Journalisten van de NOS rijden met auto′s zonder herkenbare logo′s uit angst voor geweld vanuit het publiek. Dat het niet bij verbaal geweld blijft hebben we eerder dit jaar gezien toen kerkgangers een verslaggever van Omroep Rijnmond molesteerden en omstanders bij een brand in Lunteren met behulp van een grote shovel een persfotograaf met auto en al in een sloot duwden.

Het geweld tegen journalisten is ook al geen typisch Nederlands verschijnsel, want ook collegas in het buitenland krijgen bij de uitoefening van hun werk steeds vaker te maken met woedende wappies.
Zo werd BBC-journalist Nicholas Watt onlangs in Londen belaagd door een groep anti-lockdown demonstranten. Op sociale media is te zien hoe de verslaggever zich ternauwernood in veiligheid kan brengen terwijl hij wordt aangevallen en voor verrader wordt uitgemaakt. Het zijn angstaanjagende beelden.

UPDATE: Dat het nóg erger kan ondervond misdaadverslaggever Peter R. de Vries deze week toen hij na een uitzending van RTL Boulevard op klaarlichte dag in een drukke straat in Amsterdam werd neergeschoten. Het dieptepunt was kennelijk nog niet bereikt.