NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

De finale reconstructie

Sticky post
Carnaval in Breda. Foto: Pxfuel

Op de laatste dag van 2019 heeft ProMed, een wereldwijde mailservice over ongebruikelijke besmettingen, maar drie uitbraken te melden. Een koe in de Amerikaanse staat Montana heeft de bacteriële ziekte brucellose. In de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa zijn twee nieuwe patiënten met polio. En in de Chinese provinciestad Wuhan liggen 27 patiënten in het ziekenhuis met een onverklaarbare longontsteking. Allemaal bezochten ze dezelfde voedselmarkt. Met zeven gaat het heel slecht.

Even in de gaten houden, denkt viroloog Marion Koopmans. Misschien is het vogelgriep, zoals vaker voorkomt op Chinese voedselmarkten. Voor de zekerheid stuurt ze collega’s bij de WHO een mail: „Are you on this?

Hoe nederland de controle verloor

Zo begint de zogenoemde ‘longread’ van NRC Handelsblad waarin de corona-uitbraak bijna van dag tot dag wordt beschreven. Daaruit blijkt dat ook Nederland het nieuwe coronavirus dat eind vorig jaar opdook in China schromelijk onderschatte. De illusie dat ons land goed voorbereid was leidde tot inschattingsfouten en fatale blinde vlekken, blijkt uit een doorwrochte reconstructie van NRC.

Het is niet alleen een longread – je moet er echt even voor gaan zitten – maar ook een must-read. Hier te vinden.

Bejaarde Bob Dylan breekt records

Na de alom lyrische recensies kwam de inmiddels 79-jarige Bob Dylan afgelopen weekend van niets binnen op de eerste plaats in de Britse album Top 100. Rough and Rowdy Ways is het 39ste studio-album van Dylan en negen daarvan haalden een nummer-1 notering in Groot Brittanië.

Bob Dylan muurschildering in Minneanapolis. Foto: Sharon Mollerus

De legendarische singer-songwriter staat daarmee naast ABBA en Queen in termen van andere acts die ook negen Britse nummer 1-albums hebben genoteerd.

Paul Simon
Bob Dylan is daarmee ook de oudste artiest ooit die een nummer 1-album met nieuw origineel materiaal scoort, en wordt ook de oudste mannelijke solo-artiest die een nummer 1 op de officiële albumlijst behaalt. Met 79 jaar en een maand oud, overtreft hij Paul Simon die 74 jaar en 8 maanden was toen hij in 2016 bovenaan de hitlijst stond met zijn album Stranger To Stranger.

De oudste artiest in het algemeen die nummer 1 bereikt, blijft wijlen Vera Lynn, die 92 was toen ze in 2009 op de eerste plaats kwam met haar grootste hitscollectie We’ll Meet Again

Hittegolf op de Noordpool

Nergens ter wereld warmt de aarde zo snel op als in het Noordpoolgebied. De afgelopen vier jaar waren allemaal de warmste ooit, maar is Siberië is het nu wel heel gortig. In de stad Verchojansk was het op 20 juni 38 (!) graden. Nooit eerder was het boven de poolcirkel zo warm. De World Meteorological Organisation luidt (opnieuw) de noodklok.

Siberië kende ook al een ongekend zachte winter en zet die hoge temperaturen in de zomer gewoon voort. “De weerkaarten kleuren donkerrood. Het is opvallend en zorgwekkend”, aldus WMO-woordvoerster Clare Nullis. bron

Een tweet van UN Climate Change werd de afgelopen dagen veel gedeeld

Licht in de nacht

Vannacht waren er overal in het land lichtende nachtwolken te zien. Wie rond middernacht of vanochtend heel vroeg naar het noorden keek had kans om het magische natuurfenomeen waar te nemen.

Bijzonder omdat je op momenten dat het donker hoort te zijn zomaar wolken ziet oplichten. Die bevinden zich op ongeveer 70 kilometer hoogte. De ijskristallen in de wolken worden verlicht door de zon, terwijl het buiten donker is. Spookjesachtig en alleen te zien rond de kortste nacht.

Iconische bus weg uit Alaska

De bus waar de avonturier Christopher McCandless in 1992 in Alaska overleed is met een helikopter weggevlogen naar een onbekende plek. De stadsbus met nummer 142 werd beroemd door de film Into the Wild (2007), die het verhaal van McCandless vertelt.

