Wie ben ik? Vraag het Facebook!

Door een opeenvolging van privacy-schandalen lijkt ook in ons land een einde te komen aan het onbekommerde gebruik van Facebook. Deze week werd bekend dat de Amerikaanse dataslurper ook video′s bewaart die nooit online zijn gezet en door de gebruikers zijn weggegooid. Althans, dat dáchten ze. Facebook zegt in een verklaring dat de zaak nog wordt onderzocht. “We hebben gehoord dat sommige mensen oude video′s zien die niet op hun Facebook-profiel of activiteitenlogboek staan. We zoeken dat nog uit.”

En omdat Facebook handelt in persoonlijke gegevens, blijken de logboeken ook data te bevatten van werkelijk iedereen die je ooit hebt gebeld of een berichtje je hebt gestuurd. Dit meldt CNBC na analyse van gedownloade logboeken. Ook blijken de apps waar je via Facebook mee bent ingelogd veel meer van je te weten, dan je zou kunnen vermoeden. Sommige apps kennen je hele adressenboek en dus al je vrienden. Voor het opslaan en gebruiken van al die data heb je toestemming gegeven telkens als je op ‘akkoord’ drukt aan het einde van een lange tekst met kleine letters. CNBC zegt dat bedrijven toegeven die data ook actief te gebruiken.
PS. Wil je weten wat Facebook van jou weet? Dan kan zo.

Het begon allemaal met het nieuws dat het databedrijf Cambridge Analytica via Facebook de gegevens van 50 miljoen Amerikanen heeft gebruikt. Het bedrijf werd toen geleid door Steve Bannon, die een belangrijke rol speelde in de campagne van Donald Trump. De Facebook-gegevens zijn gebruikt om kiezers voorafgaand aan de presidentsverkiezingen persoonlijk te benaderen. Facebook wist ervan, maar ondernam nauwelijks actie. Het leidde tot de hashtag-actie #deletefacebook, waarmee het bedrijf van Mark Zuckerberg in een week tijd 50 miljard dollar minder waard werd.

John Lennon had hier ook gelopen

Ex-Beatle Paul McCartney was een van de vele prominente aanwezigen die meeliep in een indrukwekkende demonstratie tegen wapenbezit in de Verenigde Staten. Hij sloot zich in New York aan bij het protest.
Bij CNN draaide de ex-Beatle er niet omheen dat zijn aanwezigheid mede is ingegeven door de moord meer dan 36 jaar geleden op zijn collega-bandlid John Lennon in die stad.

“Een van mijn beste vrienden is door wapengeweld om het leven gekomen, niet ver hier vandaan;”, zei McCartney tegen de nieuwszender. ,,Dus dit is belangrijk voor mij”. John Lennon werd op 8 december 1980 doodgeschoten voor het Dakota-gebouw waar hij woonde in New York.

Eigen foto. Gemaakt in Central Park, NY op 5 mei 2012

Klagende Nederlanders

Nederland behoort tot de tien rijkste landen van de wereld, zoals blijkt uit het Global Wealth Report van verzekeraar Allianz. Dat zou toch weinig reden tot klagen mogen geven, maar tevredenheid zit niet zo in de genen van de gemiddelde Nederlander.

Bijna euforisch meldde het Sociaal en Cultureel Planburo dat Nederland voor het eerst in tien jaar weer iets meer optimisten dan pessimisten telt. Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat het met ons land eindelijk een beetje de goede kant op gaat.

“Een sluitende verklaring voor de mentaliteitsomslag kan niet worden gegeven”, meldt Nu.nl. De onderzoekers spreken van een ‘erkenning dat het eigenlijk best goed of in ieder geval niet zo slecht gaat’.

Vrouwenelftal
Ook sociale factoren als de saamhorigheid na de winst van het Nederlands vrouwenelftal worden genoemd als teken dat het goed gaat met Nederland. VVD’ers staan op 1 als het gaat om optimisme en PVV’ers op 1 als het gaat om pessimisme.

