NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

1e noten & zwanenzang ineen

Sticky bericht

Bij het voorbereiden van een tribute-concert voor zijn oudere zus, stuitte Mischa Karam op een dertig jaar oud cassettebandje. De cassette heeft de lengte van een album en klinkt als een album, die vrijdag onverwacht als zodanig verscheen onder de titel First Recordings.

Twaalf nummers opgenomen aan het einde van de winter van 1994. Achteraf gezien gaat het om het eerste, maar ook het laatste album van Lhasa de Sela en haar gitarist, Yves Desrosiers.
“Lhasa hield van een mislukt liefdesverhaal”, zegt Yves Desrosiers met een glimlach. Ze zei dit vaak in onze eerste shows: “Dit is een mislukt liefdesliedje”. Ze hield van liedjes over onmogelijke liefdes, zoals die tussen Frida Kahlo en Diego Rivera.”

Rauw en gepassioneerd
Luisterend naar de liedjes van First Recordings brengen die hem terug naar die eerste shows: het is rauw, oogverblindend, gepassioneerd. De twaalf nummers zijn allemaal opgenomen in drie dagen tijd, in een kleine garage in het Canadese Saint-Colomban. De ruimte is door vrienden, die geluidstechnici waren, tot een zestien-track studio omgebouwd.
De cassette werd een demo die destijds als visitekaartje is aangeboden aan de eigenaren van de bars van de stad in de hoop dat er concerten konden worden gegeven. Er circuleerden enkele exemplaren van deze cassette, maar het idee om een album te maken liet enkele decennia op zich wachten.

Het allereerste begin en het einde
“Er zijn nu twee postume albums”, zegt Mischa, terugdenkend aan Live in Reykjavik, uitgebracht in 2017. “Ze tonen het allereerste begin en het einde. Goedbeschouwd de twee delen uit haar – drie albums tellende – oeuvre, die niet zijn vastgelegd.”

Deze vroege opname ontroert ons, eerst omdat we Lhasa weer horen. Omdat we, als we onze ogen sluiten, ons kunnen voorstellen dat ze in de studio beweegt, we horen haar weggaan van de microfoon en zachtjes haar zin afmaken. complete artikel

Een winnende AI-video

De videowebsites YouTube en Vimeo werden ongeveer gelijktijdig opgericht. YouTube in februari 2005 en Vimeo kort daarvoor, in november 2004. Waar Vimeo zich vooral richt op de professionele makers, ging YouTube voor het grote publiek en met succes. Waar het aantal gebruikers van Vimeo rond de 260 miljoen ligt, telt YouTube 1,8 miljard (!) maandelijkse bezoekers.

Toegegeven: ook bij mij is Vimeo een beetje van de radar verdwenen. Terwijl er zoveel moois is te zien, zoals ik onlangs opnieuw ontdekte toen ik de beste korte films van vorig jaar bekeek. Zoals ‘Thank You For Not Answering’.
Korte uitleg vooraf: Terwijl een man een voicemail achterlaat voor een persoon uit zijn verleden, wordt hij overspoeld met fragmenten van zijn vervagende geheugen en stelt hij zich een leven voor dat had kunnen zijn.

Geschreven en “geregisseerd” door Paul Trillo. Het is een volledig AI-gegenereerde video op basis van alleen beeld- en tekstprompts met behulp van Runway’s Gen-2.
Ik zou bijna willen zeggen: ‘gelukkig’ levert de inzet van kunstmatige intelligentie nog wel zichtbare fouten op, maar hoe lang duurt het nog voor ook dát is verholpen.

Toch weer gas uit Groningen?

In het hoofdlijnenakkoord stond ‘Geen gas meer uit Groningen’. De gaskraan van het Groningerveld werd dit jaar ook definitief dichtgedraaid. De bewoners konden na jaren van strijd opgelucht ademhalen. Maar de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, wil nu tóch weer de vergunning voor kleinere gasvelden in de provincie verlengen.

Gasveld bij het Groningse Wildervank. Peter Heeling, Skitterphoto

Radio1-verslaggever Ewoud Kieviet sprak met inwoners van Warffum. “Dit is heel deprimerend. Keer op keer word je weer belazerd.” Ook één van de leden van Warffum-Alert! spreekt van geschonden vertrouwen: “Wij vinden dat we na de parlementaire enquête er recht op hebben dat ook hier het gasveld wordt afgesloten.”
Eind december komt er een beslissing over de vergunning, Verantwoordelijk minister Hermans wil de gaswinning alleen doorzetten als het veilig kan plaatsvinden. Het Staatstoezicht op de Mijnen komt binnenkort met een advies. complete artikel

Nieuw stuk Mozart ontdekt

De opwinding is groot, want voor het eerst in 250 jaar is nog onbekende muziek van de Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart ontdekt. Het gaat om muziekstuk voor een strijkerstrio van ongeveer twaalf minuten.

Het stuk is gevonden tijdens een inventarisatie van Mozarts muziekstukken. Het werk heeft als titel ‘Serenate ex C’ meegekregen en is gisteren voor het eerst ten gehore gebracht in de Oostenrijkse stad Salzburg, de geboorteplaats van Mozart.


