NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

K O S T G A N G E R S

Sticky bericht

Boudewijn de Groot, Golden Earring en Doe Maar lopen als een rode draad door mijn leven. Eén van de vroegste herinneringen: de dubbel-LP ‘Vijf Jaar Hits‘ van Boudewijn de Groot, die we na schooltijd draaiden.
Van de jaren zestig was het in tijd een kleine stap, maar muzikaal een reuzensprong naar de Golden Earring in de jaren zeventig. En hetzelfde geldt eigenlijk naar de hoogtijdagen van Doe Maar, die liggen in de jaren tachtig.

In de decennia daarna ben ik Boudewijn, George van de Earring en Henny van Doe Maar altijd blijven volgen. Met het vandaag verschenen ‘Mist’ valt het doek en ik ben helemaal niet verbaasd dat deze monumentale afscheidsplaat mij zo diep raakt.

Nog één keer George Kooymans in bloedvorm

Long ago and far away

Eén van de mooiste nummers van James Taylor is niet alleen volgens mij, maar ook volgens ‘Songcatcher’ Maarten Schild – de échte kenner – Long Ago And Far Away.

Foto van James Taylor album gemaakt door  France1978

Taylor zingt het hier tijdens een optreden bij de BBC in November 1971 toen hij 23 jaar oud was. Die STEM.

Het komt van zijn 3e album ‘Mud Slide Slim & The Blue Horizon’ uit 1971.
In zijn aankondiging zegt hij: “This is a tune about things not always turning out as you expected they would.” 
Herkenbaar?

De mosterd van Goldband

Tal van muziekcritici buigen zich momenteel over de vraag waar het ongekende succes van de Haagse Goldband vandaan komt. Niet sinds Doe Maar was een band in Nederland zo populair. Watskebeurt?

Van Nederpopanthems tot trancekrakers, van clubcultuur tot aan oer-Haagse matten: ze remixen het allemaal in een eigenzinnige saus die onmiskenbaar Goldband is. Na een waanzinnig jaar als dé festivalact van vorige zomer, het binnenharken van de Popprijs én een rits Edisons. Een mooie aanleiding voor popplatform 3voor12 om hun muziek met een vergrootglas te bestuderen.
Waar haalt Goldband de mosterd vandaan?

New York in kleur

Ruth Orkin was een baanbrekende fotojournalist en filmmaker, wiens passie voor fotografie al op jonge leeftijd begon. Mooi dat haar werk nu weer in de belangstelling staat.

Op 17-jarige leeftijd begon Orkin aan een monumentale fietstocht door de Verenigde Staten, van Los Angeles naar New York City. Onderweg documenteerde ze haar reis door middel van foto’s, waardoor haar passie voor fotojournalistiek ontstond.

In 1943 verhuisde ze naar New York City om een carrière in de fotografie na te streven. Orkin’s werk als fotograaf bleef in de loop der jaren bloeien en later breidde ze zich uit naar het maken van films en regisseerde ze verschillende documentaires en speelfilms. Haar prestaties op beide gebieden leverden haar talloze onderscheidingen op, waaronder een National Endowment for the Arts Fellowship en een Emmy Award.

Thermiet-regen in Oekraïne

Rusland bombardeert Oekraïense dorpen en stedenmet gloeiend hete thermietmunitie. Het is zeer dodelijk omdat het makkelijk door staal schroeit en bij aanraking met de huid voor de meest nare wonden en orgaanfalen kan zorgen, met de dood vaak als gevolg.

De temperaturen kunnen bij dergelijke thermietbommen oplopen tot boven de 2400 graden. Alles op weg wordt vernietigd door het mengsel van metaalpoeder en metaaloxide, dat meestal vanaf de grond met raketwerpers wordt afgevuurd.

Thermietmunitie wordt gezien als een van de wreedste wapens uit het Russische arsenaal. Beelden van een angstaanjagende aanval met thermietbommen in de Oost-Oekraïnse plaats Voehledar zijn hier te zien:

Complete artikel

Niets is meer wat het lijkt

Het is spookachtig eng en tegelijkertijd machtig facinerend. Da’s een mooie samenvattende zin natuurlijk, maar heb ik ‘m wel echt geschreven of heb ik die overgenomen van ChatGPT, de kunstmatig intelligente tekstgenerator. Het is de hype van dit moment.

Inmiddels zijn er talloze apps en websites zoals deze, waar(mee) je je oude zwartwit familiefoto’s kunt ‘actualiseren’ en je vage zwartwit herinneringen dichterbij lijken te komen.
En als het om de stormachtige ontwikkeling van AI (Artificial Intelligence) gaat dit ook de muziekwereld op z’n kop zetten. Vorige maand verscheen een nieuw album van Eva Cassidy waarin ze haar mooiste nummers in een nieuwe bewerking zingt, begeleid door het Londen’s Symphony Orkest.

Met orkest!

Alleen; Eva Cassidy is al ruim 25 jaar niet onder ons en hier klinken de nummers van wijlen de zangeres ineens anders dan alle spaarzame opnames die er van haar bestaan.
Het antwoord op dit mysterie is ook hier weer het gevolg van de nieuwste AI toepassingen, zo lees ik in een bericht op de Nederlandse fansite van de te vroeg overleden zangeres.
Met behulp van de nieuwste technieken zingt de overleden zangeres voor het eerst in haar leven op een nieuwe manier. En alles anders, met orkest!

Iedereen kan een ster worden

Iedereen kan tegenwoordig uitgroeien tot een internetsensatie. Neem nou de Rotterdamse Feyenoord-supporter Guido van den Berg. Hij ging plotseling ‘viral’ in Mexico met zijn loflied op de spits Santiago Giménez met deze oorwurm Giménez Mejor!

  Wat natuurlijk híelp was dat de Mexicaanse goaltjesdief zélf reageerde op de posting van Guido: ‘Muy Bueno!’ schrijft Giménez en daarna ontploft het twitterkanaal van de Rotterdamse creatieveling. Zelfs het populaire Fox Sports Mexico besteedt aandacht aan het filmpje. Bijna achtduizend likes heeft hij binnen en het aantal positieve berichten is niet bij te houden.

  Het Algemeen Dagblad vroeg om een reactie: filmpje!

  Zou je dat nou wel doen?

  Op 26 mei 1996 bezocht fotografe Mariana Cook het echtpaar Obama, die toen nog niemand kende, in het kader van een fotografieproject van echtparen in Amerika. De New Yorker publiceert een uittreksel met interessante foto’s.

  De foto’s van de jonge Barack en Michelle zijn auteursrechtelijk beschermd en kan ik hier niet tonen.
  Deze foto is van iets later en minstens zo mooi.

  Barack zegt in het gelijktijdig afgenomen interview: “Mijn hele leven heb ik geprobeerd een familie bij elkaar te knutselen. Door verhalen, door herinneringen, door vrienden, door ideeen. Michelle heeft een heel andere achtergrond. Een heel stabiel twee oudergezin, moeder was thuis, broertje, hond.” Lees hier het complete artikel.

  Het zit er dik in dat Barack politicus wil worden, maar zeker is dat nog niet. We hebben daar wat spanning over. Ik hou niet zo van politiek. Ik denk ook dat hij te goed is voor dat soort geweld, dat cynisme.

  Michelle obama, 26 mei 1996

  Pagina 1 van 83

  Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén