‘We stevenen af op een infocalyps‘, zegt desinformatie-expert Nina Schick in een buitengewoon alarmerend interview. Ze schetst een samenleving waarin desinformatie en misinformatie welig tieren en bevolkingsgroepen uit elkaar drijven. Een wereld waarin niets wat je ziet op tv of het internet nog is wat het lijkt.

Naast al het nepnieuws doemt aan de horizon een nog veel groter gevaar op: die van de synthetische media. Dat zijn afbeeldingen, stukken tekst, audio- of videofragmenten die zijn aangepast of zelfs helemaal gegenereerd door artificial intelligence (AI), kunstmatige intelligentie. Vaak wordt hiervoor ook de term ‘deepfakes’ gebruikt.

Detectiesoftware
Schick: ‘Op dit moment zijn deepfakes al goed genoeg om mensen voor de gek te houden. Kijk maar eens op thispersondoesnotexist.com. Met elke klik kun je een nieuwe afbeelding van een niet-bestaand mens genereren, helemaal opgebouwd door AI’.
Daarom wordt overal ter wereld detectiesoftware ontwikkeld om dit soort beelden van echt te kunnen onderscheiden, maar dat wordt steeds lastiger. 
Kijk maar eens wat voormalig president Barack Obama daar in deze video over heeft te zeggen.