Bijna zeven jaar geleden begon ik op MokBlog, de voorloper van deze site, de serie ‘Obscuur Vinyl’ waar tien afleveringen van verschenen. Op veler verzoek pak ik de draad weer op. Wat is ook alweer de bedoeling?

In dit digitale tijdperk is het verzamelen van CD’s een raar soort hobby geworden. Elpees staan in de kelder. En vinyl-singles gingen al decennia geleden met het grofvuil mee. Alle muziek die er ooit was staat nu gewoon online. Maar heel af en toe zoek ik vergeefs in het wijde web naar vinyl plaatjes die ik ooit in 45 omwentelingen per minuut draaide. Tien van die obscure 45 RPM singles postte ik eerder op internet.

Eind 2017 besloot ik tot een vervolg. Hier deel 12. Het begint met die prachtige hoes om – mind you – niet meer dan een 7″ single’tje. Ik meen daarop actrice Mary Tyler Moore en Dick van Dyke te zien.
Met Trump in gedachten ziet het er actueler dan ooit uit:

The Beautiful Americans, een single die in 1982 verscheen op het label van de Compact Organisation. De muziek houdt ergens het midden tussen de begin jaren tachtig populaire Britse bands ABC en Heaven 17, maar met hun eerste single die zelfs een part I en part II kende is het platendebuut van … nog bombastischer.

Er is op internet nauwelijks iets te vinden over The Beautiful Americans. Fade2grey is nog de beste bron. Volgens Discogs gaat het om een project van Tot Taylor en wijlen Dale Hargreaves en dit popmonument is vreemd genoeg hun enige in 45 RPM verschenen single.

      The Beautiful Americans