Rijkdom in arm Brazilië

Brazilië, dat onmetelijk grote land. Met z’n 8,5 miljoen vierkante kilometer past Nederland er meer dan 200 keer in. Het is het land van Pelé, Romario, Ronaldo en Ronaldinho. En de ‘girls from Ipanema’ zijn everywhere, zo heb ik nu zelf en niet met tegenzin mogen vaststellen.

Luiz GonzagaMaar Brazilië kent ook andere gezichten. Zo moet bijna 80% van de huishoudens in het land van Copacabana-beach het zien te rooien met een maandinkomen van rond de 120 euro. That’s different cook.

Ondersteunen
Persoonlijk heb ik tijdens mijn korte verblijf alles geprobeerd om de lokale bevolking economisch te ondersteunen. Vooral door overal waar de gelegenheid zich voordeed gekopieerde ceedeetjes af te nemen van jongelui die rondreden met lawaaierige karretjes die waren gevuld met lokale forró, baiao en bossa nova-muziek.

Door de grootte van mijn koffers heb ik mij met de aanschaf van slechts 61 CD’s hinderlijk moeten beperken. Wees gerust: ik ga de vaste luisteraars van Mokblog Radio niet overvoeren. Slechts één van de tien tracks zal de komende tijd Braziliaans klinken (zie: O Brasil). De ‘kickoff’ is voor de oervader van de forró, Luiz Gonzaga.

Lenny Kuhr
Het moet rond 1950 geweest zijn dat hij er in slaagde om zijn simpele dansmuziek voor het arbeidersvolk uit het verre noordoosten van Brazilië populair te maken tot in het verre mondaine Rio de Janeiro. Daarna volgde de rest van de wereld.
Zelfs onze eigen Lenny Kuhr maakte dankbaar gebruik van Gonzaga’s oeuvre. Wie raadt met welk nummer krijgt ‘s mans allereerste LP – maar dan op CD – gratis cadeau!

MP3: luiz gonzaga – vem morena
meer over luiz gonzaga

  • 07/09/2007