mirin dajoOp Flabber dook ineens een filmpje op van Arnold Gerrit Henkes. Nou weten jullie vast niet wie Arnold Henkes is. Wellicht gaat bij sommigen van jullie een lichtje branden bij zijn pseudoniem: Mirin Dajo. Ik sluit niet uit dat die lichtjes niet gaan branden en het dus aardedonker blijft. Laat ik de huidige internet-gemeenschap een beetje helpen.

Arnold werd in de jaren veertig van de vorige eeuw vooral bekend door zijn optredens waarbij hij zijn lichaam liet doorboren met allerhande voorwerpen, zoals messen of degens, klaarblijkelijk zonder hierbij lichamelijk letsel op te lopen.

mirindajologo2In 1947 vertrok Arnold als Mirin Dajo naar Zwitserland. Hier werd Jan Dirk de Groot zijn vaste assistent. Volgens een artikel in Time Magazine had Dajo tijdens zijn verblijf in Zwitserland doktoren bewezen dat zijn optreden niet berustte op illusies of trucs, maar dat hij zijn lichaam echt kon doorboren.

Tot het noodlot toesloeg. Op 11 mei 1948 at Dajo een stalen naald, die volgens plan operatief verwijderd zou worden. De naald werd twee dagen later chirurgisch verwijderd uit zijn lichaam. Tien dagen daarna lag Dajo in een trance-achtige toestand op zijn bed, die drie dagen aanhield. Daarna werd hij dood verklaard.

Aortadissectie
Volgens autopsie was hij gestorven aan een aortadissectie. Ik heb het even voor jullie opgezocht op wikipedia. Het gaat om een aandoening waarbij de binnenwand van de aorta zodanig beschadigd is dat zich bloed tussen de binnen- en buitenwand ophoopt. Tot rond 1950 had een aortadissectie meestal de dood tot gevolg.