Foto van Pim Fortuyn op 4 mei 2002, twee dagen voor zijn dood.


De moord op Pim Fortuyn  


Maandag 6 mei 2002, enkele minuten na zessen. De moordaanslag op Pim Fortuyn was huiveringwekkend; de locatie uniek: het mediapark in Hilversum. De liquidatie voltrok zich onder het oog van talrijke omroepmedewerkers en leverde om die reden historisch radiomateriaal op. Het blijft onwerkelijk om terug te horen. 
De belangrijkste radio-fragmenten van kort voor en na de moordaanslag zijn op deze pagina te vinden en te beluisteren.
 

                

18.05 uur:

De radioshow van Ruud de Wild is afgelopen. Pim verlaat de studio. Op de gang wordt hij opgevangen door BNN-stagiair Filemon Wesselink. Ondanks de vliegende haast - Leeuwarden wacht - staat Pim Fortuyn de jongen uitgebreid te woord. Het worden zijn allerlaatste woorden. Hier het complete interview:
audio-fragment18.07 uur:

Omroepmedewerkers geloven hun ogen niet wanneer zij zien hoe een onbekende man op Fortuyn afloopt, van dichtbij 5 kogels op hem afvuurt en zich uit de voeten maakt. Verslaggever Peter de Vries rent naar buiten en is als eerste bij het lichaam van Fortuyn. Hij raakt volkomen overstuur.
"Dit is te erg, dit".
audio-fragment

 

                

18.11 uur:

Het bericht over de aanslag op Pim Fortuyn verspreidt zich razendsnel over het Mediapark. Hoe kan het ook anders. Het Radio 1-journaal wordt ruw onderbroken. Nieuwspresentator Jeroen Stomphorst is ook op de moordplaats en vraagt zich wanhopig af waar de ambulance blijft.
audio-fragment


18.17 uur:
3FM. Ondanks alles gaat het programma van Isabelle door. Door het raam van de studio kijkt DJ Isabelle uit op de parkeerplaats en ziet dat de neergeschoten politicus nog leeft. De plaat is afgelopen en de microfoon gaat open. Zonder twijfel het meest onwezenlijke verslag uit de geschiedenis van de Nederlandse radio.
audio-fragment