Op een roze wolk

Mogelijk heb je al eens kennisgemaakt met de roze wereld van Kitten Kay Sera (53). Deze Amerikaanse heeft van haar afwijking –  een fascinatie voor de kleur roze – een succesvol verdienmodel gemaakt. Al 36 jaar loopt ze élke dag van top tot teen in roze kleding door haar al net zo roze huis. Niet gek dus dat Kitten ‘s werelds ‘pinkest person’ wordt genoemd. Even nog een signaal richting Marianne Thieme en haar PVDD:  Met haar obsessie voor de kleur roze spaart Kitten zelfs haar hond Miss Kisses niet. Het hondje wordt om de paar weken geverfd met een natuurlijke verf van onder andere bietensap.

Op haar zeventiende begon Kittens obsessie met roze. “I gave all my other clothes away. My family thought it was a phase, but I am starting my fourth decade of pink power and am not looking back.” bron

Haar favoriete kleur roze is lichtroze. Ze trekt echter een grens bij fuchsia, want ‘dat heeft te veel rode ondertonen’. Het is overigens niet goedkoop om zo’n roze leven te leiden. Zo vertelt Kitten: “The pinkification of my world is a work in progress and its cost me over a million dollars and counting.” Om met haar hoofd in de roze wolken te kunnen blijven, werkt Kitten als actrice, zangeres en is ze een heuse tv-persoonlijkheid. Daarnaast verhuurt ze haar huis geregeld voor fotoshoots.

De meest moorddadige steden ter wereld

Je hoeft natuurlijk geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te weten dat je voor een onbezorgde vakantie landen als Mexico, Venezuela en Brazilië beter kunt mijden.

Uit een recente rangschikking van de Mexicaanse Citizens’ Council for Public Security, waarin de 50 meest moorddadige steden ter wereld worden opgelijst, blijkt dat de volledige top 12 wordt opgeëist door deze drie landen. 42 van de 50 meest moorddadige steden liggen in Latijns Amerika en de Caraïben, waarbij Brazilië met maarliefst zeventien vermelding het ‘best’ scoort op deze twijfelachtige toplijst. bron

Helemaal van deze tijd: een nepfoto. De foto′s van écht geweld zijn helaas makkelijker te maken dan deze van een demonstratie tegen drugsgeweld op 24 september 2016 in Mexico Stad.

Guitar kids

Als je die grimassen van al die gitaarhelden uit de rockgeschiedenis ziet, dan veronderstellen die ellenlange solo′s bovenmenselijke inspanningen. De volgende beelden halen die suggestie nogal hard onderuit. Een kínd kan het! Nou ja, je moet er wel een beetje talent en aanleg voor hebben natuurlijk. Zoals Ayla (15) demonstreert in de Led Zeppelin-klassieker ‘Since I’ve been loving you‘.

Maar uh, wat te denken van Ben Goldsmith? Twaalf jaar nog maar en hij maakt grote indruk op de mannen van Norman′s Rare Guitars, een muziekwinkel Tarzana, California. De elektrische gitaar is Ben′s favoriete instrument, maar hij speelt ook bas, keyboards en zijn resterende energie kan het ventje achter het drumstel kwijt. Een platencontract heeft ie ook al op zak. Check it out.

Zo verkoopt AGM z′n nieuwe mobieltje

Met anderhalf miljard consumenten is de Chinese markt natuurlijk reuze interessant. Smartphonemaker AGM spaarde kosten noch moeite om z′n nieuwe toestel onder de aandacht te brengen. Met een lange en opvallende televisiecommercial bijvoorbeeld. Die geeft tevens antwoord op de vraag: hebben Chinezen humor?

Het verlaten zwembad

Vorig jaar zomer trof ik op een door iedereen verlaten kampeerterrein in de buurt van Kopenhagen een zwembad aan dat door de vervallen staat waarin het verkeerde zich leende voor een warse fotoserie.
Dit is één van de foto′s uit die reeks:

Abandoned swimming pool (5184×3456 pixels)

En ik ben kennelijk niet de enige met een fascinatie voor dit soort locaties. Zo stuit ik op deze video die dichterbij huis is gemaakt: bij het zwembad van Camping Seveningen. En ook hier is de troosteloosheid zó gevangen dat het tegelijk toch ook weer iets moois krijgt.

De video is door dezelfde Jon van Dijk gemaakt die vorig jaar ook het voormalige zwemparadijs Aqua Plaza op Ameland zo fraai met zijn Canon EOSD700-camera wist vast te leggen.