We zitten er nog vooralsnog middenin, dus het is te vroeg om in te schatten hoe belangrijk de uitbraak van het coronavirus straks zal blijken te zijn voor – zeg maar – ‘de geschiedenis van de mensheid’. Blijkt het straks niet meer dan gewoon een nieuwe griepvariant te zijn geweest of is hier meer aan de hand?

Verwacht hier geen antwoord. Ik kom niet verder dan het cliché: “de tijd zal het leren”. Interessant is ondertussen wel de vraag hoe en waar deze COVID-19 variant – niet te zien zo klein – kon ontkiemen? Om er vervolgens in te slagen de complete wereldorde in no-time dramatisch te ontwrichten.

Hoofdingang van het Instituut voor Virologie in het Chinese Wuhan.
Is de Covid-19 variant van het coronavirus op deze plek ontstaan en naar buiten gekomen?

Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bezochten eerder dit jaar China om onderzoek te doen naar de herkomst van het coronavirus. Hun conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat het virus afkomstig is uit het laboratorium in Wuhan, leidde direct tot gefronste wenkbrauwen bij collega-virologen. Te meer omdat de WHO onderzoekers geen begin van uitsluitsel gaven waar we de geboortegrond van de mondiale volksvijand nummer 1 dan wél moeten zoeken.

Zembla
Het onderzoeksprogramma Zembla sprak hierover onder meer met biofysicus Erik van Nimwegen. Hij ondertekende een oproep in het wetenschappelijk tijdschrift Science om de theorie te blijven onderzoeken dat het virus tóch afkomstig is uit dat lab. “Ik ben teleurgesteld dat wetenschappers zich hebben laten verleiden om uitspraken te doen waar geen goede wetenschappelijke grond voor was”, meent hij.

De Zembla aflevering is hier te bekijken:
De belangenpandemie – BNNVARA

Viroloog Ab Osterhaus is niet verbaasd dat de WHO onderzoekers met meer vragen dan antwoorden van hun missie terugkeerden. “Ik weet ongeveer hoe de zaken lopen in China en de kans dat je boven water zou gaan krijgen wat je echt wil weten, leek me erg klein.”