Een uitstervend vissersdorpje in Alaska is ineens enorm in trek bij woningzoekenden. Na een oproep op sociale media hebben duizenden gezinnen met kinderen zich aangemeld om naar het dorp te verhuizen.

Het gaat om het zeer afgelegen dorp Karluk, dat alleen is te bereiken met het vliegtuig of met een bootreis van tien uur. Op dit moment wonen er 27 mensen, onder wie twee kinderen van tien en elf jaar oud. “Maar de school in Karluk heeft nog acht andere kinderen nodig om open te kunnen blijven. De staat Alaska financiert namelijk alleen scholen met minimaal tien kinderen,” vertelt Karlijn van Houwelingen in een uitzending van het radioprogramma Bureau Buitenland (VPRO)

En dus hebben de bewoners van Karluk op sociale media een advertentie geplaatst, waarin zij gezinnen met kinderen oproepen om tenminste een jaar bij hen te komen wonen. “In de advertentie staat dat er wordt gezocht naar twee gezinnen met drie tot vier kinderen. Deze families krijgen een huis met drie of vier slaapkamers en alle kosten van levensonderhoud zullen een jaar lang worden vergoed. Ook biedt de gemeente van Karluk hulp aan bij het vinden van een baan.

Inmiddels heeft de gemeenteraad van Karluk al 5000 aanmeldingen van gezinnen met kinderen ontvangen. “Maar: er is voor slechts twee gezinnen huisvesting mogelijk. Het dorp gaat dus uit alle aanmeldingen kijken welke families zij het meest geschikt vinden.

De toekomstige bewoners zullen wel goed tegen alle lege ruimte moeten kunnen, want:
Alaska is weliswaar de grootste staat van de Verenigde Staten, net zo groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje sámen – maar telt slechts 800.000 inwoners. En de helft daarvan woont ook allemaal nog eens bij elkaar in of rond de stad Anchorage.