Afgekeurde tapes in luxeverpakking

Het jaar 2017 zal de muziekgeschiedenis ingaan als het jaar van de overbodige CD-releases. Fans van Prince, Radiohead, U2, Beatles en Beach Boys worden allemaal ‘verblijd’ met afgekeurd danwel weggegooid studiomateriaal op weg naar de definitieve, beste versies. Terug te vinden op monumentale albums als Purple Rain, OK Computer, The Joshua Tree, Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band en Pet Sounds.

Wie zit er op al die weer warm opgediende vingeroefeningen in de platenstudio te wachten. Met uitzondering van de hard-core fans die elke ademzucht en alle melige conversaties nou eenmaal in hun platenkast willen hebben staan, zijn al die peperdure ‘Anniversary Editions De Luxe’ bepaald geen commercieel succes. Gemakzuchtige geldklopperij dient dan ook niet te worden beloond.

Waarmee ik niets wil afdoen van het historische belang van de genoemde albums. Vooral de ‘strijd’ die Brian Wilson (Beach Boys) en Lennon & McCartney (Beatles) in de studio voerden, zorgde ervoor dat de popmuziek in amper vijf jaar tijd (1964-1969) ‘volwassen’ werd.
Hoewel Wilson met het Beach Boys album Summer Days in 1965 een plaat had afgeleverd waar The Beatles nog veel van konden leren, was Wilson zwaar onder de indruk van het Beatles-album Rubber Soul en wilde daar iets nóg beters tegenover stellen. Dat werd uiteindelijk Pet Sounds, een voor de maatstaven van 1966 ongekend geavanceerd album.

Baanbrekend
Pet Sounds maakte op zijn beurt een enorme indruk op John Lennon en vooral Paul McCartney. Eén van de hoogtepunten van het album, ‘God Only Knows’ ziet laatstgenoemde nog steeds als het beste popliedje ooit. Behalve compositorisch vernieuwend was Pet Sounds ook baanbrekend qua studiotechniek, iets wat Wilson voortzette met de single ‘Good Vibrations’ uit oktober 1966, de duurste single tot dan toe.
Kort na ‘Good Vibrations’ was Wilson begonnen aan zijn nieuwe meesterwerk SMiLE. Maar de werkdruk, de drugs die hij gebruikte om die te verlichten, en de tegenwerking door de platenmaatschappij en zijn bandleden bezorgden hem begin 1967 een zenuwinzinking. Toen The Beatles met ‘Strawberry Fields Forever’  en daarna ‘Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band’ weer een compleet nieuwe richting insloegen voelde Wilson zich totaal afgetroefd en stortte in. De competitie was daarmee beslist. bronbericht

Hieronder (gratis!) wel twee mooie alternatieve versies van de klassiekers die we allemaal kennen: ‘God Only Knows’ en ‘A Day In The Life’.

      Anniversary Mix