Voetballiefhebbers raken er maar niet over uitgepraat. Twintig jaar geleden maakte Dennis Bergkamp een doelpunt dat het voorstellingsvermogen nog altijd te boven gaat. NRC Handelsblad wijdt er ter gelegenheid van dit jubileum een complete historische reconstructie aan, compleet met schets-tekeningen en commentaar van deskundigen.

Het is de elfde minuut van Newcastle United-Arsenal. Vieira zet twee grote stappen en speelt Dennis Bergkamp aan. Plots stroomt het spel de andere kant op. Nu valt Arsenal aan. Nog zestien seconden en dan is de mooiste goal uit de geschiedenis van de Premier League gemaakt.

Daar gaat-ie. Hij laat de bal zijn voet vinden. Die begint te draaien, links om Dabizas heen. Zelf draait Bergkamp ook, maar hij gaat rechtsom. Voor de toeschouwer is dit het meest wonderlijke moment, omdat het bijna niet te bevatten is: de bal is áchter de rug van Bergkamp en tegelijkertijd volledig onder zijn controle. Het is of ze hebben afgesproken elkaar aan de andere kant weer te ontmoeten.

LEES HIER VERDER
Dennis Bergkamp wilde zelf niet meewerken aan het artikel voor NRC. 
Hij vond dat hij al genoeg gezegd had over dit doelpunt (wat ook wel waar is).