De kandidaten voor een liedjeswedstrijd in de VS hadden hun inzendingen allemaal zoals voorgeschreven met een videolink gepost op YouTube. Dat was de veruit oudste deelnemer Fred Stobaugh (96) iets te ingewikkeld. Hij deed zijn bijdrage in een grote bruine enveloppe op de post. Daarin zat de tekst van zijn liefdesliedje, een ode aan zijn onlangs overleden echtgenote Lorraine.

fredstobaugh3

In 1938 had Fred Stobaugh, uit Illinois, haar leren kennen. Twee jaar later zetten ze de grote stap: een huwelijk dat 73 jaar zou duren. Lorraine was 91 jaar toen ze in april jongstleden overleed.

Nog vol van rouw doopte Fred zijn pen in zijn tranen en stuurde zijn tekst naar de Green Shoes Studios voor de singer-songwriterwedstrijd. “Ik ben geen muzikant en zingen kan ik ook al niet. Ik zou de mensen alleen maar de stuipen op het lijf jagen”, schreef Fred in zijn brief. De organisatoren waren zo onder de indruk dat ze besloten het eerbetoon van hun oudste deelnemer aan zijn overleden vrouw door professionele muzikanten op muziek te laten zetten.

Een video met het uitzonderlijke verhaal van Fred Stobaugh op YouTube ging deze maand helemaal viral op internet. ‘Oh Lorraine’ werd massaal gedownload via iTunes en belandde zo zelfs in de Amerikaanse hitparade. Fred begrijpt er allemaal niks meer van, maar mooi vind ie het wel.