Raqqa na de bevrijding: de zon tegemoet

Terreurgroep Islamitische Staat is, nadat elke straat daarvoor is bevochten, eindelijk verslagen in Raqqa, het belangrijkste IS-bolwerk in Syrië. Bij die strijd vielen naar schatting achttienhonderd burgerslachtoffers. De Volkskrant doet verslag:

Op de rotonde die in Raqqa het Plein van de Hel is gaan heten, staan nu feestende Koerdische strijders. De afgelopen drie jaar haalde dit plein het internationale nieuws als de plaats waar Islamitische Staat zijn tegenstanders onthoofde, kruisigde, aan palen ophing. De val van Raqqa markeert de ondergang van het kalifaat van IS, dat zich in 2014 als een zwarte deken uitrolde over Syrië en Irak. Van de gedroomde islamitische staat is bijna niets over.

De overwinning is van groot militair belang. Na de val van het Iraakse Mosul en de Oost-Syrische stad Deir al-Zor heeft IS nauwelijks nog bewoond gebied onder controle. Het IS-grondgebied dat resteert is erg versnipperd, waardoor de terreurbeweging zich nauwelijks nog kan bevoorraden.
Nu IS is verdreven uit Raqqa, duiken ook de eerste beelden op waarop is te zien dat werkelijk elk gebouw de sporen draagt van de niemand en niets ontziende oorlog die er heeft gewoed. Mijn oog blijft hangen op een foto van Beshr Abdulhadi. Van een man die in het centrum van de gehavende stad de ondergaande zon tegemoet loopt.

Robot Sophia maakt indruk op VN vergadering

Sophia haalt science fiction naar de huidige tijd. Onlangs bezocht deze griezelig echte ‘sociale robot’ een vergadering van de Verenigde Naties. Een kort videoverslag van haar presentatie is hier te zien.

Sophia heeft het formaat van een normaal mens en ziet er ook zo uit. “Ik ben anderhalf jaar oud en kan jullie zien, een volwaardig gesprek voeren en duizenden gezichtsuitdrukkingen aannemen. Ik kan woorden en spraak begrijpen.” Ze voegt eraan toe: “En ik heb deze nieuwe handen. Zie wat ik kan.” En vervolgens beweegt ze heel natuurlijk haar vingers heen en weer. Daarna bedankt ze het publiek en produceert ze zowaar een levensechte glimlach. Spooky! Eerder dit jaar maakte Sophia ook al grote indruk in een uitzending van CBNC:

Weergoden reageren op Brexit met orkaan

Terwijl Teresa May zich opmaakte voor de Eurotop trok er onverwacht een orkaan over Groot Brittannië. Orphelia schudde Britse bomen met tomeloos geweld vroeg kaal en gaf de lucht boven Westminster Abbey een on-Britse kleur.

Storm Ophelia turns London sky red

The sky turns red as dust from the Sahara carried by storm Ophelia filters sunlight over London.
No filters needed. De hele fotoserie

Storm Ophelia turns London sky red

Bende van Nijvel eindelijk ontmaskerd

Na 35 jaar is ‘De Reus’ van de gevreesde Bende van Nijvel eindelijk ontmaskerd. Een jaar geleden nam een familielid van de Aalsterse C.B. contact op met de federale gerechtelijke politie over diens verleden bij de Bende van Nijvel. Die zaaide tussen 1982 en eind 1985 terreur met onder meer bloedige raids op grootwarenhuizen. Liefst 28 mensen kwamen daarbij om.

“Vlak voor hij in mei 2015 stierf op zijn 61ste, heeft hij zijn geheim verteld”, aldus het familielid. “Hij was ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel.” Kort na zijn bekentenis overleed de man. “Al vrij snel bleek dat hij niet alleen qua lichaamsbouw en lengte in aanmerking kwam, maar dat ook zijn levensloop perfect past in het plaatje van ‘De Reus’.”

Delhaize BeerselZo bleek C.B. eind jaren zeventig lid geweest te zijn van de elite-eenheid Groep Diane, maar werd hij vlak voor de eerste overval van de Bende afgedankt en teruggestuurd naar de rijkswacht. Daarnaast ontdekten de speurders dat B. op de dagen van de bloedigste raids eind 1985 telkens verlof had én dat hij tussen het voorlaatste wapenfeit van de Bende en de laatste aanslag in Aalst een medische fiche indiende voor een voetblessure. “Dat zou verklaren waarom getuigen van de raid op de Delhaize in Aalst altijd vertelden dat ‘De Reus’ mankte”, aldus een gerechtelijke bron.
De speurders hopen nu via C.B. nog meer bendeleden te kunnen identificeren. “Misschien leven sommigen van hen nog”, klinkt het.

