Nepnieuws mashup

Nog even en echt is niet meer te onderscheiden van nep. De video hieronder is een grappig en onschuldig voorbeeld van Deepfakes.
Het is een nieuwe computertechnologie, toegepast in combinatie met artificiële intelligentie-‘tools’. 

Je kunt er video’s mee maken waarbij het gezicht van een persoon digitaal in een ander gezicht wordt geplakt. Deze video werd gemaakt door het Belgische PolygonGraphics. Het ziet er nu nog wat onbeholpen uit, maar wacht maar tot deze toepassing wat verder is doorontwikkeld.

Nog even en we weten niet meer waar we naar zitten te kijken.

Alle ogen gericht op India

Bij deze indringende foto van Magdalena Bagrianow moest ik dírect terugdenken aan de cover van de National Geographic waarop je werd aangekeken door het destijds 15-jarige meisje Sharbat Gula uit Pakistan. Het waren haar ogen die deze foto op de voorkant van het tijdschrift iconisch maakten.

Ruim dertig jaar later lijk ik in dezelfde ogen te kijken. Magdalena Bagrianow is een Poolse freelance fotograaf die op haar reis door India de lokale bevolking op een bedwelmend mooie manier heeft vastgelegd. Met extra aandacht voor hun ogen.

Toen er nog beenruimte was

Pan American World Airways, dat we beter kennen onder de naam PanAm, was de grootste internationale luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten van 1927 tot 1991. De luchtvaartmaatschappij bood net iets meer luxe aan dan de concurrentie. Én comfort.

Voor wie recent nog met Aerolineas Argentinas heeft gevlogen en zich vertwijfeld heeft afgevraagd waar tussen de stoelleuningen überhaupt nog beenruimte wás, moet deze retrofoto wel vervreemdend werken. Alles is anders nu. Op één ding na: er mocht ook toen al aan boord niet gerookt worden.

Spotify, maar dan beter en van mij

Op 17 april 2010 begon ik met het digitaliseren van alle muziek die ik mijn leven heb verzameld. Dat project hoop ik voor 17 april a.s. af te ronden. Negen jaar (!) verder dus, maar dan heb je ook wat: Spotify, maar dan beter, van mij en in CD kwaliteit!

Decollage on Canvas (Erzsebet Nagy)

Recent heb ik ‘Live in Tokyo’ aan mijn verzameling toegevoegd. Ondanks zijn drugverslaving speelt Chet Baker hier de sterren van de Japanse hemel. Op methadon volgens de overlevering.

De beelden van dat concert in Tokyo zijn nogal beroerd – anders dan de fabelachtig mooie audio-opnames.
Zoals bekend kukelde Chet Baker kort daarna in Amsterdam uit een hotelraam, waarmee een einde kwam aan zijn kapitale bijdrage aan de jazzgeschiedenis.


Chet Baker en Wally Coover, 1959

Chet Baker met zijn toenmalige vrouw Halema Alli, Redondo Beach 1955.

Groenland wordt écht groen

Nog even en Groenland doet zijn naam eer aan. Er smelt namelijk 14.000 ton ijs per seconde. Dat is veel meer dan wetenschappers tot nu toe dachten.

Kulusuk closeup
Kulusuk closeup

In 2012 belandde 400 miljard liter water in zee dat in de vorm van ijs op Groenland lag. Dat is vier keer zoveel als er in 2003 smolt blijkt uit een tweede alarmerende studie naar het ijs in het Noordpoolgebied. Eerder al bleek uit een Amerikaans onderzoek dat de dikste en oudste ijslaag in het arctisch gebied in dertig jaar tijd met 95 procent is afgenomen.

Lees hier het complete artikel.

Ons Wilde Westen

Het is 20 januari 2009 – vandaag precies 10 jaar geleden – als Barack Obama wordt beëdigd als 44ste president van de Verenigde Staten van Amerika. De wereld staat aan de vooravond van een ongekende crisis, veroorzaakt door de grenzeloze hebzucht van een handjevol bankiers. Het weerhoudt een meerderheid van de Amerikanen er niet van om die dag feest te vieren.

With his family by his side, Barack Obama is sworn in as the 44th president of the United States by Chief Justice of the United States John G. Roberts Jr. in Washington, D.C., Jan. 20, 2009. More than 5,000 men and women in uniform are providing military ceremonial support to the presidential inauguration, a tradition dating back to George Washingtons 1789 inauguration. (DoD photo by Master Sgt. Cecilio Ricardo, U.S. Air Force/Released)

Precies tien jaar later beleven de Amerikanen de 31ste dag waarop honderdduizenden ambtenaren geen salaris meer ontvangen vanwege het conflict over een miljarden verslindende muur die de opvolger van Obama wil optrekken aan de Mexicaanse grens. Het is een nieuwe pagina in het geschiedenisboek van ons Wilde Westen.

Schilder je schelp

Tegenwoordig zijn veel kunstenaars op zoek naar nieuwe manieren om hun werk op een compleet andere manier uit te voeren. Ze zoeken naar alternatieven voor het traditionele canvas en verleggen hun werkterrein naar een soms onverwachte ondergrond. Zo transformeert de Californische Mary Kenyon de schelpen die ze op het Californische strand vind in kleine, decoratieve sieraden.

Wie benieuwd is naar het verhaal achter en de werkwijze van Mary Kenyon kan niet alleen terecht bij Design You Trust (zie hierboven), maar bijvoorbeeld ook hier. En ze heeft natuurlijk ook een heuse webshop voor de liefhebbers.
En uh… de prijzen vallen erg mee.

Hou het simpel

De Chinese kunstenaar en ontwerper Effy Zhang creëert minimalistisch weergegeven landschappen die opvallen door het sterke kleurgebruik. Ik hou er wel van.

Ik begon mijn illustratie-carrière ongeveer twaalf jaar geleden. Mijn manier van werken is verschoven van het echte penseel naar digitale software. Maar de geest die ik daarbij in gedachten houd, is eigenlijk nooit veranderd.

Daarna begint Effy in zijn uitleg een beetje te zweven, dus dat zal ik jullie verder besparen. Maar mooi is het!