NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Het regent meer dan vroeger

Sticky bericht

Het regent overal, maar op weg naar Brussel belandde ik vandaag in een soort zondvloed-achtige neerslag. Na Antwerpen passeerde ik onder barre weersomstandigheden de afslag Lier en herinnerde ik me plotseling een prachtig nummer van één van mijn favoriete Belgische bands, De Kreuners. Uit… Lier!

De Kreuners waren hun tijd gewoon ver vooruit. Reeds in 1986 zongen zij ‘Het regent meer dan vroeger‘ en 37 jaar later ondervond ik daarvan de gevolgen.

Daar wandelt de koning

Ik heb altijd een zwak gehad voor Charles III. Omdat zijn moeder Elisabeth maar van geen wijken wilde weten, werd hij pas dit jaar, inmiddels 74 jaar oud, gekroond tot nieuwe koning van Groot-Brittannië.

Hoe bijzonder is het dan dat drie avontuurlijke mountainbikers in de Schotse hooglanden rond Balmoral Castle in de stromende regen een wandelaar tegemoet rijden. Het blijkt ‘King Charles’ die zich heeft losgemaakt van zijn gebruikelijke entourage, inclusief beveiliging. En de voorkeur geeft aan een eenzame wandeling over de modderige bergpaden van Schotland.
Omdat één van de mountainbikers een HD-camera op zijn helm heeft, wordt de hele koninklijke ontmoeting vastgelegd. Niet netjes, maar het is pure reclame voor De Meest Gewone Aller Koningen.

Om de fietser na die onverwachte ontmoeting te citeren: “What a nice man!” Hier de complete film

Geluid vangen is een ambacht

Je zou verwachten dat dit een betaalde advertentie is, maar daarvoor is deze site met drieduizend bezoekers per maand voor adverteerders nét niet interessant genoeg.

En daarom hoeven jullie niks commercieels te zoeken achter dit bericht over niet veel meer dan … een microfoon die mijn aandacht trok tijdens een optreden van The Lasses in een klein, knus theatertje in Den Haag.

In de pauze maakte ik deze (bovenstaande) foto. Een eerste studie leert dat vooral bluegrass-muzikanten weglopen met Myrtle, een handgemaakte microfoon van Ear Trumpet Labs. Maar ook Danny Vera blijkt een fan!

The Voice van Tom Jones

Het van oorsprong Nederlandse tv-programma The Voice ging de hele wereld over. Hier is het om bekende reden niet meer te zien, maar in tal van andere landen is het programma al jaren een kijkcijfer-kanon. Met name in Engeland. Veel kijkers noemen een optreden waarin coach Tom Jones de droom van een 79-jarige deelnemer liet uitkomen ‘één van de beste Voice-momenten ooit’.

Als pianist speelde Stan Urban in de jaren 60 in allerlei bandjes. In Nederland zou hij met 79 jaar te oud zijn geweest voor de reguliere Voice, maar in Engeland is er geen seniorenversie. Met zijn versie van Chuck Berry’s Little Queenie kreeg hij inderdaad de hele zaal mee, inclusief de ‘pas’ 39-jarige Olly Murs. Die draaide als enige voor de zingende pianist en vroeg waarom hij meedeed. ,,Tom Jones is hier’’, antwoordde hij. ,,Hij was rock ‘n roll, hij is rock ‘n roll en zal altijd rock ‘n roll zijn, zelfs als hij een ballad zingt.’’

Balls of Fire
Murs stelde voor dat hij met zijn held zou optreden. ,,Kun je Great balls of fire spelen?’’ verwees Tom Jones naar het lied van Jerry Lee Lewis uit 1957. Dat kon Stan wel, en zo geschiedde. Het fragment gaat inmiddels viraal, waarbij veel aandacht uit gaat naar Stan The Pianoman, maar wat te denken van Tom Jones. Je zou het bijna vergeten, maar met zijn 83 jaar is hij de oudste van dit gelegenheidsduo. En wát een stem! complete artikel

De allereerste Panenka

Toen Tsjechië in de EK-finale van 1976 West-Duitsland met een bizarre strafschop versloeg, was Antonin Panenka in één slag beroemd. Een halve eeuw later proberen huidige voetballers als Memphis Depay en Santiago Gimenez die briljante penalty van toen nog altijd te herhalen. Met wisselend succes.

Antonin Panenka in 2019

De panenka is iets voor waaghalzen. Wie het aandurft vanaf elf meter de bal tergend traag door het midden te stiften kan zijn reputatie van een glans-laag voorzien, of juist ernstig besmeuren. De Volkskrant wijdt er een compleet artikel aan.

Een ontmoeting met Natalie

Ik zag haar in 1988 toen ik op een zomerse dag backstage over het terrein van het Torhout-Werchter festival in België wandelde. Ik passeerde een jonge vrouw die stond te roken bij een porto-cabin. We hadden kort oogcontact, maar door een mix van drank en verlegenheid realiseerde ik me net iets te laat dat ik een unieke kans had gemist om Natalie Merchant aan te spreken …. en zóveel vragen te stellen.

Lukt het 45 jaar later – opnieuw in België – wellicht alsnog? Ik maak me geen illusies en kijk hoe dan ook uit naar deze rendezvous op 14 november 2023 in het Koninklijk Circus van Brussel.

Wie is Natalie Merchant en waar komt ze vandaan? Dit is nog steeds een geweldige documentaire, maar wel uit 1999 en dus – waarschuwing! – érg VHS.

Awni op YouTube

De 13-jarige Awni uit Gaza had een droom: 100.000 volgers op zijn Youtubekanaal. Dat aantal heeft hij inmiddels ruim gehaald, maar zelf maakt hij het niet meer mee. Awni werd begin oktober gedood door een Israëlische luchtaanval. 

In deze video uit augustus 2022 stelt Awni zichzelf voor.

Op zijn kanaal op YouTube plaatste Awni video’s over games. In zijn meest bekeken video, die inmiddels meer dan een miljoen views heeft, staat hij op straat in Gaza en stelt hij zich voor. 
In de video zegt Awni dat het zijn doel is om 100.000 volgers te krijgen. Vlak voor zijn dood, op 8 oktober, stond de teller op iets meer dan duizend. Inmiddels heeft zijn kanaal ruim 850.000 volgers. 

Awni zou volgens Arabische media zijn gedood bij een aanval op zijn huis in het oosten van Gaza-Stad. Die zou zijn uitgevoerd door de Israëlische luchtmacht, een dag nadat Hamas-strijders Israël aanvielen.

Matthijs is terug!

Een artikel in de Volkskrant, waaruit bleek dat Matthijs van Nieuwkerk na een uitzending wel eens grensoverschrijdend boos reageerde op een medewerker, betekende in één klap het einde van de loopbaan van de meest succesvolle tv-presentator van de afgelopen 25 jaar.

Anouk haalde de tot lang zo bewierookte interviewer naar snackbar MAX en liet zich door Van Nieuwkerk ondervragen. Om 35 minuten lang te laten zien waarom hij zo wordt gemist.

Pagina 1 van 90

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén