Het was buiten guur en donker en in de Lutherse Kerk in Den Haag brandde licht. Het voelde als een kerstavond bij het concert van het pianoduo Gwylim Janssens & Lestari Scholtes, waarmee ze met hun uitvoering van zijn legendarische Canto Ostinato een eerbetoon brachten aan de Nederlandse componist Simeon ten Holt, die dit jaar 100 jaar zou zijn geworden.

Eigen foto

Canto Ostinato staat bekend om de meditatieve en ontspannen sfeer, maar ook om de spannende uitvoeringen die nooit hetzelfde zijn. Het is een muziekstuk dat bestaat uit meer dan 200 verschillende secties met verschillende variaties, bedoeld voor één of meerdere piano’s. Iedere sectie en variatie kan naar willekeur worden gespeeld en herhaald. De musici bepalen tijdens het concert hoe en wanneer ze variëren.

Ten Holt werd op 24 januari 1923 geboren in Bergen, Noord-Holland en overleed op 25 november 2012 in Alkmaar. Zijn hypnotiserende en minimalistische Canto Ostinato is zijn meest bekende en geliefde werk geworden. –complete artikel

Publiciteitsfoto van Gwylim Janssens en Lestari Scholtes

De opvoering in de Lutherse Kerk was uitverkocht, maar het betekent dat circa 17,8 miljoen Nederlanders deze avond misten. Ter compensatie:

Pianoduo Festival Amsterdam 2020 in De Duif.