Ik ben altijd gefascineerd geweest door radiogolven van veraf. Zo herinner ik me hoe ik ooit bij zonsondergang – de ideale atmosferische omstandigheden voor middengolf-radio – met mijn transistor de duinen van Viareggio in wandelde en een paar krachtige flarden opving van een uitzending van Radio Veronica, de toenmalige piratenzender die op 192 meter uitzond. ‘Oei Oei’ van Jan Boezeroen schalde even kort door het Italiaanse duinlandschap.

Daarna ben ik me gaan verdiepen in korte golf-radio. Een spectaculaire antenne op het dak van het flatgebouw waar ik woon herinnert aan die periode. Al die antennes; het hoeft allemaal niet meer. Tegenwoordig luisteren we veel eenvoudiger naar alle radiozenders ter wereld en de meest eenvoudige/aantrekkelijke manier is via Google Earth – met dank aan de deels Nederlandse bedenkers.

De naakte Aarde
De kaart wordt opzettelijk zonder land- en plaatsnamen gepresenteerd. Ook landsgrenzen, waar je je met één muissleep overheen beweegt, zijn niet gemarkeerd. “Ons idee was de radio die over grenzen heen gaat”, aldus ontwerper Jonathan Puckey. “We namen de naakte Aarde als basis en projecteerden daar zenders op”.

Het werkt als volgt: je scrollt met je cursor over de kaart en krijgt direct live zenders te horen die vanaf die locatie uitzenden. Of dat nou in Lekkerkerk, Moskou, Cheongju of één van de andere 3819 steden is. Het is eigenlijk de hedendaagse digitale variant op de aloude TUNING knop, die je via een landschap van ruis van de ene naar de andere zender brengt. Verslavend!

Luistertip: http://radio.garden/