Hoe zou de carrière van Marco van Basten er hebben uitgezien als hij niet op 30-jarige leeftijd met een totaal kapotte enkel gedwongen afscheid had moeten nemen van het topvoetbal. Op dat moment was de tweevoudig wereldvoetballer van het jaar overigens al bijna twee en een half jaar niet meer aan spelen toegekomen.

Van Basten verlaat het ziekenhuis op krukken. Foto Bart Molendijk/Anefo

Kijkend naar Christiano Ronaldo (35) en Zlatan Ibrahimovic (39!) die nog altijd de sterren van de hemel spelen, kun je alleen maar treuren over de vele jaren waarin Van Basten normaal gesproken nog op het veld had gestaan om de wereld te betoveren met zijn virtuoze doelpunten. Een drama. Herinner je de beelden waarop Marco uit Utrecht afscheid nam van zijn Milanese publiek en trainer Fabio Capello langs de lijn in huilen uitbarstte.

BBC Podcast
Ook in Engeland, de bakermat van het voetbal, zijn ze Van Basten nog niet vergeten. Onlangs blikte Marco in een podcast van Steve Crossman (BBC5) terug op zijn in de knop gebroken loopbaan. Zijn enkel is ‘vastgezet’, zodat hij wel kan lopen, maar nooit meer kan rennen. Hij kan goed golfen en speelt squash, maar hij kan geen voetbal meer schoppen zonder pijn. Is hij trots op wat hij als voetballer allemaal heeft bereikt? ‘Met alle kennis die ik nu heb, het was het niet waard.’
De podcast is hier te beluisteren.