De eerste kleurenfoto

Kodak gaat na 74 jaar stoppen met de productie van de legendarische Kodachrome. Foto´s van het Amerikaanse merk worden vanwege de kleurvastheid nog altijd geroemd, maar kunnen de concurrentie met digitale camera’s niet meer aan.

Kodachrome werd geïntroduceerd in 1935 en nam een vlucht toen kleurenfotografie na de Tweede Wereldoorlog betaalbaar werd. Professionele gebruikers roemen de kwaliteit van de film: de foto’s blijven jarenlang fris en scherp. De Amerikaanse singer-songwriter Paul Simon scoorde in 1973 een wereldhit met zijn eerbetoon aan de kleuren van Kodak.

Kodachrome
They give us those nice bright colors
They give us the greens of summers
Makes you think all the world’s a sunny day

Picture: Sergey Mikhaylovich Prokudin-GorskyMaar het ontwikkelen van een Kodachromefoto is in 2009 veel te duur en vooral ingewikkeld geworden.
Tegenwoordig vertegenwoordigt het slechts “een fractie van een procent” van de totale omzet van Kodak.
Kodak zegt nog tot deze herfst aan de vraag te kunnen voldoen. Ontwikkelen blijft mogelijk tot het eind van volgend jaar.

1861
De eerste experimentele kleurenfoto is nog veel ouder en gaat terug naar James Clerk Maxwell (1861 na Christus). Dat weet ik allemaal niet uit mijn hoofd, maar haal ik heel hedendaags gewoon van Wikipedia.

Met alle respect voor de prestatie van de brave Schot Maxwell, maar het resultaat ziet er met de ogen van nu gewoon niet uit. Dat ligt anders met de verrichtingen van Sergey Mikhaylovich Prokudin-Gorsky.

Hij experimenteerde heel lang geleden, in 1909 – niet toevallig precies honderd jaar geleden – ook met kleurenfotografie. Veel van dat materiaal is gelukkig goed bewaard gebleven en is nu te zien op:

socyberty.com
meer over james clerk maxwell

  • 22/06/2009