NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Bommen op het Bezuidenhout

We staan de komende tijd stil bij het feit dat we in Nederland al 75 jaar geen oorlog meer hebben meegemaakt. Ik prijs me gelukkig dat ik op het goede moment ben geboren. En huiver bij deze foto:

Bombardement van het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg, vermoedelijk vanaf de Staringkade. Achter de spoordijk de Schenkkade hoek Laan van Nieuw Oost-Indië.

Het lijkt wel een photoshop maar deze foto van de wijk die ik als Hagenaar zo goed ken, is levensecht. Hij komt uit het Haags Gemeentearchief en ik mag ‘m met jullie delen.

Op maandagavond 2 maart herhaalt Omroep West de radio-documentaire over het bombardement op deze Haagse wijk.

Oorlogsschade in Den Haag: gevolgen van het bombardement op het Bezuidenhout
© Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief.

Door een fout in de opdracht die de vliegers hadden meegekregen, gooiden ze hun bommen niet boven het Haagse Bos uit, waar de Duitsers V2-lanceerinstallaties hadden opgesteld. In plaats daarvan vielen de bommen in de woonwijk het Bezuidenhout. De Haagse bevolking werd zwaar getroffen door het bombardement: ruim 550 mensen stierven.

      Bommen op het Bezuidenhout

Ze smelten de Polen (3)

Het gaat niet goed met de Thwaitesgletsjer in het westen van Antarctica. So what? Het is ver weg. Maar toch even: wetenschappers hebben ontdekt dat de massieve ijsmassa aldaar steeds onstabieler wordt doordat er langs alle kanten warm water op afkomt.

Recente foto van de Thwaitesgletsjer

Even voor jullie begrip. Áls die gletsjer zou instorten – en dat gevaar is volgens deskundigen niet ondenkbeeldig – kan dat de zeespiegel over de hele wereld met 65 centimeter doen stijgen.

Artikel Newsweek
Artikel Het Laatste Nieuws (BE)

Goed bezig

Den Haag in Europese Top 3

Natuurlijk. Het is overal wel wat, maar bekeken door een neutrale Europese bril is Nederland kennelijk zo verkeerd nog niet. Er blijkt namelijk geen land dat zoveel steden in de top 20 van de nieuwste leefbaarheidsindex heeft staan als Nederland.

Consultancybureau ECA International heeft 480 steden in de wereld gerangschikt op basis van factoren als gezondheidszorg, woningmarkt, luchtkwaliteit, criminaliteit, politieke spanningen en mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding.

Mooie stad achter de duinen

Nederland moet weliswaar Kopenhagen en Bern boven zich dulden, maar heeft wel als enige vier steden in de top 20 en gaat daarom volgens de onderzoekers op kop als het gaat om leefbaarheid. Duitsland volgt met drie steden in de top 20. Zweden en Zwitserland hebben elk twee steden in de hoogste regionen van de ranglijst.

Welkom

Na ruim negen jaar gebruik te hebben gemaakt van het voortreffelijke ‘Blogolife’, was het tijd voor een nieuw ontwerp. Voor het vervolg ben ik uitgekomen bij ‘Lovecraft’, een gelukkig nog altijd simpel ontwerp dat niettemin rekening houdt met het feit dat we anno 2020 op allerlei manieren internetpagina′s bekijken. Vanaf de PC, tablet, telefoon en anderszins.

Vanaf nu zie je alles wat ik sinds 2012 hier heb gepost in een nieuwe vormgeving. Het ontwerp heet ‘Lovecraft’. En anders dan de naam van de bedenker doet vermoeden, komt Anders niet uit Noorwegen, maar uit Zweden. Proost!

Anders Norén

PS. Mochten jullie nog onregelmatigheden zien, geef die svp. aan me door.

Billie heeft geen tijd

In dezelfde week dat Billie Eilish (18) met haar broertje avondwerk had aan het verzamelen van alle gewonnen Grammy Awards, begon ze alweer aan haar volgende avontuur.

Amper twee dagen nadat ze de link van haar titelsong naar de (25ste/) nieuwste James Bond-film postte, is de video alweer meer dan 20 miljoen keer bekeken. Daarmee is dit een verwijzing naar een alweer platgetreden pad. Het gaat snel.

Hakim moet verder

Bij alle verdriet over zijn vertrek zou je bijna vergeten dat Hakim Ziyech tijdenlang door de eigen Ajax-supporters werd uitgefloten. Tegen de stroom in speelde de onbegrepen Marokkaanse voetbaltovenaar zich vanuit Amsterdam internationaal in de kijker bij kenners met het grote geld.

En dus vertrekt de op 19 maart 1993 in Drachten geboren Hakim op 26 jarige leeftijd naar Londen, naar de Premier League, lees: de voetbalhemel.
AFC Ajax rouwt nu, maar zette tussen de tranen door dit filmpje van ‘The Wizard of Amsterdam’ online.

Spreeuwen bij Veenwouden

Hart van Nederland zond deze week beelden uit van een uniek schouwspel, dat duizenden spreeuwen opvoerden boven de weidelanden van het Friese Veenwouden.

Vanaf een afstandje lijken de vogels zich te gedragen als één. Maar hoe kan het dat de vogels niet op elkaar klappen? Volgens het It Fryske Gea, de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Friesland, ligt dat aan twee dingen. Ten eerste vliegen de spreeuwen allemaal zo’n 36 kilometer per uur. Want remmen of versnellen kost te veel energie.

Buurvogels
Dan zou het dus fout kunnen gaan in de bocht. Maar daarvoor hebben de slimme spreeuwen nóg iets bedacht. Iedere vogel houdt maximaal zeven buurvogels in de gaten en zorgen dat ze daar niet tegenaan vliegen. Als een paar spreeuwen van koers veranderen, dan verspreidt die beweging zich dus door de hele wolk.

Ik kies even niet voor de film die de redactie van Hart van Nederland van de ‘Noormannen’ doorgespeeld had gekregen, maar voor de film die Robert Jan Boonstra diezelfde avond naar YouTube uploadde. Dit is wat hij zag toen de avond viel in Feanwalder.

Pagina 1 van 60

& Ontwerp: Anders Norén