NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Het Liverpool van Nederland

Sticky post

Hoe graag ze het ook in Rotterdam of Amsterdam zouden willen: Den Haag was in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw en is eigenlijk nog steeds de bakermat van de Nederlandse popmuziek.

Den Haag

De stad speelde lang geleden een belangrijke rol in de opkomst van de Nederbeat. In die roemruchte jaren telde Den Haag dik tweeduizend bandjes. Belangrijke namen in de historie zijn die van Q65, The Motions en natuurlijk de Golden Earring en Shocking Blue, die zelfs doordrongen tot de top van de Amerikaanse hitparade.

Eerherstel
Toegegeven: aan het eind van het decennium bruiste het wat minder in Den Haag. Eerherstel volgt als Anouk en Kane in korte tijd uitgroeien tot de meest succesvolle acts van eigen bodem.

En inmiddels kan ook Di-Rect zich bij dat illustere rijtje scharen. De Golden Earring en Anouk – nota bene ontdekt door de Earring – zijn volgens gegevens van de Stichting Nederlandse Top 40 qua hitsucces aan elkaar gewaagd. Op respectabele afstand volgt dan Kane in de ranglijst van meest succesvolle acts uit Den Haag.

Afgelopen weekeinde nam Di-Rect, dankzij het succes van Soldier On, de vierde plek over. De groep is daarmee Shocking Blue voorbij gestreefd.

Amsterdamse verpleegster gaat ‘viral’

De Amsterdamse kunstenaar FAKE gaat de wereld over met zijn kunstwerk ‘Super Nurse’. Tot in de VS en Australië aan toe hangt het werk van de verpleegster die als heldin is afgebeeld.

Toen premier Rutte zijn eerste tv-persconferentie over corona hield, viel bij FAKE het kwartje. “Toen Rutte vertelde dat het heel serieus ging worden en dat verpleegkundigen aan de frontlinie van deze oorlog staan, heb ik meteen mijn computer gepakt en het patroon gemaakt. Zo werd ‘Super Nurse’ geboren.

“Ik bied het werk open source aan. Dat betekent dat iedereen een afbeelding van het werk kan gebruiken, delen en kan ophangen waar ie wil.”

Ondertussen belandde de Super Nurse al supergroot op voorpagina′s van Amerikaanse kranten. “Het is overweldigend. Ik krijg zoveel mooie reacties”, vertelde FAKE – die eigenlijk Manuel Seikritt heet – bij RTL Nieuws. De kunstenaar krijgt van over de hele wereld foto’s en filmpjes van mensen die zijn werk hebben opgehangen. Het is ook geprojecteerd op het grootste ziekenhuis van New York en te zien in de bekendste winkelstraat van Londen. bronbericht

Mijn schuilduin

Op weg naar mijn rustigste stukje Noordzeestrand in overvol Nederland heb ik het nog nooit zo druk gezien. Is dit het nieuwe normaal? Plots verlangde ik naar een 1,5 kilometer samenleving. Weg van alle mensen.

Het kwam uiteindelijk toch allemaal nog goed. Omdat Nederlanders nou eenmaal gewoontedieren zijn. Dus willen ze niet alleen bij mooi weer naar het strand, maar ook om zes uur eten. Juist wanneer de dag dezer dagen op z′n mooist is.

Terwijl ik tuurde naar de van bad-activiteiten geschoonde vloedlijn dacht ik: dit moet ik onthouden. Maar ja, hoe doe je dat? Gelukkig had ik mijn telefoon bij de hand. Spoiler alert: er gebeurt helemaal niets in deze film! Het zijn bijzondere tijden.

Robert Johnson ontdekt

In Nederland was afgelopen week nergens aandacht voor het feit dat er een derde foto is ontdekt van Robert Johnson, volgens kenners de grootste blues-legende ooit. De foto hieronder is de bekendste. Hij is in een versie die ik met jullie kan delen gruwelijk klein, maar hij is wel heel mooi.

Pikant vind ik nog steeds dat Robert Johnson op 16 augustus (gewelddadig) om het leven kwam. Op diezelfde datum overleed Elvis Presley (onnodig). Ik wijdde er lang geleden al eens een posting aan.

Zestien augustus is een inktzwarte dag in de muziekgeschiedenis. Niet alleen omdat Elvis, de koning van de rock ‘n’ roll, die dag op zijn eigen toiletpot ineen zakte, maar ook omdat de keizer van de blues, ene Robert Johnson, op diezelfde dag al net zo ontluisterend aan zijn vroege eind kwam.

Ondanks het feit dat Robert Johnson in zijn leven maar twee studiosessies (1936-1937) op zijn naam schreef en er van hem niet meer dan twintig opnames bewaard zijn gebleven, geldt hij als één van de meest invloedrijke bluesartiesten uit de geschiedenis. Niet alleen de Rolling Stones en Fleetwood Mac, maar vooral ook Led Zeppelin hebben zich door het werk van Johnson sterk laten beïnvloeden.

Puur gif
Nog één keer terug naar 16 augustus. Niet naar die van 1977, maar naar die van 1938. Robert Johnson verzorgt de livemuziek in een rokerig café en wegrestaurant in Greenwood, Mississippi.
Johnson is behalve een groot muzikant ook een womanizer. Onder invloed van de gratis drank begint hij het na afloop van zijn korte optreden aan te leggen met een plaatselijke schone. Ongelukkigerwijs blijkt zij de echtgenote van de café-eigenaar.
Die schuift de zanger-gitarist vervolgens nog eens een – met puur gif aangelengde – whiskey voor en dat was Robert Johnson (27).

Er waren tot nu toe maar twee foto′s van Johnson bekend en dus was de opwinding groot toen deze week ‘Guitar World‘ en ‘Vanity Fair‘ een nieuwe foto publiceerden. Afkomstig uit het privé-archief van Annye Anderson, de nu 94-jarige stiefzuster van de mysterieuze blues-virtuoos.

Memoires
De ontdekking van de foto leidt in muziekkringen tot hernieuwde aandacht voor de muziek van Robert Johnson. En dat komt mevrouw Anderson goed uit, want binnenkort verschijnen haar memoires waarin haar stiefbroertje een centrale rol speelt.

      Robert-Johnson-Ramblin-On-My-Mind

Restaurant van de toekomst

Your Bubble Is Ready: French Designer Proposes Suspended Plex'eat Hoods For Safer Dining In Restaurants

Plexiglas heeft de toekomst. We zien het al bij de kassa′s in de supermarkt. Maar straks ook in de restaurant als ze weer heel voorzichtig hun deuren mogen openen?
De Franse ontwerper Christophe Gernigon ziet al helemaal voor zich. In de vorm van gigantische transparante lampenkappen die kunnen fungeren als een soort cocon van waaronder we toch straks weer gezellig kunnen gaan tafelen met z′n allen. Gaat dit ‘m worden? Het complete artikel

Your Bubble Is Ready: French Designer Proposes Suspended Plex'eat Hoods For Safer Dining In Restaurants

Sloopwerk in beeld

Zijn online volgelingen kennen hem als ‘thebearded_nurse’. Mike Schultz, een 43-jarige verpleger uit Boston, werd ziek en lag weken aan de beademing. Wat een microscopisch klein virus met zijn beresterke lichaam deed, is pijnlijk goed zichtbaar op de foto bij een bericht dat hij op 11 mei postte op zijn Instagram-account.

Toen Mike Schultz weer een beetje bij zinnen kwam dacht hij dat hij een week in het ziekenhuis was. Een verpleegster haalde hem uit de droom: het waren er zes, vertelt Schultz aan BuzzFeed News.

‘Ik was zo zwak. Dit was een van de meest frustrerende dingen’, herinnert hij zich. ‘Ik kon mijn mobiel niet vasthouden; die was zo zwaar. Ik kon niet typen, omdat mijn handen zo trilden.’ bronbericht

België mist het wielrennen

Strange Things Behind Belgian Windows

Geen idee waar de drang vandaan komt, maar Belgen zetten de gekste dingen in de vensterbank van hun raam. Fotograaf Jean-Luc-Freixa raakte er zo door gefascineerd dat hij maandenlang met zijn camera in de hand door het land van onze zuiderburen trok.

Hij stelde uiteindelijk een soort ‘best of’ samen, wat leidde tot het prachtboek ‘Strange Things Behind Belgian Windows’. Eén ding is duidelijk: de Belgen missen dit jaar vooral het wielrennen.

Oudste geluidsopname gevonden

Het Regionaal Archief in Alkmaar heeft vermoedelijk de oudste bekende Nederlandse geluidsopname gevonden. De opname is op 9 maart 1898 gemaakt door de Alkmaarse chemicus Jan Daniël Boeke, meldt het Algemeen Dagblad.

,,Het is best bijzonder om iemand die 122 jaar geleden leefde Nederlands te horen praten”, zegt Mark Alphenaar van het Regionaal Archief.

In een doos
Ergens in de jaren zeventig kreeg het archief  veel materiaal van de familie Boeke in handen. ,,De magneetbanden, kopieën van de originele wasrollen, lagen nog in een doos. Veel materiaal van na die tijd hebben we bij het archief netjes beschreven, maar dit nog niet.” 

De medewerkers van het Regionaal Archief hopen dat beheerders van geluidscollecties nog eens door hun archieven gaan in de zoektocht naar nóg ouder materiaal.

Pagina 1 van 63

Gemaakt met behulp van WordPress & Ontwerp Anders Norén