Toegegeven: als Joost Klein níet was gediskwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival en daar derde of vierde was geworden, zou er in Europa met Europapa niet zijn gebeurd wat zich momenteel voltrekt. De verbannen Fries wordt massaal en tot in de verste uithoeken van het continent omarmd. Was de rel een persoonlijke tragedie of briljante marketing met een hoofdletter M?
(naar zijn gelijknamige album uit 2018)

Deze video bijvoorbeeld, postte Stuntkabouter op maandag 13 maart, twee dagen na de gemiste finale op zijn Instagram-kanaal. Inmiddels ziet hij de zon in het water van zijn tranendal al weer schijnen. Want dít is de tussenstand:

In Nederland kwam Joost met zijn inzending voor het Songfestival elf weken geleden direct binnen op de eerste plaats van de Top 40, waar hij nu wéér staat. Dit weekend komt hij ook binnen in de officiële hitlijsten van Finland (nummer 2), Zweden (nummer 4), IJsland (nummer 5), Duitsland (nummer 13), Noorwegen (nummer 17) en Ierland (nummer 22). In die eerste drie landen is het op dit moment zelfs het hoogst genoteerde songfestivalnummer dat in de hitlijst staat.

Een van de meest gevolgde hitlijsten ter wereld is die van het Verenigd Koninkrijk. Ook daar maakt Europapa zijn opwachting. De Nederlandse songfestivalinzending komt daar binnen op nummer 37. Nooit eerder stond er een nummer in de Nederlandse taal genoteerd in dat land.

Jeugd Litouwen ontdekt Joost
De bijzonderste prestatie zet Joost neer in Litouwen. Daar steeg Europapa dit weekend van de 22ste naar de eerste plaats, waarmee hij de inzendingen van Oekraïne, Zwitserland, Kroatië en Litouwen zelf – die de top 5 volmaken – achter zich laat. Naast zijn nummer 1-hit, komt Joost ook opnieuw de lijst binnen met Friesenjung, dat eind 2023 ook al een bescheiden hitje was in Litouwen. Deze track staat nu op nummer 15. Maar het meest bijzondere is wel de nummer 50 in de Litouwse Top 100. Daar komt namelijk nóg een track van Joost binnen: het zes jaar oude nummer Ome Robert, afkomstig van het album Albino uit 2018.
De jeugd van Litouwen is duidelijk driftig op zoek naar muziek van de 26-jarige Fries, want als we naar de nationale albumlijst kijken, dan zien we daar de albums Fryslân en Albino op respectievelijk nummer 20 en 41 binnenkomen. Dankzij Ome Robert heeft Joost nu inmiddels meer hits in Litouwen dan in Duitsland en Nederland. Klik hier voor nog meer bijzonderheden.

Europapamania
In de andere Baltische landen is inmiddels hetzelfde gaande: Europapamania! Niet eens Litouwen, maar Estland spant dit weekend de kroon. Via de dagelijkse monitoring van Spotify is het allemaal op de voet te volgen. Inmiddels staat Joost Klein met liefst 11 (!) nummers in de Top 200 van Estland. Ze verstaan er geen klap van, maar nummers als Ome Robert, Buurman uit Berlijn, Wachtmuziek en Droom Groot behoren tot de meest gestreamde nummers in dit Baltische land.
Zelfs in Oekraïne verzetten ze – als er stroom is – hun zinnen met muziek van Joost Klein uit Friesland, getuige de drie noteringen in de landenlijst van Spotify. Tot de verbeelding spreekt ook de notering van de Fries in de Top 100 van Kazachstan.

En als we toch bezig zijn: helemaal aan de andere kant van onze aardbol staat Joost op nummer 17 in de officiële hitlijst van Nieuw-Zeeland, een land dat zelf niet eens meedoet aan het Eurovisiesongfestival. Ook daar is Europapa de hoogst genoteerde an de ruim 23 miljoen keer dat het nummer vorige week werd gestreamd kwam 7,44 procent van de luisteraars uit Amerika, meldt ‘Billboard’. Dat is het hoogste Amerikaanse aandeel voor een songfestivalliedje sinds 2021, toen Måneskin wereldwijd scoorde.

UPDATE: Van de ruim 23 miljoen keer dat het nummer vorige week werd gestreamd kwam 7,44 procent van de luisteraars vreemd genoeg uit Amerika, meldt Billboard. Dat is het hoogste Amerikaanse aandeel voor een songfestivalliedje sinds 2021, toen Måneskin wereldwijd scoorde. Het gezaghebbende muziek-magazine stipt aan dat de cijfers van Klein opmerkelijk zijn, omdat ‘Europapa’ voor het overgrote deel in het Nederlands wordt gezongen.
‘Europapa’ werd vorige week in totaal 1,75 miljoen keer gestreamd in Amerika. Daarmee scoorde het dubbel zo goed als winnaar Nemo met ‘The Code’. Joost kwam binnen in de Amerikaanse Dance-Chart op nummer 14.