NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Het meisje met de groene ogen

Sticky bericht

Sharbat Gula, de Afghaanse vrouw wier afbeelding lang geleden wereldberoemd werd als het ‘meisje met de groene ogen’, is na de val van Kabul geëvacueerd naar Rome. Haar felgroene ogen gingen in 1985 de wereld over, toen de Amerikaanse fotograaf Steve McCurry haar foto publiceerde, gemaakt in een vluchtelingenkamp in Pakistan. De foto haalde de cover van National Geographic en werd wereldberoemd.

PAKISTAN. Peshawar. 1984. Afghan Girl at Nasir Bagh refugee camp.
Contact email: New York : photography@magnumphotos.com

Jarenlang was de op de foto 12-jarige Gula de naamloze ‘Mona Lisa van Afghanistan’. Pas in 2002 kwam McCurry na een lange zoektocht achter de naam van zijn onderwerp. Hij zocht haar op in een afgelegen regio van Afghanistan. Gula, inmiddels dertiger, was getrouwd (op haar 13de) en had drie kinderen. Later zouden daar nog twee kinderen bijkomen. Gula verloor haar man en oudste dochter aan Hepatitis C.

In veiligheid
In een interview met de BBC in 2012, beschrijft Gula hoe de foto haar veel ellende, maar inmiddels ook mooie dingen heeft gebracht. Nu is Sharbat Gula (49) in veiligheid in Rome, maakte premier Mario Draghi gisteren bekend in een verklaring.
Na de val van Kabul in augustus vroeg zij om hulp om het land te verlaten. Daaraan gaf Palazzo Chigi, de zetel van de Italiaanse regering en de residentie van de premier, gehoor. complete artikel

Waar begon Corona?

We zitten er nog vooralsnog middenin, dus het is te vroeg om in te schatten hoe belangrijk de uitbraak van het coronavirus straks zal blijken te zijn voor – zeg maar – ‘de geschiedenis van de mensheid’. Blijkt het straks niet meer dan gewoon een nieuwe griepvariant te zijn geweest of is hier meer aan de hand?

Verwacht hier geen antwoord. Ik kom niet verder dan het cliché: “de tijd zal het leren”. Interessant is ondertussen wel de vraag hoe en waar deze COVID-19 variant – niet te zien zo klein – kon ontkiemen? Om er vervolgens in te slagen de complete wereldorde in no-time dramatisch te ontwrichten.

Hoofdingang van het Instituut voor Virologie in het Chinese Wuhan.
Is de Covid-19 variant van het coronavirus op deze plek ontstaan en naar buiten gekomen?

Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bezochten eerder dit jaar China om onderzoek te doen naar de herkomst van het coronavirus. Hun conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat het virus afkomstig is uit het laboratorium in Wuhan, leidde direct tot gefronste wenkbrauwen bij collega-virologen. Te meer omdat de WHO onderzoekers geen begin van uitsluitsel gaven waar we de geboortegrond van de mondiale volksvijand nummer 1 dan wél moeten zoeken.

Zembla
Het onderzoeksprogramma Zembla sprak hierover onder meer met biofysicus Erik van Nimwegen. Hij ondertekende een oproep in het wetenschappelijk tijdschrift Science om de theorie te blijven onderzoeken dat het virus tóch afkomstig is uit dat lab. “Ik ben teleurgesteld dat wetenschappers zich hebben laten verleiden om uitspraken te doen waar geen goede wetenschappelijke grond voor was”, meent hij.

De Zembla aflevering is hier te bekijken:
De belangenpandemie – BNNVARA

Viroloog Ab Osterhaus is niet verbaasd dat de WHO onderzoekers met meer vragen dan antwoorden van hun missie terugkeerden. “Ik weet ongeveer hoe de zaken lopen in China en de kans dat je boven water zou gaan krijgen wat je echt wil weten, leek me erg klein.”

De Nijs voor het laatst

Een halve eeuw lang scoorde Rob de Nijs hit na hit. Van ‘Voor Sonja doe ik alles’ (1963) tot zijn monumentale zwanenzang ‘Niet voor het laatst’ (2020). De ziekte van Parkinson trok één van de populairste zangers die Nederland ooit kende van zijn sokkel. Gisteren nam De Nijs afscheid van zijn fans in het Sportpaleis van Antwerpen.

Fotocollectie Anefo (Nationaal Archief)

“14.000 mondmaskers konden de ontroering niet verbergen en ook bij de maestro rolden tranen”, schreef de recensent van het AD, maar verder ging het afscheidsconcert pijnlijk aan de Nederlandse media voorbij, terwijl het bijvoorbeeld bij onze Zuiderburen prominent in het VRT Journaal zat.
Afgaande op de verslagen in de Belgische kranten, kwam het afscheid van het podium voor Rob de Nijs net iets te laat. Het kon niet verhinderen dat hij aan het eind van de avond stormachtig werd toegejuicht.

,,Het is een krankzinnig idee,” vertelde de artiest recent in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. ,,Op het podium stappen en denken ‘Nou, dit was het’. Ik heb lang getwijfeld. Want wat kan ik nog met die parkinson? Kàn ik nog wel een volwaardig optreden geven?” Op die laatste vraag was het antwoord gisteren 14.000-mondig ‘ja’.

BRONARTIKEL
Met dank aan Leon van den Bergh die in de zaal zat…

Het spookt op La Palma

Hij gaat al een tijd flink tekeer. De Cumbre Vieja vulkaan op het Canarische eiland La Palma barstte op 19 september uit. En hij is nog steeds volop actief. Elke dag verdwijnen gebouwen en landbouwgrond onder een steeds dikkere deken van as en lava.

