Nachtelijk Japan in 8K-beeld

Inmiddels zijn we verwend en gewend geraakt aan de superscherpe 4K beelden op TV, Netflix en internet. Maar de techniek is alweer verder. Zo zijn er alweer camera′s in de handel waarmee je in 8K kunt opnemen, zodat je het beeld ook bijna kunt rúiken. De RED Monstro is zon camera. Nog wel een beetje aan de prijs – je moet er ongeveer 50.000 euro voor neertellen – maar daar kun je dan ook wel mee voor de dag komen. Kijk eens hier:

Een Amerikaan in Moskou

De Amerikaanse professor Thomas Hammond vertelt zijn studenten aan de universiteit van Virginia het één en ander over de geschiedenis van Rusland en de USSR. Hoogtepunt van zijn colleges zijn steevast de momenten dat hij foto′s laat zien uit de jaren vijftig, zestig en zeventig toen hij de Sovjet Unie meermalen bezocht en dat nog een verborgen wereld was.


Ook buiten het leslokaal zijn de foto′s van professor Hammond gewild. Zo publiceerde National Geographic Magazine ooit zijn materiaal in een artikel uit 1966: “Een eerste blik op de Sovjet-Unie – een Amerikaan in Moskou”. De professor was niet terughoudend op plekken waar de Russen zelf hun camera’tain’tniet snel op zouden richten, wat het fotomateriaal alleen maar waardevoller maakt.

Atmospheric Retro Images Of The USSR As Photographed By American Professor Thomas T. Hammond

Chernobyl 33 jaar later

Na het bekijken van de beklemmende HBO serie over de grootste kernramp uit de geschiedenis ben je toch nieuwsgierig hoe het gebied er 33 jaar later bij ligt. De beste, maar onveiligste manier om daar achter te komen is om er zelf een kijkje te gaan nemen. En afgaand op de populariteit van allerhande foto-safari′s zijn er steeds meer mensen te vinden die voor deze optie kiezen.

Toch maar niet. Een gezonder alternatief is het bezoeken van het YouTube-kanaal Abandoned Explorer van Neil Ansell uit het Engelse Weymouth. Daar doet hij op journalistieke wijze verslag van zijn bezoek aan allerlei verlaten plekken. Begin dit jaar was hij in het gebied in de Oekraïne waar op een noodlottige nacht in 1986 een kerncentrale ontplofte. Dit leidde tot een wat ongelijksoortige, maar daardoor niet minder boeiende zevendelige serie. Hier deel 1:

Hier en daar een beetje druk

De VN verwacht dat er rond het jaar 2100 zo’n 10,9 miljard mensen op aarde wonen. Om aandacht te vragen voor de problemen die worden veroorzaakt door overbevolking ‘vieren’ we sinds 1989 op 11 juli World Population Day. Daar horen cijfers bij.

In 1987 passeerde de wereldbevolking de grens van 5 miljard. Inmiddels staat de teller al op bijna 8 miljard. Azië is het werelddeel met verreweg de meeste mensen. De Aziatische bevolking piekt naar verwachting in 2070. Dan wonen alleen daar al 5,27 miljard mensen.

Hoe druk het hier ook lijkt; Europa blijft daar ver bij achter. De Europese bevolkingspiek wordt rond 2060 verwacht, maar met 689 miljoen Europese bewoners blijft ons werelddeel ver achter bij al dat Aziatisch demografische geweld. Afrika is bezig met een imponerende inhaalslag en zal op de nóg langere termijn naar verwachting meer inwoners tellen dan Azië.
De stand van zaken nu:

Infographic: The Most Populous Nations on Earth | Statista Meer statistieken op Statista

Gaan bossen onze planeet redden?

Is het zo simpel? Door alle bossen die we hebben gekapt terug te planten beteugelen we de broeikasgassen die bezig zijn onze planeet langzaam op te koken, stellen Zwitserse onderzoekers. En opgewekt voegen ze daar nog aan toe dat er genoeg ruimte voor die aanplant is. Onze planeet beschikt nog over een oppervlak dat groter is dan China om bossen te herbergen.

Alles bij elkaar is zo’n bomenoffensief genoeg om liefst 205 miljard ton koolstof in op te slaan, blijkt uit de rekensommen – bomen zetten immers CO2 om in materie en zuurstof. Dat is tweederde van de ongeveer 300 miljard ton CO2 die de mens sinds de industriële revolutie heeft uitgestoten.

open in nieuw venster

‘Het duurt tientallen jaren voordat bossen volgroeid zijn’, zegt Crowther in een toelichting. ‘Maar als we nu in actie komen, kan dit het CO2 in de dampkring met een kwart verminderen, tot een niveau dat we al haast een eeuw niet meer hebben gehad.’

Vierduizend jaar landjepik

Het huidige Nederland is door de eeuwen heen voortdurend overlopen. Laatstelijk door Duitsers. De Fransen, Spanjaarden en Romeinen gingen hen voor. Wie niet meer dan acht minuten wil uittrekken om de occupatie van ons land gedurende de afgelopen vierduizend jaar (!) letterlijk in kaart gebracht te zien, wordt hieronder op de wenken bediend. Ik zeg: respect voor de Friezen!

Mijmeren op Jills veranda

Denk nou niet dat door het succes van John de Mol dat álle succesvolle TV-formats in Nederland bedacht zijn. Zo is het prima toeven op de veranda van Ilse Delange (AVROTROS) en hoe Amerikaans het origineel ook oogt, het concept ‘Jills Veranda’ is bedacht voor de Zweedse televisie.

The way it will be (Live @ Jills veranda)

En zoals altijd zijn de beste ideeën ergerniswekkend simpel. Een man en vrouw met gitaar die elkaar aanvoelen en wiens stemmen prachtig in elkaar overvloeien. Zie hier een voorbeeld uit de originele Zweedse reeks.
Meer is er niet nodig voor kippenvel.

IJsland heeft genoeg van toeristen

Tien jaar geleden was ik er voor het eerst. Daarvoor en sindsdien bezocht ik geen land spectaculairder dan IJsland. Maar met inmiddels meer dan 10 miljoen foto’s op Instagram is de lokale bevolking van het recent ontdekte vakantieland het zat. De IJslanders hebben schoon genoeg van alle jongeren die de regels aan hun laars lappen ter meerdere eer en glorie van een kiekje op hun Instagram-account.


Eerder deze maand kreeg een toerist een golf van kritiek over zich heen toen hij met zijn huurauto vast kwam te zitten in een onbegaanbaar stuk land, waar hij helemaal niet mocht komen. De politie moest hem komen redden en schreef er over op Facebook. De IJslanders uitten massaal hun verontwaardiging over het incident. Off-road rijden is streng verboden in het land, omdat het de natuur en de dieren zou kunnen schaden.


Er zijn zelfs meerdere social media-pagina’s gewijd aan asociaal gedrag van Instagrammers. Daarop zijn plaatjes te zien van toeristen die dronken achter het stuur stappen, mensen die op gletsjers gaan zitten, over het mos lopen, met drones over paarden vliegen en op plaatsen komen waar ze niet mogen komen. Hier het complete verhaal.

Hoe rustig, stil en leeg was het nog in 2009. Zie mijn instagram foto uit 2009. Ter geruststelling: bij het maken van deze foto is geen grasspriet geplet. Ik maakte ‘m vanaf een IJslandse openbare weg.