Op 21 februari 2011 maakte ik deze foto van het Blauwe Raam, de voornaamste toeristische attractie op het eiland Gozo. Het gaat om een een ongeveer 28 meter hoog gat in de kliffen van Dwejra Bay. Alle rotsen in de baai bestaan uit een koraalachtige kalksteen. Op de plaats van het Blauwe Raam is die steen door de eeuwen heen weggesleten door wind en zeewater, waardoor een groot gat is ontstaan.

De naam van dit fenomeen en de locatie is afgeleid van de kleur van het zeewater rondom het “Oog”, dat er azuurblauw gekleurd oogt. Volgens wetenschappers was het nog een kwestie van tijd voordat de bovenzijde van het Blauwe Raam zou instorten. Na diverse stormen zou de rots zeer verzwakt zijn; het was dan ook niet langer toegestaan om over het gat heen te lopen.

Op 8 maart 2017 om circa 9.40 uur lokale tijd stortte de rotspartij in en verdween het in de razende zeegolven. “Er was een grote kolkende zee onder de Window,” vertelt een ooggetuige aan de Times of Malta. “Ineens stortte de boog met een luide knal in. Er ontstond een enorme golf. Tegen de tijd dat het water was weggetrokken was de hele pilaar ook weg.”

Malta is in rouw. “Hartverscheurend,” twitterde minister-president Joseph Muscat. “Het voelt alsof een deel van jezelf weg is,” zei minister van Gozo Anton Refalo.
Oppositieleider Simon Busuttil noemt het “een droevige dag voor Malta.”
Times of Malta: The Azure Window is lost and gone forever