Op 15, 16 óf 17 maart mogen we weer naar het stembureau om voor de komende jaren te bepalen door welke politieke partij wij onszelf vertegenwoordigd willen zien in de Tweede Kamer. En natuurlijk hebben we dan alle partijprogramma′s doorgeplozen om onze keuze daarvoor te bepalen.

In de ideale wereld gaat het zo, maar de campagneteams die zich nu al aan het warmdraaien zijn, kijken deze dagen natuurlijk vooral naar Amerika om te zien hoe het richting Election Day natuurlijk helemaal niet om inhoud, maar alleen nog maar om beeldvorming draait. En daarin worden grenzen almaar verder verlegd.

Een campagnefilm die tijdens een rally op het vliegveld van Lansing, Michigan werd afgespeeld voor wachtende Trump-aanhangers zorgt voor opschudding in de VS, waar ze toch wel wat gewend zijn. Onder de wachtenden bevond zich ook Forbes-verslaggever Andrew Solender die de opzwepende campagnefilm kort voor de aankomst van de president op zijn telefoon vastlegde en op Twitter deelde.
“Dit is het meest dystopische dat ik ooit heb gezien”, reageert iemand. Anderen zien in de huiveringwekkende beelden zelfs een vergelijking met het totalitaire regime van George Orwell 1984. Die vergelijking lijkt nauwelijks overdreven.