Benzinepompen waren vroeger nog wel eens architectonische pareltjes, zoals een Caltex-station dat ooit een van de best lopende tankstations in Nederland was. Na decennia leegstand en verval is de pomp in het Limburgse Withuis door een maatschappelijke vastgoed-organisatie gekocht om in oude luister te worden hersteld.

Garage Van der Cruijs. Gefotografeerd in 2015 door © Marian Smeets

Het tankstation met een fraaie luifel ligt aan de voormalige rijksweg tussen Maastricht en het Belgische Visé. Het werd in 1953 gebouwd naar een ontwerp van architect Ben Schinkel. Het bestaat uit een tankplaats, twee garages met smeerkuilen en een kantoortje. Na de buitengebruikstelling in 1983 is het gebruikt als opslagplaats; inmiddels staat het jaren al leeg.

Vanuit cultuurhistorisch oogpunt is de waarde van het station heel hoog. Dit was de poort naar Nederland vanuit België”, zegt Roel Slabbers van het Maastrichtse ontwerp- en onderzoeksbureau De Nieuwe Context.
Dat bureau maakte een schets voor de restauratie van het pand, maar kwam ook met andere scenario’s. De Telegraaf wijdde er dit artikel aan.

Zie ook fotoserie Marian Smeets op Flickr: Abandoned Gas Station