Werknemers van de Spaanse militaire noodeenheid hebben drones ingezet die in beeld hebben gebracht welke spookachtige metamorfose het eiland inmiddels heeft ondergaan. Officieren filmden ook enkele tekenen van leven met dieren die probeerden de apocalyptische omstandigheden in het gebied het dichtst bij de vulkaan te overleven. De beelden zijn hier terug te vinden.

Rivieren van lava
Stromen van gesmolten gesteente uit de Cumbre Vieja-vulkaan hebben geleid tot de evacuatie van ongeveer 7.500 mensen en hebben meer dan 2.100 gebouwen verwoest, voornamelijk huizen.
De rivieren van lava bedekken meer dan 900 hectare van voornamelijk landbouwgrond. Behalve in een gebied aan de westkant van het eiland, gaat het leven voor de 85.000 inwoners van La Palma gewoon door, behalve dan dat ze dag-in-dag-uit veel vulkanische as moeten opruimen.
De uitbarsting kan volgens deskundigen nog maanden aanhouden.

Beroemde politiefoto’s

Ze zijn al sinds het begin van het internet op tal van sites te vinden. Politiefoto’s van halve gangsters en hele criminelen. Nog populairder zijn zogenoemde mugshots van beroemdheden uit de film- en muziekwereld die ooit met de politie in aanraking kwamen – veelal vanwege drugsgebruik – en op het politiebureau bij hun arrestatie zijn gefotografeerd.

David Bowie

Jason Baker is er ook dol op en ging er mee aan de slag: “Ik hou ervan om oude foto’s (die in zwart-wit zijn) te restaureren en ze nieuw leven in te blazen.” Op deze site vind je een mooie collectie van die digitaal gerestaureerde politiefoto’s, zoals hierboven van David Bowie.

Maar ook Martin Luther King jr., Johnny Cash, Frank Sinatra en een piepjonge Vladimir Lenin kwamen met het gezag in aanraking.
De foto van Lenin stamt zelfs uit 1895 en ziet er onwaarschijnlijk recent uit.

Vaste klanten’
Van de meeste ‘vaste klanten’ bestaan stapels van dergelijke mugshots.
Zie eens hoe ogenschijnlijk opgewekt drugsbaas Pablo Escobar bij zijn arrestatie in de fotolens kijkt. Ook bijvoorbeeld Al Capone en John Dillinger lijken niet erg onder de indruk van de politiefotograaf.

Pablo Escobar

Roddelen als verdienmodel

We hebben er een nieuw fenomeen bij in Nederland: roddelen op Youtube. Ik begrijp dat Yvonne Coldeweijer er heel goed in is en ze heeft dan ook inmiddels 145.000 volgers die ze van dag tot dag bijpraat met haar laatste nieuwtjes over bv. André Hazes junior.

Hoewel de zoon van de legendarische volkszanger nog altijd 0 Top 40-hits heeft – check it out! – wist hij vanwege zijn onstuimige liefdesleven uit te groeien tot de meest beroddelde Bekende Nederlander.
Ik heb met stijgende verbazing zitten kijken naar de laatste editie van Coldeweijers’ Life of Yvonne waarin ze tientallen minuten lang sappige geruchten uit de showbizz over de jonge kijkers uitstrooit, die dikwijls uitlopen op schandaaltjes om de vingers bij af te likken.

Zelf noemt Coldeweijer deze hete nieuwtjes ‘juice’. Ik stuitte op deze jonge roddeltante via de onderstaande video. Ze is inmiddels alweer de nodige roddelklap-edities verder. bronartikel

Meer dan 180.000 keer bekeken… and counting!

De bewegingen van Jagger

Deskundigen zullen de onnavolgbare bewegingen van Rolling Stones zanger Mick Jagger geen dansen noemen, maar het springt wel in het oog. Tien jaar geleden inspireerde het de heren van Maroon 5, vergezeld door Christina Aguilera, tot hun monsterhit ‘Moves like Jagger’.

Ter gelegenheid van het feit dat de laatste relevante plaat van de Rolling Stones (Tattoo You) alweer veertig jaar oud is, gingen de Boston Dynamics aan het werk voor een schier onmogelijke opdracht. Zij lieten robots bewegen als Mick Jagger!

Ik mis Donald Trump

Laten we eerlijk zijn: het is nog niet eens zo lang geleden dat er elke dag nieuws was over de POTUS, the President Of The United States. Maar na het vertrek van Donald Trump lijken ook alle journalisten Washington te hebben verlaten. Wat weten we over ‘Sleepy’ Jo Biden? Dat hij geen antwoord heeft op de aanzwellende vluchtelingenstroom uit Mexico, zijn revolutionaire hervormingsplannen uitgekleed ziet worden en op de klimaattop in Glasgow in slaap kukelt.

Foto: Gage Skidmore

Donald Trump – verbannen van Twitter, Facebook en YouTube – zit ondertussen niet stil. Hij is van plan om zijn oude droom om een sociaal netwerk op te richten al volgend jaar te verwezenlijken. “Truth Social”, zoals het project heet, wordt slechts een onderdeel van een heus media-imperium. Dat moet de concurrentie aangaan met zijn oude vijand: CNN – Fake News.

Terug op het campagnetraject blijft de Republikein, die weer onmisbaar lijkt te zijn voor zijn partij, op dezelfde nagel kloppen: die van de “gestolen verkiezingen” van 2020 door de Democraten.
Trump werd van sociale media verbannen na de gebeurtenissen op Capitol Hill, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. De voormalige president werd beschuldigd van “aanzetten tot geweld”. bronartikel

Pagina 1 van 74

Gemaakt met WordPress & Ontwerp: Anders Norén