Wie is deze vrouw in de platenzaak?

Vrouw in platenzaak / Woman in record shop
in het archief van Spaarnestad worden meer dan 14 miljoen foto′s bewaard. Die vind je deels terug op hun eigen beeldbank.  En een fractie daarvan kun je zelfs downloaden via Flickr. Maar bij die foto′s zijn de schatbewaarders van ons nationale foto-archief op zoek naar meer informatie. En roepen ze jullie hulp in:

Hebt u meer informatie over deze foto, laat het ons weten. Laat een reactie achter (als u ingelogd bent bij Flickr) of stuur een mailtje naar: info@nationaalarchief.nl
Meer foto’s van Spaarnestad Photo zijn te vinden op onze beeldbank: www.spaarnestadphoto.nl/

Spelen met beroemde album-covers

Mooi toch. De Rus Igor Lipchanskiy is de helft van het jaar ingesneeuwd en doodt in afwachting van dooi zijn tijd achter de computer met fotobewerkingen van bekende muziekalbumcovers:

“I live in cold Russia. I like to listen to music and when I peer into the cover of the album I find a place for myself there.”

Meer over Igor op: Instagram en (h/t: sadanduseless)

Berlusconi: Een alien als premier

Silvio Berlusconi 2017

Wow! Sommige mannen hebben de eeuwige jeugd. Silvio Berlusconi (81) is zo′n ‘lucky bastard’.
Het gerucht gaat dat hij zich cosmetisch laat behandelen om er jong te blijven uitzien,
maar dat lijkt mij kwaadsprekerij, ingefluisterd door anonieme jalouci.

Silvio Berlusconi wil nog één keer de macht in Italië en wie gunt het hem niet?

Voor de verkiezingen van 4 maart heeft hij niet alleen een nieuw politiek programma gemaakt, maar baarde hij bij zijn rentree in de politieke arena ook opzien met zijn verrassend frisse uiterlijk.

‘Alsof hij ontsnapt is uit The Thunderbirds’
, zei iemand op Twitter.
bronbericht

 

Salzburg in de kleine grote wereld

Salzburg is beroemd als de geboortestad van Mozart en staat mede daarom op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Joerg Daiber van het Youtube kanaal LittleBigWorld belandde er ook en heeft er een mooie zogenoemde ‘tilt shift video’ van gemaakt waarin Salzburg en haar inwoners op een stad in miniatuur lijkt. bronbericht

Een illuster gezelschap

Het is een bonte mix van iconische beelden met behulp van visagie, design en makeup. Zo is uit de mooiste uren van Audrey Hepburn, The Joker en Charlie Chaplins weer iets nieuws gecreëerd. Modefotograaf Etienne Clotis kwam een paar jaar geleden voor het eerst met het idee op de proppen, voordat kunstenaar en ontwerper Lucie Vervelle zich daarbij aansloot. Het trio wordt gecompleteerd door Joris Souris, een visagist. Hier het beste resultaat van hun samenwerking:

Bohemian Rhapsody als film

Tal van tekstkundigen hebben zich al gebogen over de betekenis van de ‘Bohemian Rhapsody’. De meningen lopen wat uiteen, maar de gemiddelde opvatting is dat we er niet teveel achter moeten zoeken. Het zijn slechts woorden die zijn gekozen in dienst van de muziek.

Neemt niet weg dat de lyrics van deze Top 2000-kraker een inspiratiebron blijken en blijven. Zoals nu weer voor Corridor Digital waar Freddie Mercury′s rijmelarij één op één wordt omgezet naar een filmscript dat er in het eindresultaat zó uitziet:

Fries archief stuit op unieke film Stan Laurel

Het Fries Film Archief heeft in zijn collectie een bijzondere versie ontdekt van Detained, een solofilm van de Britse acteur Stan Laurel uit 1924. Daarop staan scènes met special effects, die tot op heden als verloren werden beschouwd.


Laurel, beter bekend als de dunne van het komische duo Laurel en Hardy, belandt in een van de verloren filmfragmenten als gevangene aan de galg. ,,Zijn nek raakt hierbij buitenproportioneel uitgerekt, wat vervolgens leidt tot een komische ontsnapping”, laat het Fries Film Archief weten.

Een medewerker van het archief stuitte op het filmmateriaal tijdens een digitaliseringsproject. Toen hij de nitraatfilm zag, die het archief in 2007 had gekregen van een amateurhistoricus, ging hij op onderzoek uit. In het boek Stan Without Ollie: The Stan Laurel Solo Films, 1917 – 1927 stond de ontbrekende scène, the hanging scene, beschreven, die wel te zien is in de Nederlandse kopie. ,,Een bijzonder moment!”, aldus het Fries Film Archief.

Het materiaal lag lange tijd opgeslagen in de kelder van een oude fotografiewinkel in Leeuwarden van de familie Van Kampen. De familie liet weten dat Hendrik van Kampen kort na de oorlog een partij films voor 100 gulden opkocht om te kunnen verhuren of te vertonen. Waarschijnlijk zaten daar 35mm nitraatfilms tussen, aldus het Fries Film Archief.