Barbara Lynn is er nog steeds

Jullie hebben Barbara Lynn waarschijnlijk gemist, maar ze had in 1962 een nummer 1 hit in Amerika met You’ll lose a good thing. Vrij vertaald: “Als je mij verliest, raak je iets goed kwijt.”

Eerlijk gezegd geen idee wat we daarna precies zijn kwijtgeraakt, want het valt niet mee om sindsdien sporen van Barbara terug te vinden. Oké Freddie Fender nam haar nr. 1 hit in 1975 opnieuw op en daarmee bereikte hij een jaar later de nummer 1 positie in de Billboard magazine Hot Country Singles.

Belangrijker: de versie van Aretha Franklin op haar Runnin’ Out of Fools album. Meer recent is de versie van de Britse band Madness, terug te vinden op hun album The Dangermen Sessions Vol. 1 uit 2005.

Maar mooi: Barbara zélf is er gelukkig ook nog! Ik kom een bewijs daarvan tegen op YouTube, waar ze ergens in een achtertuintje in Austin Texas nog één keer het beste in haar bovenhaalt.

Verwissel je banden in 1,82 sec

Getver! Een lekke band. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Eerst op zoek naar de reserveband of gelijk maar de pechhulp van de ANWB bellen en vervolgens geduld betrachten. Maar het kan ook snéller!

Als je wilt weten hóe; kijk dan vooral naar de laatste Formule 1-race in Brazilië. Gewonnen trouwens door Max Verstappen (NL), maar waar de liefhebbers maar niet over uitgesproken raken is één van zijn pitstops.

Die nam namelijk slechts 1.82 seconde (!) in beslag. Ofwel: nog geen twee seconden om vier wielen met banden los te halen, weg te leggen en vier nieuwe wielen met banden er weer op te schroeven. Zeg maar in de tijd die je nodig hebt om met je ogen te knipperen.
Hieronder de air-view in super slowmotion.

Superfast pitstop done super slow. from r/formula1

Help, ze smelten de polen!

De oudste en dikste ijsplaat van de Noordpool verdwijnt twee keer zo snel als verwacht. Dat valt af te leiden uit deze verontrustende time-lapse video van de American Geophysical Union

Daar zie je in een akelige versnelling de ontwikkeling van het poolijs sinds 1984, kort nadat de eerste betrouwbare satellietbeelden zijn gemaakt.

De video is gebaseerd op data uit een nieuwe studie die in vakblad Geophysical Research Letters verscheen. Volgens de meest recente berekeningen krimpt de dikte van het ijs met 40 centimeter per decennium.
Sinds de jaren tachtig is er al meer dan anderhalve meter verdwenen en het gaat almaar harder.

Nepnieuws?
Klimaatontkenners kwalificeren dit bericht als ‘nepnieuws’.
Gelukkig zijn er deze beelden.
Maar die zijn vast weer ‘gemanipuleerd’?

Facebook gebruikt je camera

Het mag jullie niet verbazen. Facebook gebruikt stiekem de camera van je iPhone om videobeelden te maken, zonder dat jij dit in de gaten hebt. Dat heeft de Amerikaan Joshua Maddux ontdekt. Hij plaatste een video op Twitter waarmee hij het probleem onder de aandacht brengt.

Het privacyprobleem doet zich voor in de Facebook-app op iOS, het besturingssysteem van de iPhone en iPad. Muddux testte het op nog vijf andere iPhones met softwareversie 13.2.2 en kreeg op alle toestellen hetzelfde resultaat. bronbericht

Dansen op Greta′s Apocalyps

Je moet wel onder een steen hebben geleefd wil je niks hebben meegekregen van de manier waarop het Zweedse klimaatkind Greta Thunberg op 23 september in New York haar afschuw uitsprak over de manier waarop de huidige wereldleiders met ons milieu omspringen.

Foto: Anders Hellberg

Sindsdien lijkt de wereld verdeeld in twee kampen. Zij die dit vroegwijze klimaatkind op het schild hijsen en zij dit drammertje uit Stockholm via de bekende rioolkanalen van de sociale media het allerergste toewensen: Hoe dúrft ze!
Ondertussen zijn fragmenten uit de speech van Thunberg supergewild als samples voor de meest uiteenlopende muziek: van dance tot death metal. De Brit Norman Cook – beter bekend als ‘Fatboy Slim’ was de eerste die haar woorden over een doemwereld voorzag van een passende ondergrond vol opzwepende big beats en het op YouTube plaatste.

Daarna was het hek van de dam en volgde betere voorbeelden als de remix die Theo Rio er van heeft gemaakt:

      How Dare You (Extended Dance Version) - Greta Thunberg

Het Italiaanse antwoord van Marracash & Cosmo:

      Lo stomaco (Right here right now) - Marracash & Cosmo


En tot slot uit Zweden zelf: Death metal past natuurlijk beter bij de onheiltijding die Thunberg schetst. 

      SDM: How Dare You - Swedish Death Metal

Mijn eigen 100 jaar Radio

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat er afgelopen week veel is stilgestaan bij de allereerste radio omroepuitzending van ons land. Die was te horen op 6 november 1919 en verantwoordelijk daarvoor was Hanso Idzerda. Omdat deze historische uitzending vanuit Den Haag kwam, mocht ik een expositie samenstellen die momenteel is te zien in het stadhuis.

Bouw van de tentoonstelling ‘Idzerda & daarna, een Haags verhaal’ in volle gang…

Daarna overigens ook nog twee weken te zien in het voormalige museum voor communicatie aan de Zeestraat, dat tegenwoordig ‘Beeld en Geluid Den Haag’ heet. Van 18 t/m 29 november a.s.

18 juli 1956: Vader en moeder met verloofde Daan de Groot bij radio. Foto: Wim van Rossem, Anefo. (Nationaal Archief, CC0)

Bidden voor Trump

Het is by far de meest vreemde nieuwsfoto die de laatste weken is gemaakt. In dit geval van Witte Huis-fotografe Joyce Boghosian. Rechts van de geadoreerde Amerikaanse president zie je televisiepredikante Paula White-Cain. Zij is de nieuwe spirituele stafmedewerker van het Witte Huis. President Trump lijkt door de benoeming van Paula White de banden te willen aanhalen met de conservatieve christenen, schrijft NRC Handelsblad. Een passage uit dat lezenswaardige artikel:

White is geen nieuweling in de politieke omgeving van de president. Zij sprak de zegen uit bij Trumps inauguratie in 2017. In een van haar bijeenkomsten hield ze haar gehoor voor dat de grond van het Witte Huis „geheiligd” was door haar aanwezigheid. Ze vergeleek Trump met een koning en met God: „Nee zeggen tegen Trump is net zoiets als nee zeggen tegen God.” Vorige week was White op het Witte Huis met een reeks andere christelijke leiders om voor en met de president te bidden.

Nederland in 100 seconden

Hoe beschrijf je Nederland? Het is beter om die vraag te laten beantwoorden door iemand van buitenaf. Daniel Raven-Ellison brengt ons land met een bijzondere film in beeld. Elke seconde in deze video is één procent van ons land en in 100 seconden heb je dan precies gezien hoe Holland er (van bovenaf) uit ziet.