NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Een actueel gesprek uit 1997

Op een blauwe maandag was ik radiopresentator bij de AVRO. Het is maandag 12 mei 1997 als ik in gesprek ga met een dan nog jonge, gerenommeerde wetenschapper. Een uur lang gaat het over nieuwe virussen die op de loer liggen en dreigen ons leven zuur te gaan maken.

Foto: Rob Bogaerts / Anefo

De viroloog die later na vele tv-optredens uitgroeide tot Bekende Nederland krijgt een provocatieve eerste vraag.
We gaan het zeker ook hebben over allerlei nare ziektes die we hebben overwonnen, maar eerst dit:
Staan we aan de vooravond van een crisis op wereldschaal?
Hij aarzelt geen moment.

Het is inmiddels 23 jaar geleden maar alles wat in dat uur voorbij komt, klinkt actueler dan ooit. Voor wie geïnteresseerd is: Het radio-interview is opgeslagen in het archief van het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

      In gesprek met Ab Osterhaus - AVRO Radio5

Microsoft-oprichter heeft natuurlijk al eerder bewezen over visionaire gaven te beschikken. Hij werd er schathemel rijk mee. Maar dit was aan dovemans oren gericht.

Viva Italia

Alle Italianen zitten opgehokt.
Als kippen tijdens de vogelgriep.
En wat doen ze? Ze zingen!

Italians being Italians

Moderne dans

Autoliefde

Vooropgesteld: Ik weet niets van auto’s. Alles op vier wielen dat me zonder ongemak of onderliggende ergernissen van A naar B brengt is voor mij gelijk.

Hoewel ik ook wel snap dat echte kenners de Chevrolet Corvette uit 1954 een plaats in het museum geven, zoals hieronder in Auburn, Alabama (VS). En begrijp dat hetzelfde automodel popster Prince inspireerde tot het schrijven van één van zijn grote hits. En de makers van DesignYouTrust tot dit foto-eerbetoon.

Corvette c1 1954

 

But it was Saturday night, I guess that makes it all right
And you say, “Baby, have you got enough gas?”, Oh yeah
Little Red Corvette
Baby, you’re much too fast
(Yes, you are)
      Prince - Little Red Corvette - Prince

Inzoomen op Mars

Marsrover Curiosity heeft een ongeëvenaard scherpe foto weten te maken van het oppervlak van Mars. NASA heeft ‘m online gezet. Hij is ruim 2 GB groot en vanwege de vraag ben je wel even bezig met downloaden, maar dan kun je ook tot op de kleinste kiezelsteen op de mysterieuze planeet inzoomen.

Het was een hele operatie om de afbeelding te maken. De Curiosity, die al sinds 2012 over Mars struint, heeft in 6,5 uur verspreid over vier dagen ruim duizend foto’s gemaakt. De beelden zijn gemaakt in de regio Glen Torridon, een gebied op Mount Sharp. Met beeldbewerkingssoftware en maandenlang rekenwerk kwam daar uiteindelijk één grote foto uit tevoorschijn van maar liefst 1,8 miljard pixels. bronbericht

Beste muziek bij de film

3 voor 12 organiseerde in het kader van hun soundtrackweek een competitie rond de vraag naar de meest iconische soundtrackmomenten van de vorige eeuw. De redactie kwam uiteindelijk tot deze toplijst.

Dit zijn de 62 beste soundtrackmomenten van deze eeuw, de aftrap van de 3voor12 Soundtrackweek. Met op nr. één:

Bij een zilveren jubileum

Ik maakte kennis met internet toen het nog ‘Arpanet‘ heette.
Inmiddels alweer 25 jaar terug. Time flies.

Al vrij snel daarna ging ik zelf online. Ter gelegenheid van dit digitale jubileum heb ik een paar memorabele postings uit de beginjaren van het internet opnieuw gepubliceerd.

Over een vrolijk zingende koningin bijvoorbeeld. De opname stamt uit 1981 en laat de koninklijke familie horen tijdens een feestje op Paleis het Loo.

Het nummer ‘Loo Show Trend’ maakte deel uit van het ‘365 days‘-project op het avantgardische Ubuweb. De vreemde muziek die ik daar aantrof gebruikte ik voor de samenstelling van wat nog altijd geldt als één van mijn favoriete verzamel-cd′s.

      Uit het Ubuweb-archief

Het laatste telefoontje van Melissa
Achter de witte roos gaat de naam van Melissa Candida Doi schuil, één van de bijna 3000 slachtoffers van de terroristische aanslagen in Amerika op 11 september 2001. Vanuit de brandende torens van het World Trade Center werd er druk gebeld en gesmeekt om hulp. Ook door Melissa. Ze is hier te horen.

Afbeelding van Michael Bußmann via Pixabay

Het best gelezen bericht van voor 2010 postte ik op 2 november 2009. Het was een grote scoop in een tijd dat nepnieuws nog niet bestond. Je hoort The Beatles in de studio werken aan een nieuwe plaat. Wonderlijk genoeg stammen de opnames uit de periode ná 1970 toen Lennon, McCartney, Harrison en Starr als grootste popgroep allertijden niet meer samenwerkten.

      Beatles - Anybody else

 

Lachen om de bommen

Abdullah al-Mohammed kalmeerde zijn dochtertje toen zij schrok was van vuurwerk dat dichtbij was afgestoken. Hij vertelde haar: niks aan de hand, het is feest met vuurwerk.

‘Ik pakte haar op en zei dat ze niet bang moest zijn. Dat het spelende kinderen waren. Toen realiseerde ik me dat dit een goede manier was om met haar angst om te gaan’, vertelt Abdullah aan persbureau AFP, dat hem interviewde toen het filmpje met zijn schaterende dochter viral ging.
‘Elke keer als er een vliegtuig aankwam, haalde ik mijn iPhone tevoorschijn en zei: ‘Laten we lachen, de kinderen spelen, het is feest. Niks slechts, het is alleen maar grappig!’ bronbericht

Pagina 1 van 61

& Ontwerp: Anders Norén