Wisten jullie dat na ‘Yesterday’ van The Beatles ‘The Girl from Ipanema’ het meest gecoverde lied ter wereld is? Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van die zwoele bossa-nova evergreen ging journalist Thomas Vinciguerra van de Wall Street Journal op onderzoek uit. En hij ontdekte dat het meisje van Ipanema echt bestaat! Haar naam: Heloísa Eneida Menezes Pinto. 

Componist Antônio Carlos Jobim herinnert zich dat hij vijftig jaar geleden met de dichter Vinícius de Moraes in Veloso (een strandcafé) zat, op zoek naar inspiratie. Daar kwam ook wel eens de toen 16-jarige Heloísa langs, die niet alleen vanwege haar lengte opviel, maar ook vanwege haar lange haar en groene ogen. Op weg naar het strand kwam ze in Veloso af en toe sigaretten voor haar moeder kopen.

Het orgineel wordt gezongen door de Braziliaanse crooner Pery Ribeiro, die begin dit jaar overleed. Dan heet het nummer nog “Garota de Ipanema”. Het wordt een lokale hit.

Fonetisch
Alles verandert als de Amerikaanse muziekpublicist Lou Levy een Engelstalige versie van het nummer vraagt. De vrouw van gitarist João Gilberto, die nog nooit professioneel heeft gezongen en de Engelse taal niet beheerst, wordt gevraagd de vocalen in te zingen. Ze zingt haar tekst fonetisch en legt het accent op de verkeerde woorden, maar precies dat maakt deze versie zo exotisch en onweerstaanbaar.

Heloísa Eneida Menezes Paes Pinto zelf is inmiddels 66 jaar en in haar regio een bekendheid. Ze doet foto-shoots, is betrokken bij modeshows (de foto rechts is gemaakt in 1999) en geeft interviews als de inspiratiebron voor ‘The Girl from Ipanema’.
Who Is She? Just One Of The Most Popular Songs Ever
The Elusive Girl From Ipanema