Aanstekelijke Afrikaanse beats met een zomers sausje scoren miljarden streams op muziekplatforms. Nigeriaanse popmuziek verovert de wereld en dat is geen toeval. Zo staat Wizkid dit weekend als headliner in De Kuip op het Oh My! Festival. Ook artiesten als Ckay en Davido timmeren stevig aan de weg. Wat is hun geheim?

“Streaming”, zegt Hannes Datta. “Via de platforms krijgen artiesten toegang tot een enorme markt van meer dan 175 landen”, aldus de onderzoeker en universitair hoofddocent aan Tilburg University.

Ook bij niet-Nigerianen is de muziek inmiddels razend populair. Bij radiostation FunX draaien ze de muziek van Burna Boy bijvoorbeeld al jaren. Randall Spann, music director van de radiozender, ziet dat ook westerse artiesten Nigeriaanse pop omarmen. “Het is zomerse, relaxte popmuziek. In de teksten gaat het regelmatig over serieuze en belangrijke thema’s, maar toch klinkt het vrolijk, positief en licht”, legt Spann uit.
“Het klinkt ook echt anders dan westerse popmuziek. Die heeft toch vaak een elektronische basis, terwijl deze muziek organischer klinkt, alsof alles live is ingespeeld. De muziek luistert lekker weg. Het heeft een heel andere, warme, sfeer.” complete artikel

Inmiddels bijna 100 miljoen keer bekeken: deze video van WizKid