Obscuur vinyl (12)

Bijna zeven jaar geleden begon ik op MokBlog, de voorloper van deze site, de serie ‘Obscuur Vinyl’ waar tien afleveringen van verschenen. Op veler verzoek pak ik de draad weer op. Wat is ook alweer de bedoeling?

In dit digitale tijdperk is het verzamelen van CD’s een raar soort hobby geworden. Elpees staan in de kelder. En vinyl-singles gingen al decennia geleden met het grofvuil mee. Alle muziek die er ooit was staat nu gewoon online. Maar heel af en toe zoek ik vergeefs in het wijde web naar vinyl plaatjes die ik ooit in 45 omwentelingen per minuut draaide. Tien van die obscure 45 RPM singles postte ik eerder op internet.

Eind 2017 besloot ik tot een vervolg. Hier deel 12. Het begint met die prachtige hoes om – mind you – niet meer dan een 7″ single’tje. Ik meen daarop actrice Mary Tyler Moore en Dick van Dyke te zien.
Met Trump in gedachten ziet het er actueler dan ooit uit:

The Beautiful Americans, een single die in 1982 verscheen op het label van de Compact Organisation. De muziek houdt ergens het midden tussen de begin jaren tachtig populaire Britse bands ABC en Heaven 17, maar met hun eerste single die zelfs een part I en part II kende is het platendebuut van … nog bombastischer.

Er is op internet nauwelijks iets te vinden over The Beautiful Americans. Fade2grey is nog de beste bron. Volgens Discogs gaat het om een project van Tot Taylor en wijlen Dale Hargreaves en dit popmonument is vreemd genoeg hun enige in 45 RPM verschenen single.

      The Beautiful Americans

Fries archief stuit op unieke film Stan Laurel

Het Fries Film Archief heeft in zijn collectie een bijzondere versie ontdekt van Detained, een solofilm van de Britse acteur Stan Laurel uit 1924. Daarop staan scènes met special effects, die tot op heden als verloren werden beschouwd.


Laurel, beter bekend als de dunne van het komische duo Laurel en Hardy, belandt in een van de verloren filmfragmenten als gevangene aan de galg. ,,Zijn nek raakt hierbij buitenproportioneel uitgerekt, wat vervolgens leidt tot een komische ontsnapping”, laat het Fries Film Archief weten.

Een medewerker van het archief stuitte op het filmmateriaal tijdens een digitaliseringsproject. Toen hij de nitraatfilm zag, die het archief in 2007 had gekregen van een amateurhistoricus, ging hij op onderzoek uit. In het boek Stan Without Ollie: The Stan Laurel Solo Films, 1917 – 1927 stond de ontbrekende scène, the hanging scene, beschreven, die wel te zien is in de Nederlandse kopie. ,,Een bijzonder moment!”, aldus het Fries Film Archief.

Het materiaal lag lange tijd opgeslagen in de kelder van een oude fotografiewinkel in Leeuwarden van de familie Van Kampen. De familie liet weten dat Hendrik van Kampen kort na de oorlog een partij films voor 100 gulden opkocht om te kunnen verhuren of te vertonen. Waarschijnlijk zaten daar 35mm nitraatfilms tussen, aldus het Fries Film Archief.

Selfiegekte

Bericht uit Het Nieuwsblad (België):LANDEN / ZOUTLEEUW – Verkeersongevallen blijken voor sommige omstaanders de ideale achtergrond voor een selfie, en hulpdiensten hebben het helemaal gehad met dat fenomeen. Zo heeft de lokale politie LAN gisterochtend zélf foto’s genomen van personen die selfies maakten tijdens een bevrijding van een slachtoffer na een ongeval in Zoutleeuw. “Het is verwerpelijk”, zegt korpschef Chris Simons.

Deze geweldige Duitse video probeert ramptoeristen erop attent maken dat ze niet de hulpverleners voor de voeten moeten lopen. Ik zeg: Helemaal kijken!

Obscuur Vinyl (11)

Bijna zeven jaar geleden begon ik op MokBlog, de voorloper van deze site, de serie ‘Obscuur Vinyl’ waar tien afleveringen van verschenen. Op veler verzoek pak ik de draad weer op. Wat is ook alweer de bedoeling?

In dit digitale tijdperk is het verzamelen van CD’s een raar soort hobby geworden. Elpees staan in de kelder. En vinyl-singles gingen al decennia geleden met het grofvuil mee. Alle muziek die ooit was staat nu gewoon online. Maar heel af en toe zoek ik vergeefs in het wijde web naar vinyl plaatjes die ik ooit in 45 omwentelingen per minuut draaide. Tien van die obscure 45 RPM singles postte ik op internet.

Hier nummer elf. Op de publiciteitsfoto hieronder zie je Pete Townshend, gitarist van de legendarische rockgroep The Who onder een boom staan met Angie Porter (11). Het is 1979 en ze hebben samen een plaatje gemaakt. Het wordt een klein hitje in Groot Brittanië, maar bleef in Nederland steken in de Tipparade.

Buggles
Wat weten we verder over Angie Porter? Ze zat op de Corona Stage School en was als klein meisje al te zien in tal van Britse televisieprogramma’s. Wij Nederlanders zouden haar moeten kennen van een nummer van The Buggles. Want daarin is zij te horen in het achtergrondkoortje van ‘Video Killed The Radio Star’.
Meer over Angie

      Peppermint Lump - Angie

De foto van het jaar 2017

Het is weer tijd voor lijstjes! Wat is bijvoorbeeld de foto van het jaar. Totally Cool Pix maakt alvast met honderd foto′s een deskundige voorselectie. Zoals elk jaar overheersen de nieuwsfoto′s waarin oorlog, geweld en andere ellende centraal staat. Zonder mijn ogen daarvoor te willen sluiten, gaan die van mij toch uit naar de overige beelden. Zoals:

Dit grafmonument bleef gespaard bij een grote bosbrand in Portugal, september van dit jaar.

Een mistige ochtend. Een man voedt de meeuwen op de Yamuna rivier in New Delhi, India

Hindoepriesters doen hun avondgebed in een grot aan de oevers van de Ganges in Devprayay, wederom India

Toch nog een klein beetje oorlog. De Noord Koreaanse leider Kim Jong Un geniet van zijn raketlanceringen.

Kleine groep jaagt zorgkosten op

Het is onderzocht en aangetoond: Een ‘kopgroep’ die wordt gevormd door 17 procent van de Nederlanders met een zorgverzekering, was vorig jaar goed voor 80 procent van de zorgkosten. En de verschillen worden almaar groter, heeft Trouw ontdekt.

Er zijn ook grote verschillen tussen gemeenten. Volgens deskundigen die in het artikel aan het woord komen speelt levensstijl een grote rol. In bijvoorbeeld Vlagtwedde, Delfzijl, Heerlen en Zandvoort, waar veel zorg wordt ‘verbruikt’, blijken inwoners minder te bewegen, hebben ze vaker last van overgewicht en is de laaggeletterdheid hoger.