Lichtkunst op de afsluitdijk

Ook overdag is de afsluitdijk al een bezienswaardigheid, maar met de lichtinstallatie van Daan Roosegaarde heeft Nederland er definitief een toeristische attractie van formaat bij. De Volkskrant doet verslag:

Met zijn installatie Glowing Nature stelt Roosegaarde de vraag: is de natuur onze vijand of vriend? In Nederland zijn we gewend om te vechten tegen het wassende water, met de Afsluitdijk als een symbool daarvan, maar Roosegaarde wijst graag naar de inscriptie op het monument op de dijk: ‘Een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst’. Het is tijd voor een nieuwe aanpak: samenwerken met de natuur.

Aanleiding is de grootscheepse renovatie van de – vanwege de zeespiegelstijging te versterken – dijk. Hiervoor is in 2015 een masterplan gemaakt door architect Paul de Ruiter en landschapsarchitect Yttje Feddes. De Nieuwe Afsluitdijk moet het ‘internationale visitekaartje’ worden voor de Nederlandse waterbouw, innovatie en Dutch Design. Roosegaarde′s lichtkunstwerk vormt het startschot van de operatie.