Je bent jong en je wilt wat en dus wilden Jan en ik in 1984 op de fiets Death Valley doorkruisen, naar verluidt de heetste plek op aarde. Het werd een gedenkwaardige tocht en mijn eindredacteur van de krant waar ik toen werkte wilde dat ik er een zaterdagverhaal over zou schijven. Dat verhaal kwam er.

Lange tijd heb ik het ook nog bewaard, tot het bekende moment dat ik het niet meer terug kon vinden.
Ik weet niet wie bij de Leidse Courant ooit de opdracht heeft gegeven álle verschenen krantenpagina′s te gaan digitaliseren. Het moet een monnikenwerk geweest zijn. Maar dankzij dit prachtige initiatief vind ik mijn schrijfsel vele jaren later op internet weer terug.
https://leiden.courant.nu/issue/LLC/1984-11-17/edition/0/page/24

Ik heb het verhaal net weer teruggelezen en stoor me er aan hoe ik sommige dingen heb opgeschreven en zelfs aan een incidentele tikfout. (waar is de eindredactie als je die nodig hebt? 🙂 )

100 graden
De foto van de thermometer die door de magische grens van 100 graden Fahrenheit brak heb ik helaas niet meer. Levendig zijn gelukkig de herinneringen aan de momenten tijdens de barre fietstocht dat een auto naderde en werkelijk álle bestuurders vaart minderden om te vragen of we water nodig hadden. Waarschijnlijk dachten ze met twee gekken van doen te hebben.

De mooiste plek
Death Valley is behalve de heetste ook de mooiste plek op aarde. Ik moest er weer aan terugdenken toen ik afgelopen week deze spectaculaire 8K film op Vimeo voorbij zag komen:

https://totallycoolpix.com/blog/2018/05/death-valley-in-8k