L.E. Mokveld, verslaggever
Het is alweer wat jaren geleden dat de heer G. Lasschuit uit de Geraniumstraat in Den Haag, een trouwe luisteraar van Radio West, mij wees op het bestaan van een beroemde journalistieke voorganger in de familie. Ik kreeg zelfs een boek van hem kado dat L.E. Mokveld in 1916 schreef over de maanden die hij tijdens de Eerste Wereldoorlog in Belgie doorbracht. Mokveld was oorlogscorrespondent van 'De Tijd' in die dagen.
Nog eerder, op 7 april 1911 om precies te zijn - bezocht Mokveld als verslaggever van de Delftse Courant de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk. Dagblad Trouw berichtte er onlangs uitvoerig over. Ook het vakblad 'De Journalist' had er aandacht voor. Beide artikelen zijn op deze pagina's terug te vinden.


Bericht uit Kesteren...

Direct na publicatie van deze pagina op het internet kwamen er veel reacties uit de familie. Toen ik hoorde dat een zoon van L.E. Mokveld in het Gelderse Kesteren woont, heb ik direct contact gezocht. 

Ondertussen heb ik al het nodige materiaal toegezonden gekregen (waarvoor dank) dat inmiddels is toegevoegd aan deze pagina's. In een begeleidende brief schrijft Jean Mokveld over de lange journalistieke loopbaan van zijn vader. 
Daaruit blijkt dat L.E. (Lambertus) Mokveld na de 1e wereldoorlog onder meer hoofdredacteur was van
het Eindhovens Dagblad. 

Een ander wapenfeit is de oprichting van een eigen persbureau voor provinciale bladen, verspreid over geheel Nederland. 
De afnemers waren ongeveer 40 elkaar niet beconcurrerende kranten. In de jaren dertig is hij ook nog hoofdredacteur van de Soestercourant geweest en later van de Dedernsvaartse Courant.

Jean schrijft verder: "Tijdens de 2e wereldoorlog (in het Overijsselse Dedemsvaart) kreeg hij een schrijfverbod van de Duitsers opgelegd, vanwege zijn anti-Duitse artikelen en omdat hij niet tot de Cultuur Kamer wilde toetreden. Door een hem goedgezinde burgemeester kon hij aan tewerkstelling in Duitsland ontkomen. Hij kreeg de functie van hoofd van de distributiedienst en kon daarbij "het verzet" steunen door indirect mee te werken aan overvallen op dit kantoor voor voedselbonnen".

Na de oorlog is L. E. Mokveld hoofdredacteur geworden van "De Gecombineerde". Dit blad kwam tot stand na een fusie (ook al in die tijd!) van een groot aantal plaatselijke bladen in midden Nederland, met name in het rivierengebied. Deze functie heeft hij vervuld tot aan zijn dood op 78 jarige leeftijd.

leuven2.jpg (76803 bytes)

Inhoudsopgave:
-bezoek aan de koninklijke grafkelder (1961)

-L.E. Mokveld versloeg "moderne oorlog" 14-18
De Tijd, zaterdag 1 juni 1968

-'n prettig weekeinde
Henk Nouwens, 20 september 1980

PORTRET.JPG (205430 bytes)
 L.E. Mokveld
...van oorlogscorrespondent tot Leerdams "Jan de Bakker"...

klik op afbeelding voor vergroting