NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Welkom

Na ruim negen jaar gebruik te hebben gemaakt van het voortreffelijke ‘Blogolife’, was het tijd voor een nieuw ontwerp. Voor het vervolg ben ik uitgekomen bij ‘Lovecraft’, een gelukkig nog altijd simpel ontwerp dat niettemin rekening houdt met het feit dat we anno 2020 op allerlei manieren internetpagina′s bekijken. Vanaf de PC, tablet, telefoon en anderszins.

Vanaf nu zie je alles wat ik sinds 2012 hier heb gepost in een nieuwe vormgeving. Het ontwerp heet ‘Lovecraft’. En anders dan de naam van de bedenker doet vermoeden, komt Anders niet uit Noorwegen, maar uit Zweden. Proost!

Anders Norén

PS. Mochten jullie nog onregelmatigheden zien, geef die svp. aan me door.

Billie heeft geen tijd

In dezelfde week dat Billie Eilish (18) met haar broertje avondwerk had aan het verzamelen van alle gewonnen Grammy Awards, begon ze alweer aan haar volgende avontuur.

Amper twee dagen nadat ze de link van haar titelsong naar de (25ste/) nieuwste James Bond-film postte, is de video alweer meer dan 20 miljoen keer bekeken. Daarmee is dit een verwijzing naar een alweer platgetreden pad. Het gaat snel.

Hakim moet verder

Bij alle verdriet over zijn vertrek zou je bijna vergeten dat Hakim Ziyech tijdenlang door de eigen Ajax-supporters werd uitgefloten. Tegen de stroom in speelde de onbegrepen Marokkaanse voetbaltovenaar zich vanuit Amsterdam internationaal in de kijker bij kenners met het grote geld.

En dus vertrekt de op 19 maart 1993 in Drachten geboren Hakim op 26 jarige leeftijd naar Londen, naar de Premier League, lees: de voetbalhemel.
AFC Ajax rouwt nu, maar zette tussen de tranen door dit filmpje van ‘The Wizard of Amsterdam’ online.

Spreeuwen bij Veenwouden

Hart van Nederland zond deze week beelden uit van een uniek schouwspel, dat duizenden spreeuwen opvoerden boven de weidelanden van het Friese Veenwouden.

Vanaf een afstandje lijken de vogels zich te gedragen als één. Maar hoe kan het dat de vogels niet op elkaar klappen? Volgens het It Fryske Gea, de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Friesland, ligt dat aan twee dingen. Ten eerste vliegen de spreeuwen allemaal zo’n 36 kilometer per uur. Want remmen of versnellen kost te veel energie.

Buurvogels
Dan zou het dus fout kunnen gaan in de bocht. Maar daarvoor hebben de slimme spreeuwen nóg iets bedacht. Iedere vogel houdt maximaal zeven buurvogels in de gaten en zorgen dat ze daar niet tegenaan vliegen. Als een paar spreeuwen van koers veranderen, dan verspreidt die beweging zich dus door de hele wolk.

Ik kies even niet voor de film die de redactie van Hart van Nederland van de ‘Noormannen’ doorgespeeld had gekregen, maar voor de film die Robert Jan Boonstra diezelfde avond naar YouTube uploadde. Dit is wat hij zag toen de avond viel in Feanwalder.

Het begin van de kleurenfotografie

Met de opkomst van fotografie in het midden van de late 19e eeuw begon langzaam de overgang van een literaire naar een meer op beeld gebaseerde traditie. Toen de cameras rond 1890 lichter en daarmee ook wendbaarder werden, groeide de mogelijkheden om van fotos meer artistieke beelden te maken. Een artikel over het vroege werk van Heinrich Kühn bevat een aantal verbluffende voorbeelden waarbij de Duitser met zijn fotos de schilderkunst evenaarde vanwege hun impressionistische schoonheid.

Kühn was de zoon van succesvolle handelaren. Hij werd geboren in Dresden en studeerde geneeskunde en wetenschap. Hij gaf zijn studies op om zich te concentreren op fotografie. Hij kon dit doen vanwege een toelage die hij van zijn vader had geërfd. Hij verhuisde naar Wenen en werd lid van de ‘Wiener Kleeblatt’, een foto vereniging met grote invloed.


