Ons Wilde Westen

Het is 20 januari 2009 – vandaag precies 10 jaar geleden – als Barack Obama wordt beëdigd als 44ste president van de Verenigde Staten van Amerika. De wereld staat aan de vooravond van een ongekende crisis, veroorzaakt door de grenzeloze hebzucht van een handjevol bankiers. Het weerhoudt een meerderheid van de Amerikanen er niet van om die dag feest te vieren.

With his family by his side, Barack Obama is sworn in as the 44th president of the United States by Chief Justice of the United States John G. Roberts Jr. in Washington, D.C., Jan. 20, 2009. More than 5,000 men and women in uniform are providing military ceremonial support to the presidential inauguration, a tradition dating back to George Washingtons 1789 inauguration. (DoD photo by Master Sgt. Cecilio Ricardo, U.S. Air Force/Released)

Precies tien jaar later beleven de Amerikanen de 31ste dag waarop honderdduizenden ambtenaren geen salaris meer ontvangen vanwege het conflict over een miljarden verslindende muur die de opvolger van Obama wil optrekken aan de Mexicaanse grens. Het is een nieuwe pagina in het geschiedenisboek van ons Wilde Westen.

Schilder je schelp

Tegenwoordig zijn veel kunstenaars op zoek naar nieuwe manieren om hun werk op een compleet andere manier uit te voeren. Ze zoeken naar alternatieven voor het traditionele canvas en verleggen hun werkterrein naar een soms onverwachte ondergrond. Zo transformeert de Californische Mary Kenyon de schelpen die ze op het Californische strand vind in kleine, decoratieve sieraden.

Wie benieuwd is naar het verhaal achter en de werkwijze van Mary Kenyon kan niet alleen terecht bij Design You Trust (zie hierboven), maar bijvoorbeeld ook hier. En ze heeft natuurlijk ook een heuse webshop voor de liefhebbers.
En uh… de prijzen vallen erg mee.

Spotify, maar dan beter en van mij

Op 17 april 2010 begon ik met het digitaliseren van alle muziek die ik mijn leven heb verzameld. Dat project hoop ik voor 17 april a.s. af te ronden. Negen jaar (!) verder dus, maar dan heb je ook wat: Spotify, maar dan beter, van mij en in CD kwaliteit!

Decollage on Canvas (Erzsebet Nagy)

Recent heb ik ‘Live in Tokyo’ aan mijn verzameling toegevoegd. Ondanks zijn drugverslaving speelt Chet Baker hier de sterren van de Japanse hemel. Op methadon volgens de overlevering.

De beelden van dat concert in Tokyo zijn nogal beroerd – anders dan de fabelachtig mooie audio-opnames.
Zoals bekend kukelde Chet Baker kort daarna in Amsterdam uit een hotelraam, waarmee een einde kwam aan zijn kapitale bijdrage aan de jazzgeschiedenis.


Chet Baker en Wally Coover, 1959

Chet Baker met zijn toenmalige vrouw Halema Alli, Redondo Beach 1955.

De natuur geeft een ijs-show

Momenteel gaan dronebeelden van een ronddraaiend stuk ijs in de Presumpscot-rivier (VS) het hele internet over. Van bovenaf lijkt de enorme ijsschots op de maan of een vreemde planeet. Dat de ijsplaat daarbij ook nog ronddraait geeft het een extra mooi effect.

Wetenschappers weten het wel te verklaren: de rivier is aan het ontdooien. Door sterke stroming in een bocht is de ijsplaat perfect rond geschuurd. Het heeft dus niets met ufo’s of aliens te maken, maar fraai is het wel.

Hou het simpel

De Chinese kunstenaar en ontwerper Effy Zhang creëert minimalistisch weergegeven landschappen die opvallen door het sterke kleurgebruik. Ik hou er wel van.

Ik begon mijn illustratie-carrière ongeveer twaalf jaar geleden. Mijn manier van werken is verschoven van het echte penseel naar digitale software. Maar de geest die ik daarbij in gedachten houd, is eigenlijk nooit veranderd.

Daarna begint Effy in zijn uitleg een beetje te zweven, dus dat zal ik jullie verder besparen. Maar mooi is het!

Een Afrikaanse jaarwisseling

Met alle respect voor de viering van jaarwisselingen dicht bij mij (lees: in Scheveningen/Duindorp) ben ik traditioneel op dat moment wat verderop.

Een filmverslag daarvan is inmiddels zesduizend keer (!) bekeken. De jaarwisseling daarvoor was ik ook op Kaapverdië, maar werd toen a.g.v. een imulsieve boeking op het eiland ‘Sal’ gedropt.
Reistip(s): Tenzij je genoegen neemt met all-inclusive arrangementen aan de rand van een zwembad, moet je hier niet zijn. Toch een paar aardige foto′s van die week:

12 item(s)

De Noordpool is op drift

Binnen de aarde is iets vreemds aan de gang: de magnetische Noordpool van onze planeet lijkt min of meer weg te schieten van Canada in de richting van Siberië. Dat gaat nu zó snel dat experts het zogenoemde ‘World Magnetic Model’ op stel en sprong moeten aanpassen. Ze doen daar in het tijdschrift Nature verslag van.

De magnetische Noordpool, niet te verwarren met de geografische Noordpool, wordt sinds 1831 bestudeerd. De eerste jaren van onderzoek ging die 15 kilometer per jaar richting de Arctische Oceaan. Sinds halverwege de jaren 90 gaat dat sneller en inmiddels verschuift de pool met 55 kilometer per jaar (!) richting het westen. Hoe dat kan is vooralsnog een raadsel.

Sommige wetenschappers vermoeden dat het de voorbode is van het omkeren van de magnetische polen van de aarde. De laatste keer dat het gebeurde is inmiddels bijna 800.000 jaar geleden. Wat er dan precies gebeurt is niet duidelijk. Het kan elektriciteitsnetwerken verstoren. Ook kunnen dieren, die het magnetisch veld gebruiken om te bepalen in welke richting ze gaan, gedesoriënteerd raken. het complete artikel

Je wordt begluurd

Hoeveel mensen kijken bij het installeren van een app op hun telefoon naar de toestemmingen die je daarmee geeft? Deense makers van onderstaande documentaire geven daar antwoord op. De film is een jaar oud, maar daarmee niet minder schokkend. Zonder dat je het weet wordt de microfoon en camera op je telefoon aangezet. Waar je ook bent en of je het nou wil of niet.

Gebruik je een smartphone en denk je nou echt dat je toch niets te verbergen hebt? Kijk en huiver!