Het buitenland kijkt met stijgende verbazing naar Nederland, koploper in Europa als het gaat om de explosieve verspreiding van het coronavirus. ‘Het lijkt wel, of jullie het niet willen begrijpen’.

De Belgische emeritus-hoogleraar Marie-Therese Claes ziet onze mondkapjesdiscussie met verbazing aan, net als de communicatie vanuit de overheid. ,,Het lijkt wel of sommige Nederlanders niet goed begrijpen waarom afstand houden nodig is. Alsof het alleen henzelf beschermt, en niet de ander. Ik vind dat heel vreemd. Hebben ze geen vertrouwen in de maatregelen van de overheid of snappen ze het gewoon niet?”

Live COVID-19 statistics for
Netherlands
Confirmed
944,042
Recovered
0
Deaths
13,510
Last updated: 2 minutes ago

Talkshowtafels
,,Hier discussiëren we maar door. Ik denk dat we het draagvlak voor het coronabeleid in Nederland daardoor echt kapot kunnen praten”, stelt Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie, in een interview met het Algemeen Dagblad. In Nederland raken op dit moment in verhouding zeven tot acht keer meer mensen besmet met corona dan bij de oosterburen.

Voss wijst op het in Nederland ‘veel extremer gevoerde’ maatschappelijke debat, waarbij iedereen aan talkshowtafels en zelfs bij het kabinet zijn of haar zegje mag doen over het coronabeleid. ,,Dat helpt in mijn ogen niet om draagvlak te creëren”, vindt Voss, die ook lid is van het Outbreak Management Team, het officiële wetenschappelijke adviesorgaan van de overheid.