Alle aandacht ging deze week in verband met zijn overlijden uit naar Gert Timmerman. Mijn herinneringen gingen toch vooral terug naar zijn Hermien met wie hij in de zestiger jaren van de vorige eeuw grote successen vierde. Hermien van de Weide overleed in mei 2003 op 59-jarige leeftijd in een ziekenhuis te Enschede.

Gert en Hermien Timmerman (1966)

Het leven van Hermien Timmermans moet worden verfilmd. Cineast Pieter Verhoeff had ver gevorderde plannen, maar het is er uiteindelijk niet van gekomen.

Geboren in het Overijsselse De Krim (1943) maakte Hermien twintig jaar later in Vriezenveen kennis met haar idool Gert, de Elvis van het hoge Noorden.

Eerste stadionconcert ooit
Wat volgde was het meest succesvolle zangduo dat Nederland ooit kende. Gert & Hermien vulden het Olympisch Stadion (1969) met ruim 35.000 bezoekers. Het eerste stadionconcert ooit in Nederland. Kort daarna gingen Gert & Hermien onverwacht in ‘De Heer’. Pas vanavond kwam ik er achter dat Hermien – die ik destijds als knaapje uit de Achterhoek heimelijk aanbad – destijds met een drugsverslaving had te kampen.
Alle beelden uit mijn jeugd gingen aan gruzelementen. Zeker toen de beide dochters van EO-coryfee├źn Gert & Hermien naakt poseerden voor de Playboy. Wat mij als inmiddels adolescente Zuid-Hollandse man heimelijk tot de aanschaf van een los nummer verleidde.

De bekering
Na het bericht over de weinig glamoureuze dood van Gert Timmerman, ben ik toch weer gaan lezen over Hermien. Ton Crijnen schreef in dagblad Trouw mooi over haar tumultueuze leven (‘De bekering van Hermien‘ 28/05/2003) . En in het KRO programma Profiel haalden dochters Sandra en Sheila Timmerman herinneringen op aan hun jonge jaren met die vreemde vader Gert en hun ingewikkelde moeder Hermien. Prachtige retro-TV.