Het is een probleem in alle grote binnensteden: te weinig ruimte voor teveel auto’s. Alles is volledig dichtgeslibd. Op een internationale conferentie van motorfabrikanten werden oplossingen gepresenteerd die nu nog science-fiction lijken, maar die toekomst is dichterbij dan we denken. Hyundai-topman Michael Cole voorspelt dat we voor 2030 met een auto door de lucht vliegen.

De baas van de Europese divisie van de Zuid-Koreaanse autofabrikant stelt dat het bedrijf ‘flinke investeringen’ heeft gedaan in stedelijke luchtmobiliteit. “We zijn ervan overtuigd dat in het laatste deel van dit decennium stedelijke luchtmobiliteit zeker een grote kans biedt om de verkeerscongestie te verminderen en emissies omlaag te brengen, door binnen de stad te vliegen, maar mogelijk ook tussen steden.”

Hyundai presenteerde zijn vliegende autoconcept, dat is ontwikkeld in samenwerking met Uber, al tijdens de Consumentenelektronicashow in Las Vegas in januari vorig jaar. De autofabrikant is ook betrokken bij het eerste Britse vliegveld zonder landingsbaan, ontworpen voor vliegtuigen die verticaal kunnen opstijgen en landen. De ‘stedelijke luchthaven’ kan worden gebruikt voor luchttaxi′s en bezorgdrones. bronbericht