Onderzoekers vermoeden dat Mozart het stuk schreef in de periode van midden tot eind jaren 1760, toen hij een tiener was. De twaalf minuten beginnen met een mars, gevolgd door zes kortere stukken.
Overeenkomsten met andere composities van Mozart uit die periode en ook uiterlijke kenmerken – zoals de naam van de componist op de bladmuziek – bewijzen volgens Ulrich Leisinger, musicoloog en hoofd van de onderzoeksafdeling van de International Mozarteum Foundation, dat het om een vroeg werk van de componist gaat. complete artikel

België, zoals het was

Vastgoedfotograaf Jef Van den Bossche legt Belgische oude huizen, pastorieën, cafés en andere gebouwen vast, vlak voordat ze verkocht worden. Een serie die bijna terloops begon, vertelt Van den Bossche aan NRC.

“Na enige tijd drong het tot me door dat ik de enige persoon ben die de verlaten en tot verdwijnen gedoemde interieurs nog kan vastleggen. Toen besloot ik er een documentaire serie van te maken.”
Vooral keukens en badkamers trekken de aandacht van Van den Bossche. Steevast fotografeert hij die exact frontaal, zodat de keukenkastjes, fornuizen, tegels, keukenbladen, wastafels en koelkasten bijna abstracte De Stijl-achtige composities worden. „Ik verander bijna nooit iets aan de interieurs die ik aantref”, vertelt hij. complete artikel

‘Raw dogging’ is niets doen

Ik val af en toe van de ene verbazing in de andere. Zo lees ik over een nieuwe trend op TikTok: ‘Raw dagging’, waarbij mensen urenlang voor zich uit staren zonder enige vorm van afleiding; geen telefoon, geen muziek.

Deelnemers aan de trend zeggen dat het hen helpt om zich weer meer verbonden te voelen met zichzelf en hun omgeving. Het idee is dat door simpelweg te zitten en niets te doen, je gedachten kunt observeren zonder meteen afgeleid te raken. complete artikel

Stil protest
Deelnemers gaan op een rustige plek zitten en staren gewoon voor zich uit. Sommigen doen dit een paar minuten, terwijl anderen uren kunnen doorgaan. Ze filmen het proces en delen dit vervolgens op platforms als TikTok, waar het een soort van ‘stil protest’ lijkt te zijn tegen de constante prikkels van smartphones en sociale media.

Even in alle ernst: Het is natuurlijk van alle tijden: even helemaal niets doen en zonder afleiding wat voor je uitstaren. Ik mag het op gezette tijden graag doen en filmde dat ‘proces’ jaren geleden ook al eens. Zonder me bewust te zijn van het feit dat ik m’n tijd ver vooruit was.
Zie: De zomers worden langer

‘Drakendrone’ spuuwt vuur

Het Oekraïense leger zet een nieuw wapen in tegen de Russen: een ‘vuurspuwende’ drone. Sinds Kyiv de inzet van het wapen vorige week bevestigde, duiken er steeds meer beelden op van Russische eenheden die worden besproeid met gloeiend heet, gesmolten metaal.

Op video’s is te zien hoe de ‘drakendrone’, zoals Oekraïne het wapen noemt, Russische posities op zeker tien plekken langs het front bestookt. Te zien is bijvoorbeeld hoe een drone, gefilmd door de 42ste Gemechaniseerde Brigade, over een bos vliegt en plotseling in een rechte lijn ‘vuur’ laat neerdalen.

De aanval lijkt te zijn gericht tegen Russische soldaten in het beboste gebied. Soortgelijke beelden waren dagen eerder ook al opgedoken op Telegram-kanalen. Op Telegram publiceert Kyiv beelden van zwartgeblakerde Russische posities, uren nadat een drone heeft toegeslagen. complete artikel

Langspeelplaat terug op één

Vinyl doet het in Nederland al een tijdje beter dan de compact disc, de CD. Wat inmiddels ook in de Verenigde Staten het geval is. Vorig jaar werden er zelfs dubbel zoveel dollars gespendeerd aan platen versus cd’tjes. Er gingen in de VS maar liefst 43 miljoen ouderwetse platen over de toonbank. Daarmee is vinyl weer helemaal hip en terug.

Eigen foto

Je ziet het inmiddels ook terug in de groei van het aantal platenzaken. Op het niveau van 2004, toen er ruim 900 audiozaken waren, zit het nog lang niet. “We zien een voorzichtige ombuiging van de curve”, zegt marktonderzoeker Gertjan Slob. “Jarenlang zaten ze in een vrije val. Die is niet alleen gestopt; het aantal vinylwinkels neemt op dit moment zelfs weer wat toe”, zegt Slob. Daaronder zijn ook winkels die ook andere producten verkopen dan vinyl.

Het zijn geen mega-aantallen maar de trend is opmerkelijk, zegt Esther Vollebregt van Record Store Day Nederland. “Van pop-up-stores tot koffietentjes die vinyl erbij verkopen en hele nieuwe zaken. Wereldwijd zie je die ontwikkeling, maar Nederland staat hiermee wel in de top drie.
complete artikel

Pagina 1 van 97

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén