Collectors item: een gedrukt exemplaar

“Hé! Er ligt er één klaar… een gedrukt exemplaar… van de Veronica Top 40… ” Wie herinnert zich dát radiospotje nog?

De Top40 van 5 april 1969Het was Willem van Kooten die het idee van een wekelijkse hitparade meenam na een bezoek aan Amerikaanse radiostations.
De allereerste lijst verscheen in januari 1955 met “I feel fine” van The Beatles bovenaan.

Bij platenverkopers in de grote stad kon je – als je snel was – een gedrukt exemplaar van de enige echte Nederlandse hitparade afhalen. Gratis nog wel. Die waren snel weg.

Mijn nicht Jantien was al groot in 1969 en ging in Voorburg op school. Om de hoek zat Disco Bolland en op mijn verzoek nam ze wekelijks een gedrukt exemplaar voor me mee. Zo ook op 3 april 1969.

Lea
Toen ik aan kwam fietsen hing ze al uit het raam: “The Cats staan er nog steeds in!” Lea was met 21 weken de langstgenoteerde in die magische hitlijst. In de 22-ste week steeg het plaatje zelfs weer van 35 naar 31!

We zijn nu veertig jaar verder en íemand heeft de tijd en het geduld gehad om al die gedrukte exemplaren van Veronica’s Top 40 zorgvuldig in te scannen. Oók de bewuste editie van zaterdag 5 april 1969 (zie hiernaast).
Het hele pakket is een slordige 1,5 gigabyte groot en wordt momenteel in de nieuwsgroep alt.binaries.boneless aangeboden. Gratis nog wel.

MP3: radiospot veronica

  • 12/04/2009