Charles Lane nu pas dood

Hij speelde in meer dan driehonderd films en tv-series en toch kent vrijwel niemand zijn naam. Ruim zestig jaar stond acteur Charles Lane in de schaduw van de grote sterren. Afgelopen maandag overleed Lane op 102-jarige leeftijd in Los Angeles.

Charles Lane kwam, zag en verdween (uiteindelijk)Lane kreeg meestal maar een paar regels tekst per film. Als persoonlijke favoriet van regisseur Frank Capra – ze werkten negen keer samen – speelde hij op de achtergrond in films als You Can’t Take It with You (1938), Mr. Smith Goes to Washington (1939) en It’s a Wonderful Life (1946).
In de jaren dertig en veertig speelde hij soms in drie tot vier films per dag. Vanwege zijn schamele loon – in die tijd zo’n 35 dollar per dag – werd Lane in 1933 als een van de eersten lid van de Screen Actors Guild, de Amerikaanse vakbond voor filmacteurs.
In 2005 ontving Lane op 100-jarige leeftijd een TV Land Award – een onzichtbare prijs voor onzichtbaar oeuvre. Zijn enthousiaste commentaar: ‘Mocht iemand geïnteresseerd zijn: ik ben nog steeds beschikbaar!’

complete artikel
character actor charles lane dies

  • 11/07/2007