Het schijnt volgens onbevestigde berichten dat Ilse de Lange & Waylon bij hun eurovisie-avontuur de muziek van The Civil Wars voor ogen hadden. Joy Williams en John Paul White vormden – net als The Common Linnets, naar nu blijkt – een onmogelijk duo. Joy zong brave christenpop liedjes, terwijl John Paul White meer zijn heil zocht in stevige rock. Tijdens een workshop in Nashville ontdekten ze dat hun stemmen samen alle verschillen wist te overbruggen en er iets moois ontstond.

Dat vond de rest van Amerika ook en er waren direct twee Grammys voor hun debuut CD Barton Hollow. Buiten de optredens zelf begonnen de irritaties zich zó op te stapelen dat een tour door Europa halverwege moest worden afgebroken wegens “interne onenigheid en ambitieverschillen”.
Vorig jaar verscheen onverwacht nog wel een titelloos vervolg op Barton Hollow die op de hoogste positie van Billboards albumlijst binnenkwam. Sinds de opnamen van die CD hebben Joy Williams en John Paul White elkaar naar het schijnt nooit meer gesproken.

Persbericht
Vorige maand werd in een officieel persbericht van de platenmaatschappij de split van het zangduo ook formeel bekendgemaakt. “Het minste wat ik kan zeggen is dat ik bedroefd en teleurgesteld ben dat we als duo uit elkaar gaan”, reageerde Joy Williams. “JP is een fantastische muzikant en ik zal altijd dankbaar zijn voor de muziek die we samen maakten.