Dansen op Greta′s Apocalyps

Je moet wel onder een steen hebben geleefd wil je niks hebben meegekregen van de manier waarop het Zweedse klimaatkind Greta Thunberg op 23 september in New York haar afschuw uitsprak over de manier waarop de huidige wereldleiders met ons milieu omspringen.

Foto: Anders Hellberg

Sindsdien lijkt de wereld verdeeld in twee kampen. Zij die dit vroegwijze klimaatkind op het schild hijsen en zij dit drammertje uit Stockholm via de bekende rioolkanalen van de sociale media het allerergste toewensen: Hoe dúrft ze!
Ondertussen zijn fragmenten uit de speech van Thunberg supergewild als samples voor de meest uiteenlopende muziek: van dance tot death metal. De Brit Norman Cook – beter bekend als ‘Fatboy Slim’ was de eerste die haar woorden over een doemwereld voorzag van een passende ondergrond vol opzwepende big beats en het op YouTube plaatste.

Daarna was het hek van de dam en volgde betere voorbeelden als de remix die Theo Rio er van heeft gemaakt:

      How Dare You (Extended Dance Version) - Greta Thunberg

Het Italiaanse antwoord van Marracash & Cosmo:

      Lo stomaco (Right here right now) - Marracash & Cosmo


En tot slot uit Zweden zelf: Death metal past natuurlijk beter bij de onheiltijding die Thunberg schetst. 

      SDM: How Dare You - Swedish Death Metal

Mijn eigen 100 jaar Radio

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat er afgelopen week veel is stilgestaan bij de allereerste radio omroepuitzending van ons land. Die was te horen op 6 november 1919 en verantwoordelijk daarvoor was Hanso Idzerda. Omdat deze historische uitzending vanuit Den Haag kwam, mocht ik een expositie samenstellen die momenteel is te zien in het stadhuis.

Bouw van de tentoonstelling ‘Idzerda & daarna, een Haags verhaal’ in volle gang…

Daarna overigens ook nog twee weken te zien in het voormalige museum voor communicatie aan de Zeestraat, dat tegenwoordig ‘Beeld en Geluid Den Haag’ heet. Van 18 t/m 29 november a.s.

18 juli 1956: Vader en moeder met verloofde Daan de Groot bij radio. Foto: Wim van Rossem, Anefo. (Nationaal Archief, CC0)

Bidden voor Trump

Het is by far de meest vreemde nieuwsfoto die de laatste weken is gemaakt. In dit geval van Witte Huis-fotografe Joyce Boghosian. Rechts van de geadoreerde Amerikaanse president zie je televisiepredikante Paula White-Cain. Zij is de nieuwe spirituele stafmedewerker van het Witte Huis. President Trump lijkt door de benoeming van Paula White de banden te willen aanhalen met de conservatieve christenen, schrijft NRC Handelsblad. Een passage uit dat lezenswaardige artikel:

White is geen nieuweling in de politieke omgeving van de president. Zij sprak de zegen uit bij Trumps inauguratie in 2017. In een van haar bijeenkomsten hield ze haar gehoor voor dat de grond van het Witte Huis „geheiligd” was door haar aanwezigheid. Ze vergeleek Trump met een koning en met God: „Nee zeggen tegen Trump is net zoiets als nee zeggen tegen God.” Vorige week was White op het Witte Huis met een reeks andere christelijke leiders om voor en met de president te bidden.

Nederland in 100 seconden

Hoe beschrijf je Nederland? Het is beter om die vraag te laten beantwoorden door iemand van buitenaf. Daniel Raven-Ellison brengt ons land met een bijzondere film in beeld. Elke seconde in deze video is één procent van ons land en in 100 seconden heb je dan precies gezien hoe Holland er (van bovenaf) uit ziet.

Nepnieuws regeert pensioendiscussie

Als we een recent persbericht van 50Plus is ‘de bodem in zicht’ voor onze gepensioneerden en heeft bijna de helft te weinig geld voor de dagelijkse boodschappen. En dat is raar. Uit internationaal onderzoek komt namelijk naar voren dat Nederland het allerbeste pensioenstelsel ter wereld heeft. Net als vorig jaar trouwens. Wat is waar?

Mercer heeft de pensioenstelsels van 37 landen onderzocht. In die landen samen woont bijna twee derde van de wereldbevolking. Samen met Denemarken is Nederland het enige land ter wereld dat de 'A' waardering krijgt voor de financiële stabiliteit die het stelsel biedt na de pensionering. Om die reden wordt door internationale wetenschappers met verbazing gereageerd op het afnemende vertrouwen bij de Nederlandse bevolking in het eigen pensioenstelsel.

Veel landen hebben net als Nederland met een steeds ouder wordende bevolking te maken. Volgens de Verenigde Naties heeft in 2070 een vijfde van de wereldbevolking de gepensioneerde leeftijd bereikt. Nu is dat nog maar negen procent.

Lees en download hier alles over de Pension Index 2019 van Mercer

De laatste grap van Shay Bradley

Nee, er zijn leukere dingen te bedenken dan een begrafenis. Tenzij de overledene kort voor zijn dood heeft nagedacht over zijn laatste goeie grap.

Terwijl de rouwende nabestaanden zich verzamelen rond het vers gegraven graf van Shay Bradley klinkt plotseling vanuit de diepte zijn stem: ‘Hallo! Laat me eruit!’


Volgens zijn dochter wilde Shay zijn vrienden bij zijn afscheid nog één keer laten lachen en dat is gelukt. Op de video – die viraal ging op internet – zie je dat aanvankelijk nog een deel van de rouwende menigte blijft hangen in tranen en verdriet omdat dat nou eenmaal zo hoort. Totdat iedereen begint te proesten van het lachen.

Grappenmaker Bradley overleed op 8 oktober van dit jaar. Volgens de familie is hij ondanks zijn ziekte nooit zijn gevoel voor humor verloren.

Bekend en onbekend in Zwart-Wit

Soms is het een beetje onduidelijk wat de gezamenlijke noemer voor een serie op ‘Design You Trust’ is, maar in dit geval wordt deze galerij ingeleid met de omschrijving dat het om zwart-wit foto′s van bekende en onbekende mensen gaat die op de één of andere manier geschiedenis hebben geschreven.

80 Wonderful Black And White Photographs Of The Famous (And Not So Famous) People Who Have Left Their Mark On History

De Cubaanse president Fidel Castro schudt de Amerikaanse vice-president Richard Nixon de hand tijdens een persconferentie in Washington. (Keystone/Getty Images). 1959


Portret van actrice Elsie Randolph (1905–1982) die schitterde in “Stand Up and Sing” in het Hippodrome Theatre, Londen. (Sasha/Getty Images). 1931


De Amerikaanse filmster Van Johnson laat op straat even snel zijn schoenen poetsen. (Harold Clements/Express/Getty Images). 1950


De in België geboren Amerikaanse actrice Audrey Hepburn (1929–1993). Hier gefotografeerd in Richmond Park. (Bert Hardy/Picture Post/Getty Images). 1950

Halve eeuw platenverkoop in beeld

The Beatles, Elvis Presley en Simon & Garfunkel. Het is deze top drie waarmee dit prachtige overzicht van de platenverkoop sinds 1969 begint. Zie op het YouTube-kanaal ‘Data is Beautiful‘ hoe onze smaak door de jaren heen verandert. Hoe daarna The Eagles op kop gaan, de Bee Gees en Abba. Waarna stilaan het tijdperk van Michael Jackson en Madonna aanbreekt.

Vanaf 2010 domineren Rihanna, Eminem en Lady Gaga. Ed Sheeran en Drake zijn in deze tijd de best verkopende artiesten. In deze video gaat het om meest verkochte platen per jaar wereldwijd. Hoewel er niet veel gebeurt is het steeds verspringende lijstje fascinerend om te bekijken.