Archeologen hebben in Egypte een stad met drie paleizen uit de tijd van de farao′s blootgelegd. De stad, waarschijnlijk de grootste van het oude Egypte, lag eeuwen ongezien onder het zand in de buurt van Luxor, niet ver van de beroemde Vallei der Koningen. Veel gebouwen en voorwerpen hebben de tand des tijds relatief goed doorstaan. De stad werd meer dan 3400 jaar geleden gebouwd tijdens de heerschappij van de machtige farao Amenhotep III.

Eerdere opgraving in de buurt van de nieuwe vindplaats.
©
Kyera Giannini (gebruikt met toestemming)

De opgravingen begonnen in september bij een zoektocht naar een tempel. Al snel werden in alle windrichtingen bakstenen constructies met bijna complete muren en kamers vol bijzonderheden ontdekt. Behalve dagelijkse gebruiksvoorwerpen als potten en ovens werden (delen van) standbeelden, ringen en scarabeeën gevonden.

,,De ontdekking van deze verloren stad is de op een na belangrijkste archeologische vondst sinds het graf van Toetanchamon”, zegt hoogleraar Egyptologie Betsy Brian van de Amerikaanse Johns Hopkins University in een enthousiaste eerste reactie. bronartikel