Het is spookachtig eng en tegelijkertijd machtig facinerend. Da’s een mooie samenvattende zin natuurlijk, maar heb ik ‘m wel echt geschreven of heb ik die overgenomen van ChatGPT, de kunstmatig intelligente tekstgenerator. Het is de hype van dit moment.

Inmiddels zijn er talloze apps en websites zoals deze, waar(mee) je je oude zwartwit familiefoto’s kunt ‘actualiseren’ en je vage zwartwit herinneringen dichterbij lijken te komen.
En als het om de stormachtige ontwikkeling van AI (Artificial Intelligence) gaat dit ook de muziekwereld op z’n kop zetten. Vorige maand verscheen een nieuw album van Eva Cassidy waarin ze haar mooiste nummers in een nieuwe bewerking zingt, begeleid door het Londen’s Symphony Orkest.

Met orkest!

Alleen; Eva Cassidy is al ruim 25 jaar niet onder ons en hier klinken de nummers van wijlen de zangeres ineens anders dan alle spaarzame opnames die er van haar bestaan.
Het antwoord op dit mysterie is ook hier weer het gevolg van de nieuwste AI toepassingen, zo lees ik in een bericht op de Nederlandse fansite van de te vroeg overleden zangeres.
Met behulp van de nieuwste technieken zingt de overleden zangeres voor het eerst in haar leven op een nieuwe manier. En alles anders, met orkest!