Flowers in the dirt bloeien weer op

“Vandaag verschijnt de re-issue van waarschijnlijk het belangrijkste Paul McCartney album sinds hij in 1973 met Band On The Run de weerstand tegen zijn solocarrière bij de muziekpers doorbrak”, schrijft historicus en producer Xavier Baudet op Joop.nl. Op Flowers In The Dirt (1989) werkte McCartney onder meer samen met Elvis Costello​, Pretenders-gitarist Robbie McIntosh en producer Mitchell Froom (oa Suzanne Vega, Crowded House). En met het resultaat herstelt McCartney het contact met de Indie-pop traditie waarvan hij zelf als lid van The Beatles​ een van de godfathers was.

Sir Paul McCartney, left, performs with Elvis Costello, during a tribute concert to his late wife Linda, held at London’tain’tRoyal Albert Hall Saturday, April 10, 1999. ‘Here There and Everywhere A Concert for Linda’ was organized by her friends, writer Carla Lane and Pretenders singer Chrissie Hynde, in aid of animal charities which were close to Linda s heart. (AP Photo/Sean Dempsey) **UNITED KINGDOM OUT: : **

Elvis Costello was degene die hem opriep zijn Beatles-bas weer van stal te halen en eventuele aangeboren neigingen om Beatles-achtige liedjes te schrijven niet langer te onderdrukken. Door veelvuldig gebruik van Rickenbackers, tamboerijnen en retro-keyboards als Wurlitzers, Hammonds en Mellotrons klinkt Flowers In The Dirt als een kind van de jaren ’60, sterk geïnspireerd door de Amerikaanse Westcoast en Folkrock. Maar waar McCartney’s veelzijdigheid op veel platen ten koste gaat van de rode draad, vindt hij op dit album precies de juiste toon.

De reissue bevat nu eens een geweldig leuke bonus-cd met een akoestisch privé-concert van McCartney en Costello, de meesters in perfecte tweestemmig gezongen popliedjes. Hieronder een voorbeeld. Die bonusplaat zou het als losse release waarschijnlijk nog tot de hoogste regionen van de hitlijsten hebben geschopt.

      Tommy’s Coming Home