Het waren de pioniersjaren van autochroom, het eerste procedé in de fotografie dat kleurenfotografie mogelijk maakte. En Kühn was er een meester in. Vanaf 1890 begon hij te werken aan het maken van zijn ‘totale kunst’-foto’s, waarbij hij zijn vrouw en kinderen vaak voor zijn camera liet optreden.

Christina in rood | Paradijsvogels Magazine

In Paradijsvogels Magazine aandacht voor het werk van Kühn’s generatiegenoot Mervyn O’Gorman die gebruik maakte van dezelfde ingewikkelde autochroom-techniek. Daarbij worden glazen platen gebruikt die je vervolgens insmeert met aardappelzetmeel. O’Gorman maakte op deze manier in 1913 prachtige foto’s van zijn dochter Christina, gekleed in kleurig rood tegen de achtergrond van het Britse landschap.

Omdat in de foto’s verder weinig te zien is wat het tijdperk aanduidt, krijgen de de beelden een bijzondere, tijdloze lading: ze zouden evengoed voor een vintage reportage gemaakt kunnen zijn voor een hedendaags tijdschrift.
bron

Als onze oceanen opdrogen

Tienduizenden jaren geleden konden onze voorouders van het Europese vasteland naar het Verenigd Koninkrijk lopen, van Siberië naar Alaska en van Australië naar de omliggende eilanden.

“Tijdens de laatste ijstijd lag veel water opgesloten als ijs op de polen van de planeet. Daardoor konden er landbruggen ontstaan,” legt wetenschapper James O’Donoghue uit op de site Welingelichte Kringen. “Toen de ijstijd eindigde kwamen ze door het opkomende water vast te zitten.”

In een gelikte remake van een veelbekeken NASA-video uit 2008 is te zien wat er gebeurt als dat water zich weer terugtrekt. Zo komt de langste bergketen op aarde tevoorschijn, die nu voor 90 procent onderwater ligt. “Ik vind het bijzonder dat deze animatie onthult dat de oceaanbodem net zo gevarieerd en interessant is als de continenten,” aldus O’Donoghue.

De beste Nederlandse videoclip aller tijden

Wat is de beste Nederlandse videoclip aller tijden? Dat vroeg popplatform 3voor12 na bij meer dan veertig filmmakers, muziekprofessionals en andere clipconnaisseurs. En nadat alle stemmen waren geteld kwam de gedoodverfde favoriet ook als winnaar uit de bus.


In ‘Witch Doctor’ van De Staat verleidt frontman/volksmenner Torre Florim de massa in een fabriekshal tot een epische dans. De videoclip kostte maanden digitaal monnikenwerk en was bij de lancering meteen een schoolvoorbeeld van hoe muziek en beeld elkaar kunnen versterken.

‘Witch Doctor’ is bekroond met vele nationale en internationale prijzen waaronder een Edison, een UK Music Video Award en een award op het International Music Video Festival in Parijs. Hier vind je het complete overzicht van de beste 25 Nederlandse videoclips allertijden.

Westlandse kassenkunst

De Duitse fotograaf Tom Hegen is gespecialiseerd in luchtfotografie. Niet zo lang geleden vloog hij boven ons Westland om de fraai verlichte LED-kassen vast te leggen.

In een toelichting op zijn fotoserie staat: “Nederland is één van de grootste exporteurs van voedsel in de wereld, gemeten naar waarde. Het land staat op de tweede plaats na de Verenigde Staten, die 270 keer zijn landmassa heeft.

Onderzoekers experimenteren voortdurend met een manier om meer mensen te voeden met minder landgebruik. Met temperaturen boven de 20 graden, een constante luchtvochtigheid van ongeveer 80 procent in de glazen kassen en het gebruik van LED-verlichting voor een nauwkeurige teelt, is het mogelijk om het hele jaar door te produceren.”

Pagina 1 van 50

& Ontwerp: Anders Norén