NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Het hemelse Noorden

Sticky bericht

Als klimaattoerist bracht ik de hele snikhete augustusmaand door in het hoge Noorden. Ondanks alle meren, fjorden, eeuwige sneeuw en watervallen, was helaas goed zichtbaar dat ook de Noren met grote droogte kampen.

Hoe blij de toerist in mij ook was met alle zonovergoten dagen in het zo magnifieke landschap; schuren deed het wel. Gelukkig heb ik de foto’s nog.
Een wereld vol water. Herinneringen voor later.

Foto’s gemaakt tussen 4 augustus – 2 september 2022

Zwembadkunst

Zwemmers zijn een terugkerend thema in het werk van de Slowaakse fotografe Mária Švarbová. Ze zijn altijd vastgelegd in die voor haar zo kenmerkende minimalistische stijl.

Hier het complete artikel met nog veel meer foto’s

George speelt niet meer

Dit nummer draait om het intro, één van de laatste keren dat Golden Earring gitarist George Kooijmans live speelde. Dit was luttele maanden voordat dit voor hem door de medogenloze spierziekte ALS onmogelijk werd gemaakt.

De glimlachende zuster

Artiesten die succes hebben en waarmee het later slecht gaat. Waarmee het niet goed afloopt. Drugs, drank, foute managers – het is een bekend verhaal in de popmuziek. Ook Soeur Sourire, of Jeannine Dekkers, zoals ze eigenlijk heette, wachtte dit lot.

Jeannine trad op betrekkelijk jonge leeftijd het Dominicanenklooster in, (ze was 26 jaar), in Fichermont, Belgie. Jeanine had een talent, ze speelde gitaar, componeerde liedjes en ze zong. Eén van die liedjes was Dominique. Dat werd in 1963 opgepikt door een platenmaatschappij en op single uitgebracht. Het Franstalige nummer werd zelfs een nummer 1 in Amerika (!), de zingende non. Onwaarschijnlijk maar waar.

Soeur Sourire schilderde ook en probeerde via exposities haar werk te verkopen, maar dat was geen succes. En dan waren er nog financiële  problemen. De belasting wilde geld van haar. En de advocaat die haar geld had beheerd, had dat slecht gedaan. ‘De glimlachende zuster’ zat aan de grond. Samen met haar vriendin pleegde ze in 1985 zelfmoord.

Het graf van Jeanne Deckers (Soeur Sourire) op de begraafplaats in het Belgische Wavre.
De foto is gemaakt op 18 februari 2009 en vrij van auteursrechten.

Hier het complete verhaal

Vragen wat in je opkomt

Nigeriaanse popmuziek trending

Aanstekelijke Afrikaanse beats met een zomers sausje scoren miljarden streams op muziekplatforms. Nigeriaanse popmuziek verovert de wereld en dat is geen toeval. Zo staat Wizkid dit weekend als headliner in De Kuip op het Oh My! Festival. Ook artiesten als Ckay en Davido timmeren stevig aan de weg. Wat is hun geheim?

“Streaming”, zegt Hannes Datta. “Via de platforms krijgen artiesten toegang tot een enorme markt van meer dan 175 landen”, aldus de onderzoeker en universitair hoofddocent aan Tilburg University.

Ook bij niet-Nigerianen is de muziek inmiddels razend populair. Bij radiostation FunX draaien ze de muziek van Burna Boy bijvoorbeeld al jaren. Randall Spann, music director van de radiozender, ziet dat ook westerse artiesten Nigeriaanse pop omarmen. “Het is zomerse, relaxte popmuziek. In de teksten gaat het regelmatig over serieuze en belangrijke thema’s, maar toch klinkt het vrolijk, positief en licht”, legt Spann uit.
“Het klinkt ook echt anders dan westerse popmuziek. Die heeft toch vaak een elektronische basis, terwijl deze muziek organischer klinkt, alsof alles live is ingespeeld. De muziek luistert lekker weg. Het heeft een heel andere, warme, sfeer.” complete artikel

Inmiddels bijna 100 miljoen keer bekeken: deze video van WizKid

Zo diep is de zee

“Dit is de beste oceaandiepte-animatie die ik heb gezien”, schrijft Brett Roberts, digitaal innovator bij Air New Zealand. We dalen af naar diepten, dieper dan de Mount Everest hoog is.

Kate Bush terug op 1

Er gebeuren ‘vreemde dingen’ rond Kate Bush. Ze was één van de meest succesvolle Britse muziekartiesten van de vorige eeuw. Hoewel ze een imposante hoeveelheid hits had, scoorde ze haar enige nummer 1 hit in Engeland direct bij haar debuut met ‘Wuthering Heights’. Dat was in 1978, ofwel 22 jaar voor de eeuwwisseling.

Zeldzame foto van Kate Bush, gemaakt kort voor Comic Relief (1986)

22 jaar ná de eeuwwisseling staat Kate Bush plotseling ineens voor de tweede keer op de koppositie van de hitlijst in haar thuisland Engeland. Daarmee breekt ze allerhande records. Het hoort bij het mysterie dat Kate Bush altijd heeft omgeven.

Before The Dawn
Na 1979 heeft ze nooit meer opgetreden, maar wel bleef ze alom gelauwerde albums maken. Deze eeuw nog twee en toen werd het stil.
Tot de aankondiging in 2014 van een plotselinge reeks van 22 (!) concerten in het Hammersmith Apollo theater in Londen. Die waren in nog geen kwartier uitverkocht. In de week na de eerste voorstelling ‘Before The Dawn‘ stonden er acht albums van Kate Bush in de UK Top 40. Dat had nog geen andere vrouw bereikt.

Stranger Things
En het wordt nog gekker nu een nummer van Kate Bush prominent aanwezig is in een aantal fragmenten van de uiterst succesvolle Netflix-serie ‘Stranger Things’.

Het bracht Bush – die zelden naar buiten treedt – tot het uitbrengen van een zeldzame verklaring, waarin ze stelde:

It features the song, ‘Running Up That Hill’  which is being given a whole new lease of life by the young fans who love the show – I love it too! It’s all really exciting

KATE BUSH – STRANGER THINGS

Dit weekend staat Kate Bush op de eerste plaats van de Britse hitparade, 44 jaar na haar debuutsingle ‘Wuthering Heights’.

Pagina 1 van 80

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén