NasNico

It's in Dutch and about SOUND & VISION

‘Wangedrag’ DWDD in beeld

Sticky bericht

Er gaat momenteel een filmpje viraal van een ‘boze’ Matthijs van Nieuwkerk tijdens een repetitie, voorafgaand aan een uitzending van De Wereld Draait Door. Het is kennelijk bedoeld als ‘bewijs’ van het grensoverschrijdende gedrag waaraan de gevallen ster-presentator zich schuldig zou hebben gemaakt.

Fragment uit de documentaire ‘Aan tafel: Achter de schermen van De Wereld Draait Door’ (2015)

Zonder de ernst van de beschuldigingen in twijfel te willen trekken – ik ben er geen getuige van geweest – vind ik de beelden helemaal niet zo bijzonder. Je ziet een enigszins geïrriteerde Van Nieuwkerk omdat nog niet helemaal duidelijk is wat hij straks op live televisie moet gaan vertellen.
Het zijn ook helemaal geen beelden die na het verschijnen van het rapport-Van Rijn door slachtoffers plots zijn ‘gelekt’ naar de sociale media. TV-kijkers met een goed geheugen zullen de repetitie-scenes nog kennen uit de in 2015 uitgezonden documentaire ‘Aan Tafel: Achter de schermen van De Wereld Draait Door’. Sowieso aardig om – met de kennis van nu – nog eens terug te kijken.

Superwolven bij Tjernobyl

Wolven die rondzwerven in de ’verboden zone’ rond de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl lijken immuun te zijn voor de verhoogde radioactieve straling. Bizar genoeg is het een ontdekking die belangrijk kan zijn in de strijd tegen kanker.

Foto: USFWS Headquarters – Public Domain Mark 1.0.

Voor dieren is de verboden zone duidelijk niet onbewoonbaar, want er leven in het gebied rond de ontplofte kernreactor heel wat wilde zwijnen, herten, elanden en wolven. Over die laatste soort heeft de Amerikaanse biologe Cara Love een opmerkelijke ontdekking gedaan: de wolven die leven in de buurt van Tsjernobyl zijn zodanig geëvolueerd dat ze kunnen overleven in de zwaar radioactieve omgeving.

Chernobyl Exclusion Zone. Foto: Jorge Franganillo

In de zone waar de wolven zich bevinden, is er een radioactieve straling van 11,28 millirem. Dat is ongeveer zes keer meer dan de menselijke veiligheidslimiet. Omdat de wolven al enkele generaties in het gebied leven, hebben hun genen zich aangepast aan de omstandigheden. Volgens Love hebben de dieren een immuunsysteem vergelijkbaar met dat van kankerpatiënten die een bestraling ondergaan.

Helaas is Love met haar team de laatste jaren niet meer in de ’verboden zone’ van Tsjernobyl geraakt. Eerst was het coronavirus de spelbreker, daarna brak de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uit. Of ze ooit nog terugkeert naar Tsjernobyl is niet bekend. complete artikel

Ook Yves was met Lhasa

Ze maakte in haar veel te korte leven maar drie (legendarische) platen. Sinds haar dood buitelen op Facebook steeds meer vroege intimi op die ooit met haar op het toneel stonden.

Before La Llorona came out, Lhasa performed with Yves Desrosiers in bars up and down St Denis street and all around Montreal. They performed covers of old Spanish songs, jazz standards, and the beginnings of Lhasa and Yves’ first original compositions. Here is a flyer from one of those early shows.

Facebook

Introducing: Ethel Cain

Medio vorig jaar bekende ik vanaf deze plek vol schaamte dat ik het verpletterende album-debuut ‘Preacher’s Daughter‘ van Hayden Silas Anhedönia in 2023 compleet had gemist. Sindsdien heb ik het hele internet afgeschuimd op zoek naar elke snipper muziek van haar.

Hayden – beter bekend als Ethel Cain – groeide op als kind van een diaken in een Amerikaans stadje. Buiten kerkelijke kringen mocht ze naar eigen zeggen ‘niets kennen’. In haar tienerjaren besefte ze dat ze een transgender vrouw is. Het behoeft helaas geen uitleg dat ze hierbij op weinig steun vanuit haar omgeving kon rekenen. “Het was ik versus mijn hele stadje”, zei ze er later over in een interview. Toen ze zestien was verliet ze de kerk.

