niet meer terugverdienen met de platenverkoop, maar alleen nog als er een intensieve tournee aan wordt gekoppeld, werd de release uitgesteld. Vergeefs. Want live-concerten zijn vooralsnog ‘iets van vroeger’.

In Amerika heeft Keys al meer dan 14 miljoen albums verkocht en wereldwijd zelfs meer dan 30 miljoen. Vooruitlopend op het album werd de single ‘Underdog’ nipt geen Top 10 hit in ons land, maar stond het wel een half jaar (!) in de Top 40. Of de wisselende kritieken de verkoop van het album ‘Alicia’ zullen beïnvloeden valt te bezien.

Je bent oud en je wilt wat

De tijden om in een grijze plissérok en steunkousen achter de geraniums te gaan zitten, is zó 1950. Britt Kanja en Günther Krabbenhöft gaan ondanks hun ‘bejaarde’ leeftijd door het leven als dé mode-iconen van Berlijn. Het paar is een schoolvoorbeeld van klasse en stijl en bewijzen op kleurrijke wijze dat leeftijd tegenwoordig echt niet meer is dan een getal.

This Elderly German Couple Steals The Show Every Time They Go Out

Fotograaf Joanna Toto werd enorm blij van het koppel. “Ze hebben het idee uitgewist dat mensen onzichtbaar worden naarmate ze ouder worden… Ik voelde me meteen beter na het spotten en vastleggen van hen, het was ineens oké om trots op je leeftijd te zijn, wat het ook moge zijn“, bekent ze in dit artikel.

Hier meer foto′s van Britt en Günther:
This Elderly German Couple Steals The Show Every Time They Go Out

Luwten zet deur op een kier

Luwten is de groep rondom liedschrijver Tessa Douwstra . Ze maakt eigenzinnige liedjes met gevoel voor klank en ruimte voor elektronica. Het is alweer even geleden dat ze opzien baarde met haar zelfgetitelde debuutalbum (2017).

Afgelopen week verscheen ‘Door’, een EP waarop Douwstra de deur letterlijk op een kier heeft gezet, signaleert VPRO′s 3voor12. Daar speelde ze ook drie nieuwe liedjes live. Bij gebrek aan concerten vanuit de studio van de VPRO.

Russische popart

French Artist SLip Creates Delightfully Otherworldy, Colorful and Superb Surreal Collages

Ik ben sinds dit weekend fan van SLip, een mij onbekende Fransman die sinds 1998 redelijk onsuccesvol actief is in de muziekwereld, maar daarentegen opzien baart – althans bij mij – als ‘collagekunstenaar’.

‘Zijn werk is geïnspireerd door pop-art, Sovjet-minimalisme en primaire kleuren’, lees ik in een artikel waarbij snel mijn aandacht verslapt:

Hij gebruikt diepte in zijn voordeel om surrealistische, buitenaardse landschappen.
Het werk van SLip wordt sterk beïnvloed door de retro- futuristische kunstbeweging van de jaren 1930 en ook …….

DESIGN YOU TRUST
French Artist SLip Creates Delightfully Otherworldy, Colorful and Superb Surreal Collages

Mijmer over droomstranden

De zomer van 2020 is niet helemaal geworden wat je ervan had verwacht, maar wat let je om vast plannen te maken voor volgend jaar? Voorpret is immers de helft van het vertier. En voor dat vertier hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld. In Europa is genoeg moois te vinden. Wat dacht je van deze tien stranden?

Ik heb die tekst niet verzonnen.
Hij komt van Welingelichte Kringen.
En begint wrang genoeg met dít ‘mooiste strand van Europa’:

Ik prijs me gelukkig dat ik – toen het nog kon – een aantal van deze droomstranden heb bezocht. Genoeg van deze stranden om de uitslag te betwisten. Ik vind dat het op nr. 5 gesitueerde strand van San Sebastian bijvoorbeeld een hogere positie verdient.

Eigen foto

Maar laat ik de rangorde niet betwisten met eigen foto’s, bijvoorbeeld van stranden op IJsland. Dit jaar geniet ik door bekende omstandigheden oprecht en intens van het strand voor m′n eigen deur. Tegen de tijd dat iedereen ondanks het fraaie zomerweer het strand verlaat (omdat er nou eenmaal om zes uur gegeten dient te worden) blijf je ook nog eens helemaal alleen achter met de meeuwen. Ik zeg: nummer 1!

Bij één van de vele gelegenheden pakte ik mijn telefoon en zette de beelden later die avond op Vimeo. ‘My secret place’ is misschien wel de saaiste film die ooit op dit videoplatform werd gepubliceerd. Een prestatie van formaat.

Terug van weggeweest: de LP!

Het was een vertrouwd straatbeeld halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw: kartonnen dozen met overbodig geworden elpees bij het grofvuil. Geen land ter wereld gaf zich zo snel gewonnen voor de CD, niet voor niks een ‘Hollandse’ Philips-uitvinding.

Hoezeer de markt voor muziek op vinyl ook verschrompelde; nooit gaf de ouderwetse geluidsdrager zich helemaal gewonnen. En de laatste tien jaar zijn de ouderwetse elpees zelfs weer bezig met een serieuze opmars.

Sterker nog: inmiddels bereikt mij het bericht dat LP′s in de Verenigde Staten voor het eerst sinds de jaren 80 weer meer zijn verkocht dan cd’s. Dat blijkt uit cijfers van de Recording Industry Association of America.

Zoals toen…

Vinyl zorgde in de eerste helft van 2020 voor 62 procent van de totale analoge verkoop van muziek. Even in alle eerlijkheid: áls de muziekindustrie nog ergens winst boekt is het uit de digitale verkoop. Streamingdiensten als Spotify, Apple Music en Pandora maken tegenwoordig met 85 procent van de totale inkomsten de dienst uit. meer

Pagina 1 van 66

Gemaakt met behulp van WordPress & Ontwerp Anders Norén