Artiesten die succes hebben en waarmee het later slecht gaat. Waarmee het niet goed afloopt. Drugs, drank, foute managers – het is een bekend verhaal in de popmuziek. Ook Soeur Sourire, of Jeannine Dekkers, zoals ze eigenlijk heette, wachtte dit lot.

Jeannine trad op betrekkelijk jonge leeftijd het Dominicanenklooster in, (ze was 26 jaar), in Fichermont, Belgie. Jeanine had een talent, ze speelde gitaar, componeerde liedjes en ze zong. Eén van die liedjes was Dominique. Dat werd in 1963 opgepikt door een platenmaatschappij en op single uitgebracht. Het Franstalige nummer werd zelfs een nummer 1 in Amerika (!), de zingende non. Onwaarschijnlijk maar waar.

Soeur Sourire schilderde ook en probeerde via exposities haar werk te verkopen, maar dat was geen succes. En dan waren er nog financiële  problemen. De belasting wilde geld van haar. En de advocaat die haar geld had beheerd, had dat slecht gedaan. ‘De glimlachende zuster’ zat aan de grond. Samen met haar vriendin pleegde ze in 1985 zelfmoord.

Het graf van Jeanne Deckers (Soeur Sourire) op de begraafplaats in het Belgische Wavre.
De foto is gemaakt op 18 februari 2009 en vrij van auteursrechten.

Hier het complete verhaal