Carnaval in Breda. Foto: Pxfuel

Op de laatste dag van 2019 heeft ProMed, een wereldwijde mailservice over ongebruikelijke besmettingen, maar drie uitbraken te melden. Een koe in de Amerikaanse staat Montana heeft de bacteriële ziekte brucellose. In de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa zijn twee nieuwe patiënten met polio. En in de Chinese provinciestad Wuhan liggen 27 patiënten in het ziekenhuis met een onverklaarbare longontsteking. Allemaal bezochten ze dezelfde voedselmarkt. Met zeven gaat het heel slecht.

Even in de gaten houden, denkt viroloog Marion Koopmans. Misschien is het vogelgriep, zoals vaker voorkomt op Chinese voedselmarkten. Voor de zekerheid stuurt ze collega’s bij de WHO een mail: „Are you on this?

Hoe nederland de controle verloor

Zo begint de zogenoemde ‘longread’ van NRC Handelsblad waarin de corona-uitbraak bijna van dag tot dag wordt beschreven. Daaruit blijkt dat ook Nederland het nieuwe coronavirus dat eind vorig jaar opdook in China schromelijk onderschatte. De illusie dat ons land goed voorbereid was leidde tot inschattingsfouten en fatale blinde vlekken, blijkt uit een doorwrochte reconstructie van NRC.

Het is niet alleen een longread – je moet er echt even voor gaan zitten – maar ook een must-read. Hier te vinden.