Je bent in beeld

Lopend door mijn stad viel me ineens op hoeveel camera′s er inmiddels aan de winkelpuien en bij kruispunten hangen. Voor m′n eigen veiligheid. Maar voor wat nog meer? Elle Reeve ging voor Vice naar China, het land van de onbegrensde mogelijkheden als het gaat om gezichtsherkenning. En ze kwam terug met een onthullende reportage. Kijk en huiver.

De laatste vakantiefoto

Vrijwel altijd beginnen de vakantiefoto′s van een verre reis met een weinig opvallend plaatje vanaf het vliegveld. Anders is het als je op Marrakech vliegt en dus aankomt op de internationale luchthaven Ménara, onlangs verkozen tot één van de vijf mooiste vliegvelden ter wereld.

Modernisme en traditionele Islamitische stijlen komen samen op vliegveld Marrakech Ménara. Een team van architecten combineerden de Islamitische cultuur met moderne bouw en kwam zo tot een prachtig eindresultaat, waarbij veel aandacht werd besteed aan de lichtinval.

Het juryrapport

Bij aankomst zijn al die details me eerlijk gezegd volledig ontgaan. Ik was moe en het was donker. Hoe anders waren de omstandigheden bij vertrek toen de laagstaande zon de terminal in een gouden gloed zette.

Nu was ik alleen weer laat en had ik bovendien mijn fotoapparatuur al ingepakt. Gelukkig bood mijn zaktelefoon uitkomst, vooral vanwege de mogelijkheid om daar ook een panoramafoto mee te maken, want dat formaat (5848 x 1080 pixels) had ik wel nodig om mijn blik bij vertrek uit Marokko goed te kunnen vastleggen.

Kom naar zonnig Australië

De timing voor de lancering van een peperdure toerismecampagne om de Britten – moe van de Brexit – naar zonnig Australië te lokken kan niet veel beroerder. Het filmpje dat naar verluidt 9,4 miljoen euro heeft gekost, was rond de kerst voor het eerst op de Britse televisie te zien. Tussen alle nieuwsbulletins door met beelden van de allesverzengende bosbranden die het Australische continent nu al weken teisteren.

Nederland in 2120

Hoe gaan we in het dichtbevolkte Nederland de stikstof, stijgende zeespiegel en al die droge, hete zomers te lijf? Hoe ziet het nu al dichtbevolkte Nederland er over pakweg honderd jaar uit? Zeventien wetenschappers van de Landbouwuniversiteit Wageningen hebben er over nagedacht.

Het resultaat is samengevat in een opgewekt rapport met daarin een kaart van Nederland zoals dat er in het jaar 2120 uit zou kúnnen zien. Een paar zaken vallen op.

Foto: Floris Oosterveld

Om met de natuur te beginnen: het Nederland van 2120 heeft veel meer bos en veel meer water dan het Nederland van nu. De bekkens van rivieren zijn breder om hoogwaterpieken beter op te vangen.

Landbouwgrond gehalveerd
De hoeveelheid landbouwgrond is in 2120 teruggebracht tot de helft van wat er nu is. De landbouw concentreert zich op vruchtbare kleigronden, zoals in Groningen, Friesland en de IJsselmeerpolders. De productie in de veehouderij is nog maar een derde van de huidige productie.

De bevolkingsgroei, van bijna 17,5 miljoen nu naar 20 miljoen in 2100, wordt voor een belangrijk deel opgevangen in middelgrote, deels nieuwe steden in Zuid- en Oost-Nederland. Download hier de toekomstkaart van Nederland in hoge resolutie

Volendam zoals het ooit was

Ik verwijs vanaf deze plek graag en veelvuldig naar Design You Trust, een blog over actuele trends en nieuws uit de wereld van kunst, mode, fotografie en meer moois.

Met dit keer aandacht voor een post over de tijd dat kleding nog werd bepaald door lokale tradities en gebruiken. Een tijd waarin wat je droeg de cultuur weerspiegelde van het dorp of de regio waar je opgroeide. In een nostalgische aflevering over unieke traditionele kleding van vroeger toont DYT foto′s van Volendammer mannen en vrouwen. Met uitleg.
Het traditionele mannelijke kostuum bestaat uit een wollen broek met zilveren knopen op de vierkante voorklep, evenals houten klompen, een shirt, een jas en een hoed. De vorm en het ontwerp van de hoed variëren per regio.”

De vrouwen achter popklassiekers

Geen onderwerp komt in popklassiekers zo vaak voorbij als de liefde. En in verreweg de meeste gevallen heeft de bezongene ook echt bestaan. Vijftien van die klassieke schoonheden staan nu verzameld in een portrettengalerij op de site ‘Purple Clover‘.

Van Helo Pinheiro heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord, maar wel van ‘The Girl from Ipanema’. Paul McCartney schreef één van zijn eerste liefdesliedjes (‘And I Love Her’) voor Jane Asher en Patti Boyd hield zelfs twee popklassiekers over aan haar relaties met respectievelijk George Harrison (‘Something’) en Eric Clapton (‘Layla’).

“Suzanne,” Leonard Cohen


Hierboven zie je een prachtige foto van dito vrouw. Ze heet Suzanne Verdal en inspireerde op haar beurt weer Leonard Cohen tot het schrijven van een evergreen die we allemaal kennen onder haar voornaam.
Leonard is kort geleden overleden, maar Suzanne leeft voort. Franse tv-makers spraken haar in Santa Monica, waar de vroegere muze van Cohen leeft en danst in haar zelfgemaakte camper.

Barbara Lynn is er nog steeds

Jullie hebben Barbara Lynn waarschijnlijk gemist, maar ze had in 1962 een nummer 1 hit in Amerika met You’ll lose a good thing. Vrij vertaald: “Als je mij verliest, raak je iets goed kwijt.”

Eerlijk gezegd geen idee wat we daarna precies zijn kwijtgeraakt, want het valt niet mee om sindsdien sporen van Barbara terug te vinden. Oké Freddie Fender nam haar nr. 1 hit in 1975 opnieuw op en daarmee bereikte hij een jaar later de nummer 1 positie in de Billboard magazine Hot Country Singles.

Belangrijker: de versie van Aretha Franklin op haar Runnin’ Out of Fools album. Meer recent is de versie van de Britse band Madness, terug te vinden op hun album The Dangermen Sessions Vol. 1 uit 2005.

Maar mooi: Barbara zélf is er gelukkig ook nog! Ik kom een bewijs daarvan tegen op YouTube, waar ze ergens in een achtertuintje in Austin Texas nog één keer het beste in haar bovenhaalt.

Verwissel je banden in 1,82 sec

Getver! Een lekke band. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Eerst op zoek naar de reserveband of gelijk maar de pechhulp van de ANWB bellen en vervolgens geduld betrachten. Maar het kan ook snéller!

Als je wilt weten hóe; kijk dan vooral naar de laatste Formule 1-race in Brazilië. Gewonnen trouwens door Max Verstappen (NL), maar waar de liefhebbers maar niet over uitgesproken raken is één van zijn pitstops.

Die nam namelijk slechts 1.82 seconde (!) in beslag. Ofwel: nog geen twee seconden om vier wielen met banden los te halen, weg te leggen en vier nieuwe wielen met banden er weer op te schroeven. Zeg maar in de tijd die je nodig hebt om met je ogen te knipperen.
Hieronder de air-view in super slowmotion.

Superfast pitstop done super slow. from r/formula1