Nick Drake’s homerecordings

Het is al erg genoeg dat talentvolle artiesten veel te vroeg overlijden. Nog erger zijn de nabestaanden die geschokte fans uitmelken met allerlei niet ter zake doende amateur-opnamen van de overleden ster-in-de-dop.

Nick en zus Gabrielle DrakeHet beste voorbeeld is de rouwende moeder van Jeff Buckley. Jeff ging inderdaad vervelend vroeg dood, maar dat rechtvaardigt nog niet de diarree aan halfbakken CD’s die verschenen sinds de onfortuinlijke wandeling van zoonlief Buckley jr. richting het diepste punt van de Mississippi.
Hoe anders verwerken nabestaanden van Nick Drake het noodlot.

Deze Britse middle tot upperclass familie vestigde zich na veel omzwervingen in Tanworth-in-Arden. Het voert te ver om hier uit te leggen hoe Nicholas Rodney Drake hier opgroeide, maar weet dat het hem niet meeviel.

Verpletterend
In zijn korte leven maakte Nick Drake eind jaren zeventig van de vorige eeuw uiteindelijk drie verpletterende mooie LP’s: “Five Leaves Left”, “Bryter Layter” en tot slot het onovertroffen “Pink Moon”.

De tragiek wil dat die drie LP’s onopgemerkt bleven en al snel in de ramsj terecht kwamen. Pas toen de overblijfselen van Nick Drake tot humus waren gecomposteerd, werd de schoonheid van zijn observaties, gitaarspel en zang ontdekt. Zo gaan die dingen soms.

Early departure
Ruim dertig jaar na Drake’s early departure verschijnen zijn veelbesproken homerecordings eindelijk officieel op CD. Vanaf de bandrecorder en cassettebandjes prachtig ‘gerestaureerd’ door geluidsmagiër John Wood.

wikipedia nick drake

  • 14/07/2007