Oppassen nu dat deze webplek geen dodengalerij wordt. Maar toch even: op zoek naar informatie over het vroege afscheid van Jimmy Lafave, stuit ik onverwacht op berichten over Maggie Roche (in het midden op de hoes van hun iconische debuutalbum). Zij blies op zaterdag 21 januari moeizaam haar laatste adem uit.

Ze is voor het eerst samen met haar zus Suzzy als achtergrondzangeres te horen op Paul Simon’ album There goes Rhymin’ Simon. Hun muziekleraar werkt twee jaar later bij wijze van wederdienst ook mee aan hun debuut Seductive Reasoning.

Wanneer ook zus Terry zich aansluit, begint het wonderlijke verhaal van The Roches. Als ik in het najaar van 1979 door de bakken van het Platenmanneke in Delft struin, blijft mijn oog hangen op die wonderlijke hoes van de langspeelplaat die de drie Iers-Amerikaanse zussen samen met producer Robert Fripp hebben opgenomen. Zonder de plaat te beluisteren besluit ik intuïtief om ‘m aan te schaffen. Mijn overweging: wie zich zo apart kleedt, móet wel leuke muziek maken. Het slaat nergens op maar klopte in dit geval helemaal.

Waagtheater
Tijdens hun eerste Europese tournee deden The Roches ook Nederland aan. Toevalligerwijs kozen ze voor dezelfde stad waar ik de drie zussen ontdekte en dus zat ik op vrijdagavond 30 mei 1980 in het Waagtheater in Delft. Het is de enige keer dat ik ze live zag optreden.

Begin dit jaar plaatst Suzzy een bericht op Facebook waarin ze laat weten dat Maggie op 65-jarige leeftijd is overleden. “After decades of singing, writing, traveling and performing together, we spent the last month and a half helping each other through her final journey, now I have to let her go. I’m heartbroken. I adored her.
Na het lezen van Suzzy′s Facebook-bericht schuim ik het internet af op zoek naar meer info. Bij veel van die necrologieën worden foto′s uit de beeldbank van Getty Images gebruikt.

In een foto-onderschrift op de site van een lokale CBS-zender in Amerika wordt niet alleen naar de Nederlandse maker verwezen, maar ook naar de lokatie waar de foto 37 jaar geleden werd gemaakt: het Waagtheater in Delft. De cirkel is rond.

      Hammond Song