NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

Het is stil in Nederland

Nederland blijft massaal binnen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Ook in de grote steden in het land zien de straten, pleinen en toeristische attracties er verlaten uit. Verschillende filmmakers grepen deze kans aan om de steden eens van een andere kant te laten zien. Bekijk hier de mooiste beelden.

Renske Derkx filmde de stilte in Den Haag

Op deze pagina vind je ook filmische impressies uit Haarlem, Groningen, Rotterdam, Amsterdam en Arnhem.

Ondertussen in de rest van de wereld

Een geautomatiseerd overlijdensbericht

Het moet niet gekker worden. Kennen jullie nyoooztv? Een – volgens mij – volledig geautomatiseerde nieuwssite die berichten maakt zonder dat er nog maar een journalist aan te pas komt. Zo kreeg ik langs deze weg het bericht binnen over de dood van Bill Withers (81).

Het mag wat warmer. Bill Withers schreef klassiekers die juist nú goed aanvoelen. Ik zeg: ‘Ain′t No Sunshine’ en zijn vrolijkere variant ‘Lovely Day’. Maar het meest van toepassing is zijn ‘Lean on Me’, want dat is waar we op dit moment af en toe wel eens behoefte aan hebben.

Sometimes in our lives we all have pain

We all have sorrow

But if we are wise

We know that there is always tomorrow

Lean on me, when you’re not strong

And I’ll be your friend

I’ll help you carry on

For it wont be long

‘Til I’m gonna need

Somebody to lean on

Dat computerbericht over de dood van Bill Withers doet hem geen recht. Ik zie gelukkig dat 50 jaar, een HALVE EEUW nadat hij ‘Lean on Me’ schreef, datzelfde nummer filmmakers nog steeds blijkt te inspireren.
Gerechtigheid kost nou eenmaal tijd.

Wereldwijde ophokplicht

Je hoort weinig over Litouwen, maar ook daar woedt het coronavirus en geldt een lockdown. Zelfde beeld. Niemand op straat. Iedereen opgehokt thuis. Fotograaf Adas Vasiliauskas zat ineens zonder opdrachten. “Uiteindelijk wist ik dat ik iets interessants moest fotograferen, maar met dit sociale afstandsgedoe is dat een lastige zaak. In eerste instantie dacht ik erover aan om aan te bieden om mensen met een telelens te fotograferen, maar toen herinnerde ik me dat ik een drone had gebruikt in mijn huwelijksfotografie en de drone is natuurlijk een volledig contactloze manier om dingen vast te leggen.”

“Ik schoot een paar van mijn vrienden, de foto′s kregen veel likes en zo ontstond eigenlijk als vanzelf dit project. Ik ben er mee begonnen om mensen de kans te geven hun dag een beetje op te fleuren in deze negatieve coronatijd. Ik geloof dat deze fotos iedereen het gevoel kan geven dat thuis in quarantaine zitten ook best leuk kan zijn.”

Hier nog meer foto’s

Bauhaus: moderner dan ooit

Honderd jaar geleden werd in Weimar, Duitsland, de invloedrijke Bauhaus-opleiding opgericht. Hoewel de academie slechts veertien jaar bestond, ontketende het een designrevolutie waarvan de invloed nog steeds wereldwijd zichtbaar is.

Het was in 1919 dat de Duitse architect Walter Gropius Bauhaus een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten oprichtte. Op de – volledig in Bauhaus-stijl opgetrokken – school in Weimar werden lessen in techniek gecombineerd met lessen kunstinzicht en geschiedenis.

Bauhaus was zijn tijd ver vooruit. De lessen, gegeven door kunstenaars en architecten als Paul Klee, Oskar Schlemmer, Marcel Breuer, Ludwig Mies van der Rohe en Gropius zelf, vertaalden zich in ontwerpen met een zeer duidelijke Bauhaus-handtekening: strak van lijn, eenvoudig van vorm en zeer functioneel. Lees hier het hele artikel

Een actueel gesprek uit 1997

Op een blauwe maandag was ik radiopresentator bij de AVRO. Het is maandag 12 mei 1997 als ik in gesprek ga met een dan nog jonge, gerenommeerde wetenschapper. Een uur lang gaat het over nieuwe virussen die op de loer liggen en dreigen ons leven zuur te gaan maken.

Foto: Rob Bogaerts / Anefo

De viroloog die later na vele tv-optredens uitgroeide tot Bekende Nederland krijgt een provocatieve eerste vraag.
We gaan het zeker ook hebben over allerlei nare ziektes die we hebben overwonnen, maar eerst dit:
Staan we aan de vooravond van een crisis op wereldschaal?
Hij aarzelt geen moment.

Het is inmiddels 23 jaar geleden maar alles wat in dat uur voorbij komt, klinkt actueler dan ooit. Voor wie geïnteresseerd is: Het radio-interview is opgeslagen in het archief van het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

      In gesprek met Ab Osterhaus - AVRO Radio5

Microsoft-oprichter heeft natuurlijk al eerder bewezen over visionaire gaven te beschikken. Hij werd er schathemel rijk mee. Maar dit was aan dovemans oren gericht.

Moderne dans

Autoliefde

Vooropgesteld: Ik weet niets van auto’s. Alles op vier wielen dat me zonder ongemak of onderliggende ergernissen van A naar B brengt is voor mij gelijk.

Hoewel ik ook wel snap dat echte kenners de Chevrolet Corvette uit 1954 een plaats in het museum geven, zoals hieronder in Auburn, Alabama (VS). En begrijp dat hetzelfde automodel popster Prince inspireerde tot het schrijven van één van zijn grote hits. En de makers van DesignYouTrust tot dit foto-eerbetoon.

Corvette c1 1954

 

But it was Saturday night, I guess that makes it all right
And you say, “Baby, have you got enough gas?”, Oh yeah
Little Red Corvette
Baby, you’re much too fast
(Yes, you are)

Inzoomen op Mars

Marsrover Curiosity heeft een ongeëvenaard scherpe foto weten te maken van het oppervlak van Mars. NASA heeft ‘m online gezet. Hij is ruim 2 GB groot en vanwege de vraag ben je wel even bezig met downloaden, maar dan kun je ook tot op de kleinste kiezelsteen op de mysterieuze planeet inzoomen.

Het was een hele operatie om de afbeelding te maken. De Curiosity, die al sinds 2012 over Mars struint, heeft in 6,5 uur verspreid over vier dagen ruim duizend foto’s gemaakt. De beelden zijn gemaakt in de regio Glen Torridon, een gebied op Mount Sharp. Met beeldbewerkingssoftware en maandenlang rekenwerk kwam daar uiteindelijk één grote foto uit tevoorschijn van maar liefst 1,8 miljard pixels. bronbericht

Pagina 1 van 61

& Ontwerp: Anders Norén