Af en toe vind je iets online wat je eraan herinnert hoe bijzonder het internet eigenlijk is. Zoals het Instagram­account van de muziekarchivisten van Dust to Digital. Opgericht in 1999 door Lance Ledbetter in Atlanta, Georgia, en bestierd samen met zijn vrouw April, duikelt het bedrijf al jaren bijzondere muziek op uit de stofhoeken van de geschiedenis.

Op het hoogtepunt van de corona-ellende begonnen de Ledbetters videomateriaal online te zetten, en inmiddels hebben ze ruim een miljoen volgers. Je vindt er relatief onbekende stemmen en talenten, zoals de Filippijnse June Millington met haar opzwepende rock, of Clara Rockmore, virtuoos op de theremin – een voorloper van de synthesizer.


Leuk is dat de archivisten ook video’s delen die hun volgers hebben gevonden op internet. Ook hier gaat het om muziek uit de hele wereld, van virtuozen tot amateurs, inheemse melodieën tot raps, gezinnen die achter in de auto een prachtige harmonie zingen of kinderen die losgaan op een goedkoop keyboard in de achtertuin.