De Amerikaanse nieuwszender CNN stelt jaarlijks een Top 10 samen van de geweldigste fietssteden ter wereld. Je zou verwachten dat Nederlandse steden dat overzicht domineren, zoals schaatsers dat doen op alle mondiale afstanden, maar dat valt vies tegen.

De enige Top 10-notering die CNN als geweldige fietsstad uitdeelt gaat naar… Utrecht. Die stad mag zich volgens het juryrapport meten met onder meer Kopenhagen, Antwerpen, Melbourne, San Francisco en Tel Aviv

Foto van Tom Jutte, gemaakt op de Maartensbrug in Utrecht.

„Utrecht heeft een nummer 1-positie behaald op de Global Bicycle Cities Index en heeft tal van eigen parken, grachten, musea en historische gebouwen te bieden. En het is allemaal verbonden door fietspaden”, is de nieuwspagina lyrisch.

„De overzichtelijke stad met zo’n 362.000 inwoners had in 2021 420 kilometer aan fietspaden. Ook beweert ze ‘s werelds grootste fietsenstalling bij het Centraal Station te hebben, met plaats voor 12.500 fietsen”, gaan de Amerikanen verder met hun lovende woorden. Overigens is de Fietsersbond een andere mening toebedeeld. Die koos vorig jaar Zoetermeer uit als beste grote fietsgemeente van Nederland.