oost groningenIn een kartonnen doos vol afgedankt vinyl trof ik een prachtige langspeelplaat van Heinz Hermann Polzer aan, de Nederlands-Zwitserse econoom en taalvirtuoos. We kennen ‘m beter als Drs. P. die zich begin jaren zeventig plots opwerkte tot hoge posities in de hitparade met zijn ‘Veerpont’ en z’n absurde vertelling in ‘Dodenrit’.

Op de voor twee euro aangeschafte 33-toerenplaat bezingt Polzer het oostelijke deel van de provincie Groningen en in zijn dichtregels eindigt vrijwel elke strofe op iets dat rijmt op strokarton.

Familiegeschiedenis
Vreemd is dat niet want lang geleden gaf de strokarton-industrie een enorme impuls aan de bedrijvigheid en werkgelegenheid in het verre Noorden.

Gezicht op Oude Pekela met zijn veenkoloniale strokarton-industrieën. Het dorp ligt langs de Pekel-Aa.

Gezicht op Oude Pekela met zijn veenkoloniale strokarton-industrieën.
Het dorp ligt langs de Pekel-Aa.

Voor veel Groningse gezinnen loopt de strokarton als een rode draad door hun familiegeschiedenis heen. Vaak waren er meerdere generaties werkzaam in één van de 21 strokartonfabrieken die Noord-Nederland ooit telde.

In de bijna onmetelijke archieven van Spotify
en iTunes zul je de track van onze drs. niet aantreffen, dus bied ik het obscure eerbetoon aan Oost-Groningen langs deze weg aan: