NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Kijken naar de wolken

Sticky bericht

In probeer me een beetje te onderscheiden in het posten van video’s waarin echt helemaal niks gebeurd. Zo had ik 1 oktober vorig jaar veel succes met een filmclip, gemaakt op het Noordzeestrand waarin je niet veel meer ziet dan aanspoelende en zich weer terugtrekkende golven. Gelet op de bezoekersaantallen is er in dit ingewikkelde tijdsgewricht behoefte aan wat ik dan maar voor het gemak slow-television noem.

Uithoudingsduur
Hierbij mijn tweede poging, die ik zojuist heb gepost op YouTube. En dit vergt zo mogelijk nóg meer uithoudingsduur bij de jachtige kijkers.

In de elf jaar dat ik nu vanaf dezelfde plek naar het centrum van de stad kijk, heb ik de skyline van Den Haag door alle bouw langzaam zien veranderen. Veel dramatischer zijn de veranderingen die zich direct boven de stad afspelen. Geen dag toont de lucht boven Den Haag dezelfde blik. Soms verandert het wolkendek zelfs binnen enkele minuten compleet van gedaante. Ik ken niemand die zo enthousiast over wolken kan vertellen als weerman Huub Mizee, bekend van de radio- en televisie-uitzendingen van de regionale zender Omroep West. Aan Huub heb ik gevraagd of hij bereid was naar een selectie van die foto’s te kijken en die van zijn deskundige commentaar te voorzien. En dit is wat hij daarbij vertelde.

UITLEG BIJ DE FILM
Typisch voorbeeld van Cumulus wolken

Tineke gaat wat anders doen

Tineke de Nooij presenteert volgende week de állerlaatste aflevering van de TinekeShow. Het wordt een extra lange uitzending die wordt uitgezonden vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Er schuiven speciale gasten aan en diverse artiesten treden live op.

Tineke tijdens haar vroege Veronica-periode

En dat is niet zonder reden. Met het afscheid komt er namelijk na ruim zestig jaar een einde aan de radiocarrière van de presentatrice. De Nooij vertelde eerder dat ze stopt omdat ze meer wil genieten van haar vrije tijd en meer wil reizen.

Wereldberoemd en onbekend

Waarschijnlijk hebben jullie nog nooit van Theo Botschuijver (79) uit Ouderkerk aan de Amstel gehoord, maar toch kennen alle popliefhebbers over de hele wereld één van zijn ontwerpen: het vliegende varken dat de hoes van het legendarische album Animals van Pink Floyd siert.

Hij maakte het varken en was erbij toen het tussen de hoge schoorstenen van Battersea Power Station in Londen losbrak en wegvloog richting Heathrow Airport. Paniek en opnieuw veel publiciteit: ‘The day pigs could fly’ kopte een van de Britse tabloid-kranten de dag daarna.

In 2011 werd het opblaasbare varken van Theo Botschuijver nog één keer opgelaten bij het grotendeels ontmantelde Battersea Power Station, ter gelegenheid van een re-release van het Pink Floyd album.

In NRC haalt Botschuijver herinneringen op: ‘Het moest zeventien meter lang zijn en niet zo’n Disney-ding of wat buiten bij de slager staat te lachen. Ik heb bij een varkensboer in de buurt van Ouderkerk foto’s gemaakt, want je bent gauw geneigd om een cartoonesk dier te maken, varkens zijn langer dan je denkt. In Londen liet ik een ballon op schaal zien aan zanger/gitarist Roger Waters en het bureau dat de hoes ontwierp. Oké zeiden ze, die moet het worden.’
bronartikel

Sticky Lick

Ter ere van het zestigjarig bestaan van The Rolling Stones geeft de Britse post Royal Mail een set van twaalf postzegels uit. Met een Nederlands tintje, want op één van de zegels is een foto van de in 2019 overleden popfotograaf Frans Schellekens te zien.

Royal Mail


Hij maakte de foto van gitarist Keith Richards op 30 augustus 1995 in de Rotterdamse Kuip. En die werd uiteindelijk geselecteerd uit een verzameling van maarliefst 17.000 foto’s die Getty Images in de aanbieding heeft van de band. ‘Dit is niet alleen een hommage aan The Stones, maar zeker ook aan mijn broer,’ aldus Dorothé Schellekens, die het fotoarchief van haar broer beheert. ‘Wat jammer dat hij dit niet meer heeft mogen meemaken. De hele familie is ontroerd.

Het Britse postbedrijf Royal Mail heeft nauw met de Stones en hun management samengewerkt om de zegels te selecteren. ‘Er zijn maar weinig bands in de rockgeschiedenis met zo’n rijke carrière als The Rolling Stones. Zij hebben iconische muziek gecreëerd, inspirerende albums gemaakt en daarbij ook nog eens fantastische live-optredens gegeven’, aldus een woordvoerder. bronartikel

Stromae maakt clip in TV-journaal

Het was het nieuws van de dag: de Belgisch-Rwandese zanger Stromae, alias Paul Van Haver, begon halverwege het achtuurnieuws op de Franse zender TF1 ineens het liedje L’enfer te zingen. ‘Fantastisch, geniaal, du jamais vu’: de media en vooral communicatie-experts en reclamelui konden raakten niet uitgepraat over deze ‘stunt’.

Het interview krijgt een bijzondere wending als de presentatrice Stromae vraagt of muziek hem helpt tegen eenzaamheid. Op dat moment zet de zanger overigens goed voorbereid ineens zijn nieuwe single L’enfer (‘de hel’ red.) in. Een nummer over een donkere periode in het leven van de zanger waarin hij onder meer te kampen had met suïcidale gedachten.

Die zwarte periode volgde op het grote succes dat hij vanaf 2013 beleefde met zijn album Racine Carrée. Het succes had fysiek en mentaal grote impact op de muzikant en leidde onder meer tot een burn-out.

Wat bezielde Donald Trump?

Ondanks dat het nog vers in ieders geheugen staat, werden we vandaag bestookt met historische terugblikken op de bestorming van het Capitool, nu nog maar een jaar geleden. Het is nu al geschiedenis.

Witte Huis-foto van Ivanka Trump en haar vader in betere tijden, op 24 April 2017

Een bijzonder detail: Ivanka Trump drong er bij haar vader de dag van de Capitoolbestorming minstens twee keer op aan zijn aanhangers op te roepen te stoppen. Trump zal uiteindelijk een toespraak houden waarin hij zal volhouden dat de verkiezingen waren gemanipuleerd. Volgens een opiniepeiling van de Washington Post wordt die mening door drie op de tien Amerikanen gesteund.

Liz Cheney, de Republikeinse congresvrouw die door velen in haar partij is verbannen omdat ze lid was van de commissie die de rellen onderzocht, zei dat Trump urenlang smeekbeden van bondgenoten om in te grijpen had genegeerd. “We hebben getuigenis uit de eerste hand dat hij in de eetkamer naast het Oval Office naar de aanval zat te kijken. We weten dat leden van zijn staf hem smeekten om op de televisie mensen te vertellen dat ze moesten stoppen.” bronartikel

Een verpletterend debuut

Als een verlaat kerstcadeau mocht ik afgelopen week dan eindelijk het door mij zo begeerde vinyl-album ‘Dýrð Í Dauðaþögn’ van Ásgeir Trausti Einarsson uit Laugarbakki (IJsland) in ontvangst nemen.

Er is heel veel bijzonders aan deze debuutplaat uit 2013 van deze voormalige Arctische rapper. Zo was het zijn 72-jarige vader die alle poëtische teksten voor het album schreef. Ásgeir was ten tijde van de opnames 21 jaar. Het album maakte een verpletterde indruk op de complete IJslandse bevolking.

Thriller
Het is nauwelijks te bevatten, maar één op de tien IJslanders heeft het album ‘Dýrð Í Dauðaþögn’ in de platenkast staan. Even vertaald naar Nederland: dan had van het album ‘Thriller’ van Michael Jackson, het best verkochte muziekalbum aller tijden in ons land (8 x platina=800.000 keer verkocht), tenminste het dubbele aantal exemplaren moeten zijn verkocht om maar in de buurt van deze prestatie te komen.

Landing uil is TikTok-hit

Er gaat tegenwoordig elke dag wel een filmpje ‘viral’ op TikTok, maar deze is toch best wel bijzonder. Daarop is te zien hoe een zogeheten Oehoe-uil komt aanvliegen op de landingsplaats die een best wel moedig meisje voor deze supervlieger gereed houdt.

Ik heb het ook even op moeten zoeken, maar de Oehoe is ná de Blakistons visuil de grootste uil ter wereld. Wat er komt aanvliegen is van een soort die 60 tot 75 centimeter lang is, met een spanwijdte van 160 – 188 centimeter. Hoe imposant dat er uit ziet, is hieronder mooi te zien.

Pagina 1 van 75

Gemaakt met WordPress & Ontwerp: Anders Norén