Er gebeuren ‘vreemde dingen’ rond Kate Bush. Ze was één van de meest succesvolle Britse muziekartiesten van de vorige eeuw. Hoewel ze een imposante hoeveelheid hits had, scoorde ze haar enige nummer 1 hit in Engeland direct bij haar debuut met ‘Wuthering Heights’. Dat was in 1978, ofwel 22 jaar voor de eeuwwisseling.

Zeldzame foto van Kate Bush, gemaakt kort voor Comic Relief (1986)

22 jaar ná de eeuwwisseling staat Kate Bush plotseling ineens voor de tweede keer op de koppositie van de hitlijst in haar thuisland Engeland. Daarmee breekt ze allerhande records. Het hoort bij het mysterie dat Kate Bush altijd heeft omgeven.

Before The Dawn
Na 1979 heeft ze nooit meer opgetreden, maar wel bleef ze alom gelauwerde albums maken. Deze eeuw nog twee en toen werd het stil.
Tot de aankondiging in 2014 van een plotselinge reeks van 22 (!) concerten in het Hammersmith Apollo theater in Londen. Die waren in nog geen kwartier uitverkocht. In de week na de eerste voorstelling ‘Before The Dawn‘ stonden er acht albums van Kate Bush in de UK Top 40. Dat had nog geen andere vrouw bereikt.

Stranger Things
En het wordt nog gekker nu een nummer van Kate Bush prominent aanwezig is in een aantal fragmenten van de uiterst succesvolle Netflix-serie ‘Stranger Things’.

Het bracht Bush – die zelden naar buiten treedt – tot het uitbrengen van een zeldzame verklaring, waarin ze stelde:

It features the song, ‘Running Up That Hill’  which is being given a whole new lease of life by the young fans who love the show – I love it too! It’s all really exciting

KATE BUSH – STRANGER THINGS

Dit weekend staat Kate Bush op de eerste plaats van de Britse hitparade, 44 jaar na haar debuutsingle ‘Wuthering Heights’.