Verlaten flat blijkt schatkamer

Marthe de Florian vertrok voor het begin van de Tweede Wereldoorlog naar het zuiden van Frankrijk en keerde nooit meer terug naar haar appartement in Parijs; ze bleef wel zeventig jaar alle lasten ervoor betalen. Toen de vrouw eerder dit jaar op 91-jarige leeftijd overleed, besloten haar erfgenamen de boel te ontruimen. De veilingmeester die de inboedel moest taxeren vergeleek zijn werk met het binnengaan van het kasteel van de Schone Slaapster.

In het verstofte appartement vond hij een oude potkachel, een stokoude Mickey Mouseknuffel en een opgezette struisvogel. Maar zijn hart ging pas echt sneller kloppen van het schilderij dat hij in de lounge zag hangen.

Daarin viel de hand van de Italiaanse kunstenaar Boldini (1841 – 1931) te herkennen, maar het portret van een jonge vrouw komt in geen enkel overzicht van zijn werk voor.
Na een lange zoektocht werd in een boek uit 1951 van de weduwe van Boldini een verwijzing naar het schilderij gevonden. Boldini schilderde de vrouw in 1898, toen zij 24 jaar was. Het doek bracht dinsdag op een veiling 2,1 miljoen euro op.

complete artikel
painting lay untouched for 70 years

  • 13/10/2010