Venus ontmaskerd

Venus van Shocking Blue stond drie keer op de eerste plaats in de Verenigde Staten. Maar de Hollandse wereldhit blijkt in een ander opzicht nog veel unieker te zijn. Kenners waren het er al over eens dat het beroemde gitaarintro rechtstreeks is afgeleid van een nummer van de destijds populaire popgroep The Who. Nu blijkt dat componist Robbie van Leeuwen zich ook voor de rest van het nummer wel erg heeft laten inspireren door andermans werk.

The Big Three zongen al in 1963 een nummer dat verdacht veel lijkt op Venus van Shocking BlueDe onthulling is afkomstig van de bekende popmuziek-archeoloog Leo Blokhuis. Hij stuitte op een plaatopname uit 1963 van een obscure Amerikaanse zanggroep.
The Big 3 zouden ongetwijfeld volledig in de vergetelheid zijn geraakt, ware het niet dat ene Mama Cass enige tijd deel uitmaakte van dit trio. Dat was jaren voordat ze wereldberoemd werd met The Mama’s en The Papa’s.

The Banjo Song
Een bericht over de treffende gelijkenis tussen ‘Venus’ en ‘The Banjo Song’ van componist Tim Rose stond vorige maand al op internet. In het TV-programma De Wereld Draait Door erkende Robbie van Leeuwen dat hij het bewuste nummer kende en dat het ook als ‘inspiratie’ heeft gediend bij het schrijven van zijn latere million-seller Venus.

venus blijkt flink geleend
strange similarities, de ontdekking in usa today 

  • 28/04/2007