Op die ervaringen is haar muziek gestoeld, al vertelt ze haar verhaal niet als zichzelf: Ethel Cain is een personage. Op Preacher’s Daughter stelt Cain zich voor als een meisje dat van huis wegrent en in de armen van een psychopaat belandt.

If I were a carpenter

Deze prachtige cover van ‘If I were a carpenter’, hier gezongen door Robert (‘Led Zeppelin’) Plant – kende ik nog niet.
Tim Hardin schreef het volgens Wikipedia ‘ergens in de jaren zestig’ van de vorige eeuw. Pas nadat The Four Tops er een hit mee scoorden werd het nummer stilaan een ‘evergreen’.

Mooi is ook deze versie van de Zweedse troubadour Cornelis Vreeswijk.

Queen spot met wetenschap

Sinds mensenheugenis staat Bohemian Rhapsody van Queen stijf bovenaan in de Top 2000. Wetenschappelijk gezien is dat een raadsel, stelt de muziekwetenschapper John Ashley Burgoyne.

Burgoyne doet onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar wat liedjes aantrekkelijk maakt. Naar aanleiding van experimenten met bekende popnummers stelde hij vier regels op voor wat een catchy liedje catchy maakt. Die berusten allemaal op melodie: aspecten zoals ritme, klankkleur en harmonie bleken relatief onbelangrijk voor de aanstekelijkheid van een liedje.

En laat Bohemian Rhapsody van Queen nu net aan niet één van die regels voldoen. Burgoyne: ‘Het is echt een uitschieter.’ Het nummer kent geen herkenbaar refrein, bestaat uit meerdere op zichzelf staande delen, en de toonhoogte varieert van heel hoog (‘Scaramouche!’) tot heel laag (‘Thunderbolts and lightning…’). Toch kiezen Nederlanders al jaren massaal voor het experimentele rocknummer.

Waarom? Musicoloog Burgoyne staat voor een raadsel: ‘Ik wou dat ik het wist!’ Een mogelijke verklaring ligt volgens Burgoyne in de vraagstelling bij de Top 2000. De lijst draait namelijk om de beste muziek, en dat komt niet altijd overeen met de meest herkenbare of aanstekelijke muziek. ‘Neem bijvoorbeeld de Macarena. Iedereen kent het, je kunt meteen meezingen. Toch staat het nummer niet in de lijst.’ complete artikel

In zijn podcast ‘Ondertussen in de Kosmos’ gaat Burgoyne uitvoerig in op het wetenschappelijk onverklaarbare succes van de Bohemian Rhapsody.

Spinvis concert verzet

Het is een excuusliedje voor een concert van Spinvis in het Amsterdamse Carré dat eind 2022 gepland stond, maar niet door ging. En werd verplaatst naar… begin 2024. Voor de volhouders. Erik de Jong toonde begrip voor de teleurstelling bij de fans en dat leidde natuurlijk weer tot een liedje.

TikTok herenigt tweelingen

Er is terecht veel kritiek en bezorgdheid over hoe de sociale media steeds dieper binnendringen in ons leven. Maar sprookjes zijn er ook. Amy en Ano Khvitia werden in 2002 in Georgië geboren, maar gestolen van hun moeder en verkocht op een illegale markt voor kinderadoptie die banden heeft met de georganiseerde misdaad.

Amy herkende haar zus toen ze te zien was in een aflevering van Georgia’s Got Talent. Ano kreeg argwaan toen een vriend haar een TikTok-video van Amy stuurde en ze merkte dat ze op elkaar leken. Ze vonden elkaar met behulp van Facebook.

Nadat ze hadden afgesproken om elkaar te ontmoeten op een metrostation in Tbilisi, vertelde Amy aan de BBC: “Het was alsof ze in een spiegel keken, exact hetzelfde gezicht, exact dezelfde stem. Ik ben haar en zij is ik.”

“Ik hou niet van knuffels, maar ik omhelsde haar,” voegde Ano eraan toe.

Bronartikel:
Twins separated and sold as babies reunited after one saw the other on TikTok

Pagina 1 van 92

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén