Eigenlijk draaide het die zomerdag in 1981 in het Haagse Zuiderpark maar om één groep: Tuxedomoon, vertelt Erik de Boer – die er bij was – in het AD. Het optreden van Depeche Mode trok destijds nauwelijks aandacht. ,,Voor mij waren dat wat tienerjongens uit Engeland met wat eenvoudige synthesizers”, zegt De Boer.

Depeche Mode was het jaar daarvoor opgericht en had na zijn plaatdebuut net zijn eerste hit op zak in Engeland. De groep bestaat nog steeds en groeide wereldwijd uit tot een stadion-act met in totaal honderd miljoen verkochte albums. Tot de bekendste hits horen People Are People, Enjoy The Silence en Just Can’t Get Enough.

Het optreden in het Zuiderpark betekende het eerste buitenlandse concert voor de band. In een documentaire uit 2008 vertelde bandlid Martin Gore dat de groep was voorgehouden dat ze in het Zuiderpark zouden optreden op een festival voor 30.000 mensen. Waarschijnlijk waren ze op het verkeerde been gezet door festival Parkpop, waar een paar weken daarvoor destijds illustere bands als Killing Joke, D.A.F. en The Beat aantraden.

Hoe anders was het op 15 juli toen volgens schattingen niet meer dan 300 muziekliefhebbers de weg naar het veel te grote Zuiderpark wisten te vinden voor het Europese concertdebuut van Depeche Mode. Het hele concert staat in audio op YouTube. En dat klinkt zo: