Vakantie in Den Haag

Waar was ik niet in vakantiemaand augustus? Maar het wordt steeds moeilijker een plek te vinden waar je niet wordt geconfronteerd met de schaduwkant van je eigen activiteit: toerisme.

Amsterdam is verzadigd met rolkoffertjes, bij de Sagrada Familia sta je uren in de rij en probeer deze zomer maar eens gondel te bemachtigen in Venetië! Tijd dus om op zoek te gaan naar rustigere alternatieven. CNN komt met 20 steden die het waard zijn om te bezoeken en (nog) niet gebukt gaan onder de dramatische gevolgen van ‘overtoerisme’.

Er staat zelfs een Nederlandse bestemming in die mondiale Top 20 en dat is nota bene de stad waar ik woon. Daarom ging ik deze zomer niet op vakantie en was ik vandaag bij een hoogzomerse 30°C gewoon in Den Haag. Na tien kilometer fietsen was het strand voor mij alleen. En zag ik dit:

Dit is alleen het centrale deel van de panoramafoto. Klik op de afbeelding voor het totaal.

Brazilië brandt

In het Braziliaanse Amazonegebied zijn alleen al in de afgelopen week 1663 nieuwe branden uitgebroken. Dat heeft het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) bekendgemaakt. Ruim de helft daarvan woedt in het Amazonewoud.

In Brazilië zijn dit jaar bijna 79.000 branden waargenomen. Dat is het grootste aantal sinds 2013. Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid van Jair Bolsonaro. De president heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen.

Eén van de satellieten van NASA vloog in de nacht van 21 op 22 augustus op grote hoogte over Brazilië en stuurde deze foto (klik voor een vergroting) naar moeder Aarde. Voor wie nog gelooft in nepnieuws…

Amazon fire satellite image taken by MODIS.

Geloof je ogen niet

Ik schreef eerder vanaf deze plek over deepfake video’s. Die zijn zodanig digitaal gemanipuleerd dat ze iets kunnen laten zien dat nooit is gebeurd. Lang was de technologie nog onvoldoende om echt indruk te maken, maar dat is in rap tempo aan het veranderen.

Kijk maar eens naar dit recent opgedoken voorbeeld waarin YouTuber Ctrl Shift Face laat zien wat je met die digitale techniek inmiddels kunt uitspoken. Hij heeft een clip waarin Bill Hader Tom Cruise nadoet zo gemanipuleerd dat Hader op dat moment ook echt in Cruise verandert. De beelden zijn zó realistisch dat veel kijkers het eng vinden. Je bént gewaarschuwd.

Levende tekeningen

Nee, geld om een opleiding te volgen was er niet. Het heeft de getalenteerde autodidactische Braziliaan Tullius Heuer er niet van weerhouden om zich te specialiseren in verbazingwekkende digitale kunstwerken die van de pagina lijken te springen.

Tullius combineert zijn potloodkunstsimulaties met echte foto’s. Het leidt tot magische driedimensionale manipulaties waarbij de tekeningen bijna tot leven lijken te komen. Het is fascinerend en griezelig tegelijk.

Heimwee naar Bulgarije

Hou zou het gaan met Rudi Lubbers? Een reporter van NRC spoorde hem op. De oud-bokser heeft zijn intrek genomen in een zorgcentrum aan de rand van Amsterdam. Dat is heel wat comfortabeler in vergelijking met zijn levensomstandigheden van amper een half jaar geleden. Maar wat blijkt: de voormalig bokser heeft heimwee naar Bulgarije.

Lubbers’ Gloriedagen, tijdens een training voor de Olympische_spelen.
Fotograaf: Jack de Nijs / Anefo

Daar leefde hij lange tijd onder erbarmelijke omstandigheden in een wrakke camper met zijn vrouw Ria. Nadat beelden daarvan waren te zien in het programma Andere Tijden Sport kwam een golf van medeleven op gang. Lubbers werd teruggehaald naar Nederland, waar hij tot twee weken geleden bij zijn zoon in huis woonde.

Zijn vrouw heeft Alzheimer en woont in een verpleeghuis op een gesloten afdeling. Dat valt hem zwaar. “Ik mis mijn vrouwtje. Ze zit daar maar te wachten tot ik langskom. Tussen mensen die halfdood in hun stoel hangen. ‘Wat heb ik misdaan’, vraagt ze huilend als ik wegga. ‘Ik wil hier weg. Laten we naar de kermis gaan.” bronbericht

Dit is één van de 1,7 miljard websites

Er zijn op dit moment meer dan 1,7 miljard (!) websites te bekijken, dus dat je voor het lezen van dit bericht op die ene van mij uitkomt is wel heel bijzonder. Hoewel elke dag weer toch ongeveer een slordige zevenhonderd unieke bezoekers jouw voorbeeld volgen, als ik de statistieken mag geloven.

Even wat cijfers:
Op 6 augustus 1991 kwam de eerste website online. Het was de Britse natuurkundige Tim Berners-Lee die bij CERN in Zwitserland die allereerste pagina op het wereldwijde web plaatste.

Tegen het einde van 1992 stond er overigens nog altijd niet meer dan een tiental websites op internet. Pas toen onderzoeksinstituut CERN de www-technologie ineens gratis voor iedereen beschikbaar stelde, nam het aantal websites gestaag toe.

Zo zag een vroege voorloper van deze website er op 13 juli 1998 uit…

Geloof het of niet, maar ik was er ruim twintig jaar geleden (!) met een eigen website al bij. Jaren later, toen de wereld kennismaakte met Google waren er ondertussen zo’n 2,4 miljoen websites.

In minder dan vijftien jaar tijd is dat aantal opgelopen tot de naar schatting 1,71 miljard websites die nu op het world wide web (www) zijn te bekijken.

Infographic: How Many Websites Are There? | Statista Meer infographics vind je op Statista

Trouwen in India


Tarun Khiwal is een van de toonaangevende modefotografen in India. In plaats van westerse trends te volgen, ontwikkelde hij zijn eigen stijl door gebruik te maken van zijn persoonlijke schat aan herinneringen en ervaringen die in zijn eigen land India liggen; anekdotes uit zijn kindertijd, plaatsen die hij ooit heeft bezocht of feesten die hij heeft meegemaakt, kortom de cultuur en tradities die hem tijdens zijn jeugd hebben beïnvloed.


Khiwal is de eerste Indiase fotograaf die is onderscheiden met de Hasselblad Masters Award. Aanleiding voor het onvolprezen designyoutrust om een omvangrijk hoofdstuk te wijden aan Indiase bruidsmode, gefotografeerd door Tarun Khiwal. Het is een feest voor het oog en de redactie kon duidelijk niet kiezen. Daarom bestaat het hoofdstuk ‘Mumbai Stories’ uit niet minder dan 63 (!) oogstrelende foto’s. Waaronder:


Jaden Wesley had haast

Dit is het sprookje van de Amerikaanse Ellonn Smartt. Ze leek een ‘gewone’ vlotte zwangerschap te hebben. Totdat haar vliezen maarliefst vier maanden te vroeg braken. Ze had geen keus en móest wel bevallen van haar baby. Via een keizersnede werd Jaden Wesley Morrow geboren, amper 368 gram op de weegschaal.

For those that give blood, you have no idea how much you really do. Jaden has had to have 14 blood transfusions in his…

Geplaatst door Ellonn Smartt op Zondag 21 juli 2019

In zijn eerste week kreeg het propje baby noodgedwongen niet minder dan veertien bloedtransfusies. Desondanks zijn de ouders van Jaden dolgelukkig. „We praten veel met hem en vertellen dat we hartstikke trots op hem zijn. Zijn armen en tenen bewegen soms en hij probeert al zelfstandig adem te halen. Hij is ons kleine wonder.”

Inzamelactie
Ze zijn op Facebook een inzamelactie begonnen om zo de zorg voor het jongetje in het ziekenhuis te kunnen bekostigen. Op de website worden geregeld updates geplaatst omtrent zijn gezondheid. Er is op dit moment al ruim 5000 dollar opgehaald. bronbericht