Na alle opwinding in New York, was de eerste avond terug in Den Haag opnieuw gelijk weer onverwacht opwindend. Aanstichtster was de Malinese Fatoumata Diawara, die een concert gaf in Korzo.

Op haar negentiende vluchtte ze naar Parijs omdat ze niet uitgehuwelijkt wenste te worden. Op dat moment was Fatoumata al een bekende filmster in Mali.
In de Franse hoofdstad sloot ze zich als danseres aan bij een theatergezelschap. Vorig jaar debuteerde multi-talent Diawara verrassend als zangeres met de prachtplaat ‘Fatou’.

Net zoals bij haar grote mentor Oumou Sangare sluit haar muziek aan bij de Wassoulou traditie, maar ze neemt er wat meer afstand van, en je hoort ook jazz- en bluesinvloeden. In Engeland werd Fatou uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar in de categorie wereldmuziek.

Dansorgie
In Korzo probeerde ik wat te filmen tijdens het rustige gedeelte van het concert, dat zou uitmonden in een losgeslagen dansorgie. Ik postte mijn registratie van ‘Sowa’ op YouTube.
Aangezien ik zo ongeveer alle social media-accounts heb opgezegd is die film niet meer te bekijken, maar wel deze uit hetzelfde concert: