Onder de verzamelnaam ‘Diversions’ kiezen The Unthanks meestal voor niet erg gangbare thema’s. Hun voorlaatste CD in het kader van die reeks, vol. 3, werd bijvoorbeeld gevuld met songs die te maken hebben met leven en werken op scheepswerven. Niet zo vreemd in dit geval want Rachel en Becky Unthank groeiden allebei op in Ryton in het uiterste noorden van Engeland, onder de rook van de havenstad Newcastle.

Voor het 4e deel van hun Diversions project werd contact gelegd met Gabriella Drake, een in Engeland bekende actrice vanwege haar rollen in TV-series als ‘The Brothers’, ‘UFO’ en ‘Crossroads’. Wat televisiekijkend Engeland dan weer nauwelijks weet is dat Gabrielle de zus is van broer Nick. Een schuchtere jongen die begin jaren zeventig van de vorige eeuw drie onbegrepen platen maakte die hopeloos flopten, waarna hij zelfmoord pleegde. Met name de laatste van die drie (het 28 minuten durende ‘Pink Moon’) heeft inmiddels een cult-status verworven.

In een interview met de Britse krant The Guardian vertelt Gabrielle dat de intieme begraafplaats in Tanworth-in-Arden door de komst van fans uit de hele wereld inmiddels volkomen is geruïneerd.

Twee jaar geleden schreef ik vanaf deze plek al eens over Nick′s moeder Molly. Op de foto hierboven zit ze rokend in de achtergrond. Gabrielle luistert op de voorgrond naar het gitaarspel van haar broer.
Aanleiding toen was een nieuwe CD met opnamen uit het privé-archief van de familie. Daarop is te horen dat Nick Drake uit een muzikaal nest kwam. De CD bevat ook een aantal opnamen van Molly achter de piano. Want behalve dat ze gedichten schreef, was ze ook geen onverdienstelijk songwriter.

Zoals blijkt uit ‘Diversions Vol. 4 – The Songs And Poems Of Molly Drake’. In First Day hoor je niet alleen The Unthanks, maar aan het eind ook Gabrielle die – in prachtig Engels – één van de gedichten van Molly voordraagt.