U2 in Den Haag

Het was 12 februari 1981, een grijze donderdagmiddag op de stadsredactie van ‘Het Binnenhof’. Is er nog wat te doen in Den Haag die avond? Hans Piët, een collega van de kunstredactie, stelt voor om naar het Paard van Troje te gaan. Daar speelt een nieuwe groep uit Ierland waar in de Britse muziekpers nogal opgewonden over wordt gedaan.

U2, de eerste foto'sDe zaal is half gevuld als het viertal uit Dublin rond half tien het podium opstormt. Cees Verkerk, de fotograaf van de krant maakt exclusieve foto’s. Niet snel na die avond aan de Prinsegracht breekt U2 wereldwijd door met ‘I will follow’, om daarna 25 jaar lang de meest toonaangevende popgroep ter wereld te blijven.

Multinational
Zanger Bono is tegenwoordig een multinational en gaat langs bij de Obama’s en Medvedevs van deze wereld om de schuldenlast van de Derde Wereld onder hun aandacht te brengen. Niet erg rock ‘n roll, maar wel nobel.

Afgelopen weekend verscheen in allerlei luxe boxen de twaalfde CD van U2. Je krijgt er een aardig fotoboekje bij waaruit blijkt dat U2 Nederland uitkoos voor de allereerste buitenlandse optredens. De rocksterren in wording reisden van Groningen en Apeldoorn naar Den Haag.

Bootlegs
Nieuwsgierig ben ik afgelopen weekend op zoek gegaan naar opnames van die bewuste donderdagavond in 1981 aan de Prinsegracht in Den Haag. Het was flink spitten, maar is weer gelukt.

Opvallend is wel dat m’n herinneringen aan het concert blijken te kloppen. Zanger Bono Vox (20) is die avond onstuimig, niet al te stemvast, maar overweldigt. The Edge, de anonieme puber on stage, heeft z’n grootse vorm al vroeg te pakken. Een gitaarheld in wording.

mp3: U2 in Den Haag

  • 01/03/2009