Leopold van Esbroeckartikel Het Laatste Nieuws over ontmaskering van ‘De Reus’

De rattenvangers van onze aandacht

Facebook en WhatsApp zijn zo ontworpen dat we er verslaafd aan raken.
We worden constant afgeleid.
Tijd om onze aandacht terug te eisen.

whatsapp
Begrijp me niet verkeerd: ik houd van mijn smartphone. Toch ervaar ik het ook als een bron van stress. Heel vaak heb ik het gevoel dat mijn slimme telefoon me langzaam leegeet. Hij vreet mijn concentratie aan, neemt grote happen uit mijn dag en knabbelt gaatjes in elke andere interesse: het gesprek met een vriend, dat te schrijven artikel. Telkens wordt mijn aandacht gekoloniseerd door kleine rode bolletjes, pings, meldingen – of simpelweg de wetenschap dat die er zouden kunnen zijn, als ik nu even op het knopje druk.

Met name Facebook en WhatsApp vreten zich als ongedierte een weg door mijn dagen. Er verdwijnen stukken. Waarheen? Echt ongedierte sleept zoiets naar een hol. Volg ik het spoor van mijn opgeslokte minuten, dan kom ik uit bij de grote rattenvangers van Silicon Valley – met Facebook op nummer één en WhatsApp op nummer twee.

Lees hier het hele artikel

De dag van het meisje

11 oktober is de dag van het meisje. Er valt echter weinig te vieren. Iedere 5 minuten sterft er een meisje aan geweld, een op de vier meisjes komt in aanraking met kindhuwelijken. 71% van de slachtoffers van mensenhandel is een vrouw of meisje. 63 miljoen meisjes worden genitaal verminkt vanwege vrouwenbesnijdenis. 130 miljoen meisjes hebben geen toegang tot onderwijs. Om maar een paar voorbeelden te noemen. bronbericht


Daarom stelde Beyoncé haar krachttrack ‘Freedom’ aan Unicef beschikbaar om hier aandacht voor te vragen. De video is onderdeel van de #FreedomForGirls campagne, bedoeld om UN Global Goals dichterbij te brengen. Er is nog een lange weg te gaan. De video werd gemaakt door MJ Delaney.

Chuck Berry, Beatclub 1972 (HD)

Hij waart plots nogal rond op Facebook. Deze HD video van Chuck Berry uit 1972. Mooi ingekleurd en met een goed geluid. Waarschijnlijk hebben we hier te maken een remaster van het origineel. Des te beter. De oervader van de rock ′n roll was hier weliswaar voorbij zijn hoogtijdagen, maar vat de muziekstroming die hij groot maakte wel prachtig en kernachtig samen:

Chuck Berry – Johnny B. Goode

Geplaatst door Old Scool – Rock Stars op maandag 28 augustus 2017

Touzani TV bij Lieke Martens

Soufiane Touzani is straatvoetballer, rapper, maar verwierf vooral grote bekendheid als vlogger. Touzani groeide op in het Rotterdamse stadsdeel Feyenoord en leek voorbestemd om profvoetballer te worden totdat bij hem in 2002 scoliose werd geconstateerd, een ernstige vergroeiing aan de wervelkolom. Na de operatie, waarin de rug met een stalen pin werd recht gezet, kreeg hij het doktersadvies te stoppen met voetbal. Hij mocht van zijn artsen echter wel ballen hooghouden. In 2002 nam een vriend een filmpje op van Touzani′s voetbalkunsten, dat een hit werd op YouTube. Het filmpje werd meer dan 100 miljoen keer bekeken.

Op YouTube kreeg hij sindsdien 300 duizend abonnees, terwijl een miljoen mensen hem volgen op Instagram. Door zijn bekendheid als vlogger kreeg hij voor zijn filmpjes toegang bij diverse grote clubs, waaronder Juventus. In de zomer van 2008 werd Touzani door AC Milan uitgenodigd bij de presentatie van Ronaldinho, die de club had aangetrokken van FC Barcelona. Hij verzorgde in het San Siro een voetbalshow met de nieuwe aankoop.

Twee weken geleden sprak Soufiane voor zijn Touzani TV met niemand minder dan Cristiano Ronaldo over zijn voetbalschoenen (inmiddels goed voor 3,5 miljoen kijkers). Gisteren volgde een upload van zijn ontmoeting met de letterlijk en figuurlijk grootste Nederlandse voetbalstér van dit moment: Lieke Martens.