De film werd een hit en de bus een bedevaartsoord. Alleen…. staat die bus in een onherbergzaam gebied in Alaska. Meerdere fans hebben al het leven gelaten tijdens een tocht naar de ‘Magic Bus’. Afgelopen jaar kwam een 24-jarige vrouw uit Wit-Rusland om nadat ze op een touwbrug over de rivier de Teklanika haar grip had verloren. Het was diezelfde rivier die ervoor zorgde dat McCandless bij de bus vast kwam te zitten en uiteindelijk verhongerde, verzwakt door het eten van giftige planten.

De stadsbus werd in 1946 in het gebied achtergelaten en diende decennialang als provisorisch onderkomen voor werklieden, jagers en reizigers. Het is nog niet bekend wat er precies met de bus gaat gebeuren maar mogelijk wordt hij op een veiliger plek tentoongesteld. bronartikel

Beelden van de operatie

Zomer 1938 in New York

Beautiful Vintage Black And White Photos Of New York City In The Summer Of 1938
Sheldon Dick

De zomer van 1938 viel tegen in New York City. Op 28 juni viel er zelfs een recordhoeveelheid regen. De fotografen Jack Allison, Sheldon Dick, Walker Evans en Russell Lee struinden destijds alle dagen door de stad. Dat deden ze voor de Farm Security Administration.

Beautiful Vintage Black And White Photos Of New York City In The Summer Of 1938

De opdracht was het Amerikaanse leven tussen 1935 en 1944 vast te leggen. En dat deden ze. In prachtig zwartwit.

Beautiful Vintage Black And White Photos Of New York City In The Summer Of 1938
Jack Allison

Het onbekende Kaapverdië

Dat Kaapverdië uit tien eilanden bestaat, wordt nog weleens vergeten. Reisredacteur Jurriaan Teulings was er nog nét voor de coronacrisis uitbrak en schreef een mooi verslag voor het Financieele Dagblad. Hij zag dat het gros van de toeristen blijft steken in onderling uitwisselbare all-inclusive resorts, terwijl het veel kleinschaliger en avontuurlijker kan. Goed om dit artikel even op te slaan. In afwachting van het moment dat reizen weer kan.

Ik logeer in Aldeia Manga, een ecolodge aan de rand van een klein dorpje in Paúl Valley. Het is een fabelachtig groen Eden verscholen tussen grillige rotsformaties. Alles groeit, bloeit, fonkelt, knort, kakelt of balkt. Niks is rechtdoor, alles is omhoog of omlaag.

Deze zomer zet ik met mijn camper koers richting de noordelijke provincies van Nederland. Toen alles nog kon, bezocht ik de Kaapverdische eilanden twee keer (binnen een jaar). Met regelmaat blader ik nog wel eens door de foto-albums. De eerste is van toen ik op het eiland Sal in zo′n all-inclusive resort terecht kwam. Zie:

12 item(s)

Ik probeerde er nog wat van te maken, maar vloog binnen die week naar het eiland Santiago om er direct achter te komen dat ik dáár had moeten zijn. Enkele maanden later was ik er en maakte ik deze foto’s:

8 item(s)

Sweet memories. Tijdens vakanties vind ik het vooral leuk om foto′s te maken, maar ik film meestal ook wel wat. Dat ruwe materiaal zette ik nauwelijks gemonteerd op YouTube en die compilatie is inmiddels meer dan 25.000 keer bekeken.

Het Liverpool van Nederland

Hoe graag ze het ook in Rotterdam of Amsterdam zouden willen: Den Haag was in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw en is eigenlijk nog steeds de bakermat van de Nederlandse popmuziek.

Den Haag

De stad speelde lang geleden een belangrijke rol in de opkomst van de Nederbeat. In die roemruchte jaren telde Den Haag dik tweeduizend bandjes. Belangrijke namen in de historie zijn die van Q65, The Motions en natuurlijk de Golden Earring en Shocking Blue, die zelfs doordrongen tot de top van de Amerikaanse hitparade.

Eerherstel
Toegegeven: aan het eind van het decennium bruiste het wat minder in Den Haag. Eerherstel volgt als Anouk en Kane in korte tijd uitgroeien tot de meest succesvolle acts van eigen bodem.

En inmiddels kan ook Di-Rect zich bij dat illustere rijtje scharen. De Golden Earring en Anouk – nota bene ontdekt door de Earring – zijn volgens gegevens van de Stichting Nederlandse Top 40 qua hitsucces aan elkaar gewaagd. Op respectabele afstand volgt dan Kane in de ranglijst van meest succesvolle acts uit Den Haag.

Afgelopen weekeinde nam Di-Rect, dankzij het succes van Soldier On, de vierde plek over. De groep is daarmee Shocking Blue voorbij gestreefd.

Pagina 1 van 63

Gemaakt met behulp van WordPress & Ontwerp Anders Norén