Ik ben niet zo van de Franse chansons en heb niets met het Duitse schlager-repertoire. Daarentegen luisterde ik tussen 5 en 10 mei voor de gelegenheid wel weer onafgebroken naar Radio Italia. Vreemd hoe weinig de muziek uit dat land doordringt tot de rest van Europa. Zelf brak ik hier met een stevige posting al eens een lans voor het rijke oeuvre van Lucio Battisti. Jovanotti kennen we in Nederland dan elk geval nog via Guus Meeuwis en Riccardo Cocciante natuurlijk van Marco Borsato (‘Margharita‘).

Bij de Italiaanse vrouwen houdt het na Gigliola Cinquetti en Patty Pravo (met het door Rita Hovink omgezette ‘Pazza Idea’) al snel op. En er is zoveel meer. Op een markt in Palermo schafte ik afgelopen week nog een wat dubieus gebrande CD van Rita Pavoni uit 1963 aan. Hier zien jullie haar in een fraai nostalgische clip uit dat jaar:

Daarna ging het snel. Tien jaar later domineerde Loredane Berte de uitzendingen van Radio Italia. Verleidelijk en sensueel, maar in die kenmerkende rauwe uithalen kon ze vervolgens loeien als een bootwerker. Dat kennen de échte Italia-volgers natuurlijk ook van Gianna Nannini, Alice (‘I treni di tozeur’) Visconti en – wat recenter – van Giusy Ferreri.

13113710_1011540795549271_1135593039_n(1)Verse pasta
Vijf dagen bijtanken op de lokale autoradio anno mei 2016  leverde wat mij betreft weer een nieuwe ster aan het firmament op: Mag ik jullie voorstellen: Dit is Alessandra Amoroso. Ook zij zingt volgens het beproefde recept waar de Italianen zelf in elk geval sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw maar geen genoeg van krijgen. Dit is hun meest verse pasta. Ik zou zeggen: proef het!

      Stupendo fino a qui